drabik Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Witajcie! Łapiąc odrobinę weny przed kolejną dłubaniną postanowiłem pokazać ostatni wyrób politechniczny powstały wyłącznie w oparciu o komplet elementów plastikowych zawartych w pudełku firmowanym przez słynną firmę ZTS Plastyk. Twórczość owa, nafaszerowana ołowiem niczym dzik jakiś, "przedstawia niemal wszędzie przedstawianą" maszynę "przodownika wyszkolenia", noszącą dumnie i godnie na kadłubie czerwoną błyskawicę. Przyznam szczerze i bez bicia, że pierwotnie ujął mnie właśnie ów "czerwony piorun" ale później jeszcze bardziej zafascynował mnie tytuł (no bo trudno to nazwać stopniem chyba) przypisany pilotowi. Chylę czoła, ale przyznacie, brzmi to obłędnie... I cóż by rzec na koniec - nie mogłem się oprzeć odrobinie romantyzmu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Nie znam się za bardzo na "rurach" ale model mi się podoba. Bardzo estetycznie i starannie sklejony. Nie chciałeś delikatnie zapuścić linii podziału blach, żeby wyrównać nieco kontrast z dość brutalnym konturem hamulców aerodynamicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Twoja praca bardzo mi się podoba - pokazuje nowy egezemparz ale za to ta opcja odsłania wysoki kunszt jeśli chodzi o umiejętności w sklejaniu samych modeli ja obecnie produkkuję LIMa z zestawu AZ i mocno się zniechęcam - nie sklejałem go nigdy z Plastyka ale jak widać można z niego wykonać ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Bardzo fajnie zrobiona 17 z Plastyka. Podoba mi się bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Bardzo przyjemny model w odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 mój czeka na lepsze czasy ....chyba powoli mnie przekonałeś ,że da się z tego czegoś zrobić niezły model. Ładniutki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Ten zestaw, mimo alergicznej niechęci wiekszości modelarzy, jest bardzo przyjemny w obróbce i mozna z neigo zrobić bardzo ładny model. Kilka drobnych pomyłek jest - dolna antena radaru wewnątrz wlotu powinna być pomalowana na zielono i błyskawice przyklejone są trochę za daleko (powinne zaczynać się pod kabiną na wysokości ostatniej cyfry numeru burtowego)- niemniej jednak nie ujmuje to urodzie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Fajnie, że się ludzie biorą za zestawy "niekoniecznie wiodących" producentów. Zawsze jest wtedy szansa na ciekawy model. Także i tu. Ale owiewka kabiny jakaś taka nie-Limowa, trochę psuje sylwetkę. Czas też chyba na lekkie porawki typu - niepancerne osłony podwozia, kilka detali. Roboty z tym naprawdę niewiele, a model nabiera zupełnie innego charakteru. Ale - jak mniemam - nastąpi to w jednym z kolejnych projektów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Ten zestaw, mimo alergicznej niechęci wiekszości modelarzy, jest bardzo przyjemny w obróbce i mozna z neigo zrobić bardzo ładny model. Kilka drobnych pomyłek jest - dolna antena radaru wewnątrz wlotu powinna być pomalowana na zielono i błyskawice przyklejone są trochę za daleko (powinne zaczynać się pod kabiną na wysokości ostatniej cyfry numeru burtowego)- niemniej jednak nie ujmuje to urodzie modelu. Ja mam wrażenie, że on siedząc w pudełku gorzej się "zapowiada" niż skleja. W sumie dwa najbardziej niemiłe momenty to wpasowanie kokpitu i ustawienie osłon podwozia głównego. Z instrukcji nic nie wynika a raczej wprowadza ona zamęt w umysły wrogów ustroju, poprostu trzeba wślepić się w plany i kombinować. Co do tej białej anteny - tu działałem raczej dedukcyjnie - myślałem, że powinna być zielona, ale wszystkie "przodownicze" rysunki na jakie trafiałem, sugerowały białą. I tak sobie wykombinowałem, że może to był kolejny element wyróżniający? A co do sklejalności - właśnie sobie pudełkowo dłubię przy MIG-u 21 - ten ma dużo większe zdolności irytacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Września 2012 Share Napisano 30 Września 2012 Drabik, mnie się ta robota podoba, jest bliska ideowo mojemu podejściu. Tylko tak jak napisałem na innym forum: zdjęcia plenerowe to przerost formy nad treścią. Model próbuje udawać coś, czym nie jest (czyli wierną repliką, zdolną oszukać oko), co w takim połączeniu wygląda może trochę śmiesznie, może trochę karykturalnie? To jest po prostu fajnie wykonany model, prosty model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Października 2012 Share Napisano 1 Października 2012 A co do sklejalności - właśnie sobie pudełkowo dłubię przy MIG-u 21 - ten ma dużo większe zdolności irytacyjne... O tak, tu już dużo więcej i pracy i przekleństw będzie potrzeba żeby skończyć ten model, ale ten zestaw też ma potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Bardzo ładny i czysty MIGacz A jak się kładły te pancerne plastykowe kalki, bo widzę że całkiem dobrze chyba No i przyjemne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememes Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Elegancki! Też robię ten model i utknąłem na wyborze malowania. A skoro 'przodownik wyszkolenia' już jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Ładny model ale... czemu zostawiłeś ślad łączenia form na skrzydłach i sterze kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi