Firefly Vc Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 W miesięczniku odkrywca (nr 9,10,11 - 2005) są fotki jak patrzysz na front pojazdu to prawa burta (Prawie cała) nawet widać ślady po narzędziach saperskich i do tego kamo widać.A wzorowałem się na tych dwóch fotkach archiwalnych jp które już post wcześniej zamieściłem a potem już tylko dedukcja i kombinowanie ale to nie było dobre.Ot takie przemyślenia i rozważania ale zawsze zostawała jakieś ''ale''. Ps. Te dwie fotki które już zamieściłem są podpisywane jako Jagdpanthery z Jonkowa ponieważ tam kilka było ale tego nie jestem pewien czy to są akurat te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Dziwne - ja spotkałem przy tych dwóch zdjęciach coś o Królewcu (lub okolicach Królewca). To trochę daleko od Jonkowa... Trudno o jakiś rozsądny komentarz. Co do samego Jp. na nich, to niezupełnie może pasować do modelu robionego a'la Kubinka. Prawie, ale ten pojazd ma conajmniej jedną cechę wyrobu z MIAG i pewną z MNH. Podpowiedzi nie dam, ciekawe, czy wypatrzysz. Nawiew powietrza na przodzie dachu nie decyduje, z jakim producentem go łączyć, więc pojazd zda się nieco zagadkowy. No i ten kamuflaż - mniejsza o moje hipotezy, ale coś jest na rzeczy - to względna rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie zgadnę,proszę odpowiedz o tych różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Chodziło o wypatrzenie, nie o zgadywanie. Nie ma lekko, będzie podpowiedź, nie odpowiedź: Te dwie firmy daje się odróżnić po nieco odmiennym układzie części osprzętu na obu bokach. Tu zwraca uwagę odpowiedni szczegół na prawym. Drugą różnicą jest "firmowy" układ pokryw włazów na dachu (tutaj zgodny z praktyką MNH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2013 To pierwsze chodzi o to że te stelaże na lewej/prawej stronie są podniesione o 5 stopni do góry. A to drugie z włazami to kompletnie nie mam pojęcia Teraz wiem jedno jestem amatorem ja tylko umiem modele sklejać i je malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Myslę, że jedną z tych rzeczy kojarzysz (tylko piszesz tak, że ...): Na lewej burcie - to zawsze znaczy patrząc do przodu - Jp. z MIAG stelaż jest o ok. 5° obrócony, pewnie też wiesz dlaczego (i na prawej bywa krzywo, ale to tylko dziadostwo wykonawcze bez reguły). Na tym zdjęciu od przodu nikt by na 100% nie potwierdził tego skosu na lewej, choć chyba jest. Inny, wyraźniejszy wskaźnik jest na prawym boku. Ja Cię tak podprowadzam nie dla pastwienia się, tylko żebyś temat nieco szerzej zobaczył, a to zrobione samodzielnie może dać więcej, niż pokazanie palcem. Co sam odkryjesz, głębiej wniknie do głowy i przy różnych dedukcjach jak znalazł. Porównaj więc np. egzemplarze w muzeach; polecam Aberdeen i Kubinkę oraz IWM i Thun. Ten w IWM to wczesno-średni MIAG. Niestety, on ma już tylko zawiasy po klapach włazów, więc skup się na prawym boku. Drugim miarodajnym dla MIAG jest eksponat w Thun (późniejszy), ten z kolei z ogołoconymi bokami, ale tu patrz na włazy. Potem, chyba już conieco wiedząc o "oprawie" pojazdów z MIAG, dopatrzysz się tego, co trzeba i na niektórych archiwaliach. I tak zostaniesz amatorem wyższego stopnia. A amatorstwo, to brzmi dumnie . Uwaga co do Pilsen na Jp. w Thun - niech Ci nie zamącą myślenia, bo ich pochodzenie jest nieprodukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Już wiem o co chodzi z tymi włazami wcześniej na to w ogóle nie zwracałem uwagi.chodzi o ich zamykanie o ryglowanie gdy są zamknięte,raz są na prawym włazie a raz na lewym czyli są obrócone o 180 stopni ja przynajmniej to wychwyciłem.Ale nie jestem pewien czy o to ci chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 No dobrze, niech będzie. Po mojemu reguła jest taka, że na Jp. z MIAG element pokrywy z zamkami jest prawy, a na tych z MNH lewy. Nie zawsze to się zgadza na pojazdach restaurowanych, ale na dokumentalnych zdjęciach nie widziałem odstępstw. Teraz jeszcze bliższa podpowiedź co do osprzętu na prawym boku - chodzi o umiejscowienie "koszyka" na kloc pod lewar. Na Twoim zdjęciu jest tak, jak to robiono w MIAG, chociaż to można wywnioskować tylko po fragmencie kloca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Abstra:bip:ąc od tych technikaliów b. ładna ta figura której zamierzasz użyć. Malowana olejnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Przecież to boxart Alpine Miniatures. Wg. strony producenta malował Man-Jin-Kim więc obstawiam akryle Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Rzeczywiście, przechwaliłem zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Już jej nie użyję zmieniła się koncepcja.Jak znajdę pasujące malowanie pod mój model to w tedy będę myślał o figurkach a może i jakąś scenę wykonam.JSJ a o ten koszyk na klocek pod lewarek chodzi o to że jest mocowany wyżej lub niżej niczego innego nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 O to chodziło i na razie chyba starczy tych ciekawostek. Tak po sobie sądzę, że warto było powyślepiać oczy w poszukiwaniu niby nieistotnych rzeczy, bo kilka obiektów przestało być "jakimiś tam" Jagdpanterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 JSJ zgadzam się z tobą w 100%.Od dzisiaj jesteś moim mistrzem a ja twoim padawanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 O, kurczę pieczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 To żart był,ale fakt jest taki że pokazałeś mi jak dostrzegać subtelne detale i za to ci dziękuję i za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Wiem, że żart i doceniam poczucie humoru tym bardziej, że Cię nieco przemaglowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Eeeee tam nie było tak najgorzej.A teraz parę fotek w końcu za 4 razem udało mi się poprawnie wykonać rynny przeciw deszczowe.Jeszcze zostało je tylko obspawać miliputem,wiem że brakuje jednej dzisiaj w nocy ją dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 A ta zapałka to po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Kolega pewnie rzuca palenie i tam upadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Kolega pewnie rzuca palenie i tam upadło. A ta zapałka to po co? Dla pokazania jak małe są detale jakie wykonałem. Ps. ja nigdy nie paliłem i palić zamiaru nie mam (22lata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 małe to by było w skali 1:72 albo 1:144... co w niczym nie ujmuje twojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam o to kolejna aktualizacja warsztatu: Wykonałem od nowa całe gniazdo antenowe puszka od podstaw + antena Aber i Rb model ta imitacja gumowego pierścienia.Brakuje jeszcze 4 śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 8 Października 2013 Autor Share Napisano 8 Października 2013 Powoli acz nieuchronnie zabieram się za blaszki do modelu i spawy wykonane z miliputa .Nie długo wrzucę fotki. Ps. Żaden zestaw blaszek czy to stare wydanie lub nowe z Voyagermodel nie jest prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Wkońcu znalazłem pierwowzór na którym mogę się wzorować.Teraz tylko muszę zmienić tłumik płomieni od armaty i usunąć grzybki od dźwigu technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi