drago101 Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Zabrałeś się za KW. Super lubię ten czołg, chociaż nie w wydaniu "stodoły" KW-2. A może by tak pozbawić go błotników? Akurat w przypadku KW-2 znane są w ikonografii takie wypadki. Jak dla mnie to właśnie gąsienice i ich przebieg we wszystkich KW stanowią najbardziej widowiskowy element pojazdu. Oczywiście decyzja jest Twoja, ale może ziarenko podło na odpowiedni grunt...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Zabrałeś się za KW. Super lubię ten czołg, chociaż nie w wydaniu "stodoły" KW-2. A może by tak pozbawić go błotników? Akurat w przypadku KW-2 znane są w ikonografii takie wypadki. Jak dla mnie to właśnie gąsienice i ich przebieg we wszystkich KW stanowią najbardziej widowiskowy element pojazdu. Oczywiście decyzja jest Twoja, ale może ziarenko podło na odpowiedni grunt...? To ja chętnie to ziarenko razem z gruntem podleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Ten zestaw daje radę ale niestety nie do tego modelu... Chociaż do tylnego włazu wieży... Ech Polska to jednak zaścianek modelarski.. Co do samego modelu sklejałem go i mimo tych szpar model del skleja się bardzo przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seine Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Ech Polska to jednak zaścianek modelarski.. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 Dzięki za propozycje. A więc tak: Co do błotników to jak już będę kleił to na końcu, więc nie wykluczone że taka opcja może powstać. a będzie ona uzależniona od zestawu figsów które wybiorę. Wszystkie te z rannymi sugerują jakieś uszkodzenie czołgu a takiego raczej nie przewiduję. Ponadto po konsultacji z moja małżonką zasugerowała ona, ze moje zdolności co do malowania figurek nie są naprawdę super i szkoda zniszczyć drogi zestaw. Podoba mi się jej obiektywne zdanie (bo w sumie ma rację) i chyba kupię taki tani zestaw figsów i spróbuję go jakoś pożenić z tym modelem: W każdym razie włazy i błotniki będę kleił na końcu. Ech Polska to jednak zaścianek modelarski..Nie bardzo rozumiem o co chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Koledze zapewne chodziło o fakt niepotrzebnego wydawania pieniędzy na drogi zestaw i ewentualny żal podczas nieudanego malowania (czytaj :zniszczenia) figurantów. podejscie emocjonalno-ekonomiczne. W zasadzie całkiem uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2012 Dzięki Kamil że wierzysz we mnie, ale chyba za cieńki z figurek jeszcze jestem. Ok, wrócimy do tematu po wypłacie (czyt. koniec miesiąca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Chodzi mi o to, że w Polsce raczej trudno dostać pewne figurki, modele etc. W porównaniu do innych krajów gdzie wybór wspomnianych już modeli, figurek i innych rzeczy około modelarskich jest dużo większy. Może złych słów użyłem ale wtedy takie mi pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Chodzi mi o to, że w Polsce raczej trudno dostać pewne figurki, modele etc. W porównaniu do innych krajów gdzie wybór wspomnianych już modeli, figurek i innych rzeczy około modelarskich jest dużo większy. Może złych słów użyłem ale wtedy takie mi pasowały. Mysle ze wszedzie jest podobnie. Co do modelu to widze ze przesz wasc do przodu ostro. Figurki to bym z zywicy kupil. Zaslaniasz sie umiejetnosciami moze cena zmobilizowala by Cie do tego zeby bardziej sie postarac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Zgadza się ale porównując rynek japoński a polski to jest różnica ;) Dobra dość offtopa - jak coś można pogadać na privie bądź w innym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 15 Grudnia 2012 Share Napisano 15 Grudnia 2012 Co do figurek to zapewne jak wszędzie zdania są podzielone. Ja osobiście zawsze unikałem ich jak ognia. Z dwóch powodów. Po pierwsze są elementem bardzo urozmaicającym model, ale wyłącznie pod warunkiem umiejętności ich perfekcyjnego wykonania. Mnie wychodziły powiedzmy to - dobrze. A między dobrze, a perfekcyjnie jest przepaść. Nawet nie wiem jak fantastycznie wykonany model upstrzony takimi figurkami będzie już tylko niestety skopanym gniotem. Po drugie. Jeśli model nie stanowi elementu dioramy to nawet perfekcyjne figurki z modelem stojącym na gołej półce są jak przysłowiowe "ni przypiął, ni przyłatał". Ponadto ja osobiście wolałem zawsze pojazdy w pozach "idąc w bój", a nie przed czy po walce. Oczywiście co kto lubi i jest to tylko moje zdanie w temacie. Jeden woli leśniczego, drugi woli córkę jego......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Krzysztof, co sie dzieje? Temat KW przycichł. Przyznam, że pod częściową inspiracja Twojej robótki nabyłem dwa modele KW-1 z "Trąbki". Lubie te wózki, ale właśnie z mniejszymi głowami. Postaram się modele wykonać poprawnie sam co przy mojej łapce może nie być takie proste, ale jednak co wyjdzie to wyjdzie. Malowania się nie podejmę. Robota zbyt niestety jak dla mnie precyzyjna (jak ja bym chciał mieć tak sprawną rękę jak kiedyś i połowę talentu malarskiego Roberta - poczynił bym chyba wszystkie czołgi świata) dlatego też malowanie "rydwanów" scedowałem na Roberta. Zatem szykuje się warsztat prawie "mieżdunarodnyj". Co z tego wyjdzie to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 Coś tam powoli działam. Na razie nie ma z czego fotek pokazywać, bo przez kilka dni czyściłem i kleiłem elementy zawieszenia. Mam już wszystkie kółka posklejane oraz oczyszczona wahacze - delikatny szewek oczywiście został. Mam nadzieję niedługo wstawić jakieś foty z budowy. Krzysztof, co sie dzieje? Temat KW przycichł. Przyznam, że pod częściową inspiracja Twojej robótki nabyłem dwa modele KW-1 z "Trąbki"... Zatem szykuje się warsztat prawie "mieżdunarodnyj". Co z tego wyjdzie to się okaże.Mam nadzieję, że warsztaty będą na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Fajnie ci idzie to składanie - sam się nad takim zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Będzie z pewnością, czy ja czy Robert ktoś z nas to uruchomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Będzie z pewnością, czy ja czy Robert ktoś z nas to uruchomi. To czekam z niecierpliwością. Coś tam powoli działam. Na razie nie ma z czego fotek pokazywać, bo przez kilka dni czyściłem i kleiłem elementy zawieszenia. Mam już wszystkie kółka posklejane oraz oczyszczona wahacze - delikatny szewek oczywiście został. Mam nadzieję niedługo wstawić jakieś foty z budowy. Z zawieszeniem niestety trzeba się trochę namęczyć. Jakie gąski przewidujesz, zestawowe czy Friule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Aż tak bardzo pracochłonne jest podwozie w tej "trąbce"? Skoro tak to zastanawiam się czy dobrze zrobiłem z moją łapą wchądząc w KW-1 Trumpetera i to od razu w kilka sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Nie jest tak strasznie. Bardziej chodziło mi o to, że to jest żmudna robota w sumie trzeba oszlifować i posklejać se sobą 44 różnej wielkości koła. W sumie to w każdym czołgu ten etap jest monotonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Tomek spoko nie jest tak tragicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 hej bazyl pokazał byś coś w końcu - bo czekamy na kolejne cudeńko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 W końcu udało mi się podłubać na tyle aby coś pokazać. Najgorsze było to, że w przeciwieństwie do wielu z was przez cały okres Bożonarodzeniowo-noworoczny nie miałem ani chwili żeby coś podłubać. I choć łapki świerzbiły mnie strasznie moje dwie panny skutecznie organizowały mi zajęcia zastepcze. Aż tak bardzo pracochłonne jest podwozie w tej "trąbce"? Tak jak już chłopaki pisali - nie jest aż tak źle.Po prostu dużo części. A oprócz tego pokusiło mnie aby zrobić coś takiego: Częsciowo ruchome zawieszenie. Trochę z tym było babrania, ale chyba wyszło nienajgorzej. Może kiedyś jakąś małą podstaweczkę zmontuję. Przy okazji pytanie - jak niesko mógł opadać wahacz? Jakie gąski przewidujesz, zestawowe czy Friule? W związku z powyższym będą Friule. Też zejdzie kilka dni na składanie. Zostało mi jeszcze kilka rzeczy do przyklejnia, a na razie całość wygląda tak: Błotniki chyba jednak zamontuję - jakoś dla mnie dziwnie wygląda bez. Ten tylko na szybko z ramki wycięty do zdjęć. Zamontowałem też jeden z pierwszych, większych elementów PE w moich modelach. Nie jest to może mistrzostwo świata, które utwierdziło mnie w przekonaniu że ja i blachy jakoś się nie lubimy, ale po półtoragodzinnej walce efekt jest taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Ładna stodoła zawieszenie cacy błotniki możesz zdekompletować a blaszka faktycznie duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Stycznia 2013 Share Napisano 8 Stycznia 2013 Podziwiam jak zwykle Twoje wykonanie . Wywal te plastikowe błotniki i zrób od podstaw , nie są aż tak pracochłonne a będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Hejka gentelmens. Najpierw wiele krzyku o zdjęcia a jak są to już nic - aż taka porażka? No dobra wózek prawie skończony. Jeszcze zostało trochę duperelków, ale to dopiero po następnym weekendzie. Teraz muszę kilka modeli przywrócić do porządku przed pokazem w Bolton. Dzieki Marcin za wiare we mnie, ale błotniki od podstaw to już za wysokie progi. Z mojego punktu widzenia tym z zestawu nic nie brakuje. A co do ich dewastacji to raczej będą całe z dwóch powodów. Pierwszy to moja żona która powiedziała że z błotnikami mu lepiej, a drugi to zdjęcia poniżej: Może kiedyś w jakimś Teciaku. Rzut oka na friulki. Wymieniłem też lufy km-ów na metalowe. Km z przodu przykleje na końcu aby go nie urwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Ale uchwyty to z drucika mogłeś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi