Skocz do zawartości

ROTOR DECALS Nowości

tytus

Rekomendowane odpowiedzi

no to na co czeka

Na wenę

Jeśli chodzi o "nosek" ec135 to takowy jest w zestawie revella: 04649 Eurocopter EC-135 Österr.Polizei / Bundespolizei

I ztego co widzę to jest on na dokładnie tej samej ramce co w EC-145. Przymierzałem ten nosek i jak na moje oko to trochę przerośnięty jest, ale zawsze to jakiś punkt wyjścia dla leniwych, czyli dla mnie

• 2 weeks later...

Jeśli chodzi o "nosy" z radarami to występują dwa rodzaje "radome":

http://www.pprune.org/rotorheads/191377-ec145-7.html

lub

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7647745,Nowy_Eurocopter_stacjonuje_juz_w_warszawskiej_bazie.html

Różnicę widać okiem nie uzbrojonym, a ponadto krótka dyskusja w tym temacie na tym forum "pprune.org".

BTW. Najlepszego w Nowym Roku

Dzięki za linki. W modelach Revella 1/72 występuje właśnie ten spuchnięty nos z pierwszego linku, dlatego do naszego trzeba albo dorobić, albo pomniejszać ten zestawowy. W 32 jest łatwiej ponieważ do kilku zestawów Revell dołączył mały nosek.

Również życzę udanej zabawy Sylwestrowej i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.

No dobra Tytusik konca swiata nie bylo, sylwester udany i Nowy Rok zaczety - co z ciekawostek na 2013 szykuje ROTOR DECALS - Roger....

Koniec świata był.... dla mojego monitora. Nie wytrzymał moich bazgrołów

W ten weekend mam jeszcze jedną małą uroczystość i jak dojdę do siebie po to się uzewnętrznię z nowościami, które w przyszłym tygodniu idą do druku.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Wojciech Butrycz napisał(a):

CZEKAMY???

No przecież pisał, że musi dojść do siebie po małej uroczystości ;P

Już dojszlem...

Teraz będą takie:

1. PO-2/CSS-13 w służbie Ludowej Ojczyzny

po2csskalkaforum.jpg

csssbokiforum.jpg

2. Mi-8 PKW Irak

irakkalkaforum.jpg

irakbokiforum.jpg

3. Czadowe Mi-17

czadkalkaforum.jpg

czadbokiforum.jpg

Projekty są gotowe, idą do druku i mam nadzieję, że max miesiąc i będzie można zanabywać

W Jadarze będzie. Do Pociaków jest jeszcze kilka malowań ciekawych, które myślę też zrealizować, zastanawiam się tylko, czy ICM poprzestanie na tej jednej wersji, czy wypuści także inne, np. z zakrytą kabiną, sanitarne itp.

Edit.

Jednak dwa malowania ( "8" i "9") powielają "standardowy" kamuflaż RKKA po 1943 roku który nie istniał.

Dzięki za zwrócenie uwagi na to zagadnienie. Prawdopodobnie dotyczy to także malowania "SP-ACS". Przy samolotach tych, w literaturze podana była informacja, że są w malowaniu "deformującym", były też malowidła, przedstawiające sylwetki tych pociaków w kolorach zielono-sraczkowatych. Tak też zrobiłem i ja. Na chwilę obecną liczy się dla mnie fakt, że same malowania "8","9" i "SP-ACS" istniały, bo to idzie do druku. Robiąc instrukcję zagłębię się jeszcze w temat obowiązującego w tym okresie kamuflażu i postaram się podać prawidłowe kolory oraz układ plam, ale nawet gdybym popełnił błąd, to każdy może sobie pomalować model tak jak będzie uważał za stosowne.

Dzięki za zwrócenie uwagi na to zagadnienie. Prawdopodobnie dotyczy to także malowania "SP-ACS". Przy samolotach tych, w literaturze podana była informacja, że są w malowaniu "deformującym", były też malowidła, przedstawiające sylwetki tych pociaków w kolorach zielono-sraczkowatych. Tak też zrobiłem i ja. Na chwilę obecną liczy się dla mnie fakt, że same malowania "8","9" i "SP-ACS" istniały, bo to idzie do druku. Robiąc instrukcję zagłębię się jeszcze w temat obowiązującego w tym okresie kamuflażu i postaram się podać prawidłowe kolory oraz układ plam, ale nawet gdybym popełnił błąd, to każdy może sobie pomalować model tak jak będzie uważał za stosowne.

Zwracając uwagę, nie mailem na uwadze oczywiście doboru "jedynie poprawnych" barw.

Chodzi mi o stosowane kamuflaże. Zdjęcia czarno-białe z epoki nie są najlepszym wzorcem. Sporo oryginalnych materiałów pojawia się od kilku lat na rosyjskich forach.

Tak to wygląda w przepisach dla Po-2:

- okres 1943-4 (45?) - (rozkaz nr 389/0133 z 3 lipca 1943) – góra i boki AMT-1(szaropiaskowy), AMT-4 (zielony) i AMT-12 (ciemno szary) - takie malowanie jest w modelu ICM.

- okres 1945 - (rozkaz nr 194s/045 z 15 marca 1944) -wprowadzony raczej dopiero w 1945r.) - góra i boki AMT11 (szary) i AMT12 (ciemno szary).

Kiedy pojawiło się u nas i w CCCP jednolite zielone malowanie , to kolejny problem.

Do Pociaków jest jeszcze kilka malowań ciekawych, które myślę też zrealizować, zastanawiam się tylko, czy ICM poprzestanie na tej jednej wersji, czy wypuści także inne, np. z zakrytą kabiną, sanitarne itp.

Wersja z kasetami Bakszajewa już się gdzieś pojawiła w zapowiedziach, a na Hannantsie to i model w 48 zapowiedzieli ...

Tytus, Ty się nie leń i nie wymiguj, rób kalki do wersji z zakrytą kabiną (np. Berlinga), fajnie byłoby też zrobić orła na statecznik (choćby i z "domyślnym" numerem ...

Jarekk, dzięki za informacje, będę jeszcze szukał i myślał co z tym fantem zrobić. Zastanawia mnie jeszcze kwestia tego, czy po zmianie kamuflaży rozkazem, samoloty służące w linii rzeczywiście były przemalowywane. Co się tyczy samolotów malowanych w całości na zielono, to jedno jest pewne, że pociaki wyprodukowane u nas na licencji jako CSS-13 na pewno były już jednolite. Tak jak już pisałem, będę ten temat jeszcze zgłębiał i ewentualnie poproszę o konsultacje Ciebie jak i szanowne forumowe grono, ale nie ma się co tym zbytnio ekscytować, ponieważ jak znam życie to i tak za chwilę pojawi się ktoś kto posiada jakąś tajemną wiedzę i stwierdzi, że powinno być inaczej. Z fotkami z epoki masz absolutną rację, są one takiej jakości, że czasem w ogóle trudno stwierdzić czy samolot był łaciaty, czy jednolity.

...i model w 48 zapowiedzieli ...

No ja właśnie na to czekam Co prawda zalegają u mnie 2 szt z GAVII ale, taki na poziomie ICMowego w 48 przydałby się. No a jeszcze w 32 gdyby był.....

Tytus, Ty się nie leń...

Tytusy z zasady są leniami, a ja to już w szczególności

Tytus, zrób Sebastiana z serialu "Janka"

O kurcze..! Ale temat zapodałeś. Pamiętam, że kiedyś oglądałem namiętnie ten serial, ale to był tak dawno że już zapomniałem o czym był, a Sebastian to chyba imię kruka.

Tak jak już pisałem, będę ten temat jeszcze zgłębiał i ewentualnie poproszę o konsultacje Ciebie jak i szanowne forumowe grono, ale nie ma się co tym zbytnio ekscytować, ponieważ jak znam życie to i tak za chwilę pojawi się ktoś kto posiada jakąś tajemną wiedzę i stwierdzi, że powinno być inaczej.

Nikt nie będzie dyskutował, bo i nie ma nad czym.

Tutaj i

tu

masz wszystko co powinieneś wiedzieć. Wiele maszyn (i to nie tylko Po-2) latało później po wojnie w malowani deformującym. Jest wideo z defilady we wrześniu 1945, gdzie tak pomalowane Po-2 latają. W książce "Jak odrodził się Dęblin" Cz.Gagajka jest ładne zdjęcie takiego Po-2 z szachownicami na miejscu gwiazd i dodatkową małą wojenną. W weekend może zrobię skan.

Malowanie wz.43 masz podane, dokładam więc wz. 44/45:

Po-2.jpg

po-2c.jpg

Zdjęcie z publikacji podawane jako przykład malowania wz.44/45

Z tym kanciastym malowaniem, to chyba pobożne życzenie. Na myśliwcach nie za bardzo się przyjęło.

Czy były Po-2 w tym malowaniu? Myślę, że raczej tylko nowe. Tylko czy w 1944 roku produkowano jeszcze Po-2?

Szcze-2 w Deblinie w 1945 r. latały w tym kamuflarzu.

Tylko czy w 1944 roku produkowano jeszcze Po-2?

Produkcję seryjną zakończono w ZSRR w 1949 roku, a do 59 produkowano niewielkie partie w zakładach remontowych Aerofłotu. Więc hipotetycznie pociaki mogły latać w kanciastym kamuflażu. Osobiście jednak skłaniałbym się do malowania wz.43 i chyba takie zamieszczę w instrukcji.

Panowie dziękuję za sprowadzenie mnie ze złej ścieżki

Dyskusja jednak nadal otwarta.