Skocz do zawartości

"Na Villers Bocage" -Tiger I late 101 sSSpzAbt -1:35 Tamiya/

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak mnie coś ostatnio naszło na temat Villers Bocage i przeglądając różne zdjęcia, szczególną uwagę zwróciłem na bardzo znaną serię zdjęć z przemarszu 2 kompanii 101 Batalionu Czołgów Ciężkich SS krętą, górzystą drogą:

211-212-214.jpg

W zasadzie na początku zdecydowany byłem na zrobienie modelu Tygrysa "205", w wieżyczce którego siedział Wittmann:

s.SS-Pz.Abt.101-205-1_big.jpg

s.SS-Pz.Abt.101-205-2_big.jpg

Czytając jednak świetny opis walk w Villers Bocage:

http://www.tiif.de/thread.php?threadid=496&sid=b80893eac662f66f914ad1a92119b6de&page=1

zacząłem się wahać, czy nie zrobić pojazdu "212", w którym Wittmann przeprowadził brawurowa akcję -wszystkim chyba znaną.

Na zdjęciach z przemarszu w kierunku VB, Tygrysem "212" dowodzi były celowniczy Wittmanna z okresu walk w Rosji -Bobby Woll:

204-211-212b.jpg

101SSTiger212FLHSMorgny.jpg

Niestety Wittmann nigdy nie oddał wozu koledze, bo:

villers3.jpg

villers9.jpg

No i doradźcie, który pojazd wybrać.

Plan jest taki, że sam model będzie połączeniem Tamiyi i Dragona. Wczoraj wykąpałem go w krecie, bo był prawie zrobiony jako Tygrys w wersji MID. Gdy powstał pomysł późnego Tygrysa z czeluści swojej piwnicy wykopałem potrzebne elementy do przerobienia go na wersję późną. Nie przewiduję blach do niego. Na pewno będą siatki i chyba nic poza tym. Może zapięcia na narzędzia dołożę. Gdzieś chyba poniewierały mi się jeszcze osłony na rury wydechowe z Abera, ale nie wiem w jakim są teraz stanie. Tygrysa chcę umieścić na dość sporej podstawce będącej fragmentem jednego z zakrętów francuskiej drogi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dziś powinno się udać poskładać model do kupy, tak by jutro zarzucić mu podkład i w weekend zacząć malować.

Jak go wyskładam, to wrzucę zdjęcia. Póki co kadłub z wieżą stoi na kołach i czeka na detale.

Źródła zdjęć:

1. http://www.retrospicere.narod.ru/2-liberation1944-45/liberation1944-45_001-02.htm

2. http://www.tiif.de/thread.php?threadid=496&sid=b80893eac662f66f914ad1a92119b6de

3. http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1076615567/Somebody+like+to+talk+about+Wittmann+at+V-B+again+-

Wdzięczny temat wybrałeś i wozy dobrze udokumentowane .

Ja budowałem 214, ale pod kątem dioramki z naszym crusaderem AA, który czeka na sklejenie. Kolejnego kota z tej jednostki zbudował mój najstarszy syn, ale on wybrał trzy dwójki. Do 205 na pewno znajdziesz kalki, ale jak jest z innymi pojazdami to nie pamiętam. Będę zaglądał do relacji i kibicował.

Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia. Póki co znana wszem i wobec bryła późnego Tygrysa:

T4.jpg

T1.jpg

T2.jpg

Do wymiany pozostał hamulec wylotowy na mały, no i muszę uzupełnić zimm po lewej stronie przedniej płyty, a zestrugać go pod godło jednostki po prawej. Szare elementy modelu to Dragon, resztę stanowi Tamiya, a na kołach Friule (ich nie moczyłem w krecie ;)). Zimmerit Mirek robiłem sam. Pewnie zdecyduję się na "212", więc nie powinno być dubla jak zrobisz "205".

Piter -dzięki za doping.

Chyba tyle, do następnego.

Witam.

Dużo się działo przez weekend. W piątek w godzinach nocnych skończyłem składać Tygrysa. Przed północą był rozłożony na części pierwsze. W końcu jednak wkleiłem i poszpachlowałem dach kadłuba od Dragona, wykończyłem mocowania szekli z przodu i zamontowałem właz ładowniczego. O 2.30 wyglądał tak:

TL1.jpg

TL2.jpg

W sobotę popołudniu przyszedł czas na malowanie. Najpierw baza:

TB3.jpg

TB4.jpg

...a potem camo:

TM1.jpg

TM2.jpg

TM5.jpg

TM3.jpg

Na tym etapie jestem zadowolony. Teraz czas na dalszą obróbkę. Na początek coś pofiltruję. Najprawdopodobniej użyję farb olejnych "502 Abteilung".

Czekałem Sebastian na to pytanie od Ciebie. Zastanawiałem się czy ono padnie pierwsze, czy zapytasz o spaw na przedniej płycie. Odpowiadam -wydaje mi się, że nie zawsze był, a na zdjęciach pojazdu, który robię nie widać za wiele.

• 2 weeks later...

Użycie wczesnego kadłuba spowodowało, że umknął jeszcze jeden element z tylnej ściany, a mianowicie bolce i zaczepy do montowania szekli. Strasznie pusto po lewej z tyłu.

th_TigerIlateN2144.jpg

Źródła tej anglojęzycznej pozycji już dziś niestety nie pamiętam.

Krzysiek, będę działał jeszcze z chemią na nim.

Piotrek, muszę zobaczyć jak to tak wszystko wyglądało i wtedy poprawie tak, żeby było zgodnie. Po lewej stronie zadu Tygrysa pojawi się wszystko co jest tam przewidziane.

Lipstein, użyłem najpierw filtra z white spirita + farba olejna 502 Abteilung "Light Mud" nr 125 w staosunku 6:1. Następnego dnia pojechałem raz jeszcze całość tą samą mieszanką z dodając jeszcze farby nr 080 "Wash Brown" też z 502 Abt. Na koniec nałożyłem filtr farby nr 94 Humbrola.

Teraz kolej na wszelkie badziewie, które widniało na pancerzu jako tzw. osprzęt i dodatki.

Tremac, dzięki.