niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 WITAM niedawno rozpoczołem pracę nad modelem czolgu kw 1 z hobby bossa w skali 1/48. Jestem początkującym modelarzem i proszę o wskazówki dot tego modelu . zdjecia pzdr niemcy3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 No cóż szósty warsztat pewnie tego posta znowu ktoś usunie ale masz wskazówki czytaj instrukcję moztażu starannie wycinaj z ramek elementy i STARANNIE je oszlifuj z naddatków używaj kleju z umiarem i lepiej 10razy przymierz zanim przykleisz biorąc pod uwagę Twoje ostatnie warsztaty mam nadzieję że porady (nie moje ) weźmiesz sobie do serca...chociaż mam wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Eh... prawdopodobnie kolejny zmarnowany model... Ale obym się mylił ;) Słuchaj rad, czas najwyższy, jeśli chcesz, żeby Twoje modele jakoś wyglądały. Bo my naprawdę mamy dużą, ale ograniczoną cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Moja rada jest taka, żebyś odłożył ten model na później. Niestety raczej okaże się zbyt skomplikowany. Bynajmniej nie jest to złośliwość. Po prostu warto niknąć rozczarowania z rezultatów i przycinek starszych kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Eh... prawdopodobnie kolejny zmarnowany model...Ale obym się mylił ;) Słuchaj rad, czas najwyższy, jeśli chcesz, żeby Twoje modele jakoś wyglądały. Bo my naprawdę mamy dużą, ale ograniczoną cierpliwość. Niedługo bd aktualizacja,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Szkoda Klima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 O ile model jeszcze nie sklejony. Ja wycinam części z ramek takim czymś Następnie odcinam skalpelem nadlewki jak najbliżej elementu a następnie szlifuję papierem ściernym oraz pilnikami.Mogą być takie jak do paznokci byle nie za wielka gradacja,bo porobią Ci się rysy. Szlifuj papierem 800, wykańczaj papierem o gradacji 1000. Zanim przykleisz sprawdź jak dany element pasuje ew popraw. Z tego co czytałem w poprzednich warsztatach kleisz wszystko na klej CA. Jeśli tak to zostaw go do blach a zainwestuj w modelarski klej do polistyrenu. To tyle z moich rad. Więcej niech wypowiadają się lepsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Po pierwsze to patrz w instrukcję jak coś przyklejasz i bądź cierpliwy. Nie musisz skleić modelu w jak najkrótszym czasie, a masz to zrobić jak najdokładniej. Takie cążki czy ucinaczki boczne jak pokazał Grzesiek to rzeczywiście świetna sprawa, do obrabiania części kup sobie papier ścierny i pilniki iglaki. Rady dostajesz w każdym kolejnym warsztacie który zakładasz, poza tym w internecie to wszystko zostało już opisane naprawdę wiele razy. Teraz musisz się do nich zastosować, najwyższy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Szkoda Klima spokojnie bd dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 AKTUALIZACJA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Dalej malujesz zbyt gęstą farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Nie musisz za każdym razem krzyczyć AKTUALIZACJA. Przecież widać. Co to za kamo Chyba,że to kolejne sf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 specialnie do tego czolgu rus iles z pactry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Za dużo farby dajesz! Odsączaj pędzel o rant słoiczka czy puszki farby i używaj jej mało bo lepiej zawsze gdzieś poprawić i dociągnąć niż by miało być za dużo farby. I SIĘ NIE ŚPIESZ!Modelarstwo to nie wyścigi.Jak posłuchasz rad to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 O ile model jeszcze nie sklejony. Ja wycinam części z ramek takim czymś Następnie odcinam skalpelem nadlewki jak najbliżej elementu a następnie szlifuję papierem ściernym oraz pilnikami.Mogą być takie jak do paznokci byle nie za wielka gradacja,bo porobią Ci się rysy. Szlifuj papierem 800, wykańczaj papierem o gradacji 1000. Zanim przykleisz sprawdź jak dany element pasuje ew popraw. Z tego co czytałem w poprzednich warsztatach kleisz wszystko na klej CA. Jeśli tak to zostaw go do blach a zainwestuj w modelarski klej do polistyrenu. To tyle z moich rad. Więcej niech wypowiadają się lepsi. Lepszy nie jestem, ale poradzę tylko koledze niemcy3, żeby uważał przy wycinaniu elementów z ramek cążkami widocznymi na zdjęciu, bo mogą się złamać. Wycinaj tylko te większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Napisałem,że zostawiam margines na docięcie skalpelem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Mam pytanie co do sklejania gąsiennic w tym czołgu czy ogniwa (gąsiennice) z ogniw robić przed montażem do czołgu czy na czołgu ta gąsiennice robić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Wez go odłóż bo nie dasz sobie rady ,nie potrafisz dobrze obrobic czesci ,pomalowac a chcesz gąski sklejac z pojedyńczyc ogniw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Wez go odłóż bo nie dasz sobie rady ,nie potrafisz dobrze obrobic czesci ,pomalowac a chcesz gąski sklejac z pojedyńczyc ogniw ? A ile ty mnie znasz co??? A po 2 nie oceniają ze nie dam rady bo jak widać już go zacząłem i daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 witam Kolego ciągle "skręcasz w lewo zamiast jechać prosto " dalej nie słuchasz porad kolegów którzy zjedli zęby na modelarstwie ja też CIĘ nie znam ale naprawdę nic nie kosztuje przeglądnąć tematy na forum jak budować ,malować . Spróbuj na tańszych i prostych modelach pozdrawiam arni44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 witam Kolego ciągle "skręcasz w lewo zamiast jechać prosto "dalej nie słuchasz porad kolegów którzy zjedli zęby na modelarstwie ja też CIĘ nie znam ale naprawdę nic nie kosztuje przeglądnąć tematy na forum jak budować ,malować . Spróbuj na tańszych i prostych modelach pozdrawiam arni44 Ten model dostałem na imieniny a poza tym nie jest taki trudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 A ile ty mnie znasz co??? A po 2 nie oceniają ze nie dam rady bo jak widać już go zacząłem i daje radę. Nie znam i nie boleje nad tym Dajesz rade ? ja mam inne zdanie na ten temat Czy te gluty o tym świadczą ? to tylko przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niemcy3 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 I co i już spartaczony co?? Ja go jeszcze nie skończyłem a ty oceniasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi