fiedotow Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Prawie cały dzień poświęciłem na tworzenie "Trofeum". Najpierw skan najbardziej czytelnego i prostopadłego zdjęcia. Dalej już komputerowa zabawa. Tak toto wyszło: Wydruk na papierze samoprzylepnym. Cienki i nieźle się trzyma. Próba lakierowania: od lewej - bez, lakier półmat, sido - ten ostatni beznadzieja... Z lewej strony na plastiku, po prawej na płycie ofsetowej Ponitowane i polakierowane Trofeum w towarzystwie (od lewej): Stg Rokickiego, F/Lt Bieńkowskiego, F/O Lipińskiego. Jako, że F/O Horbaczewski jeszcze "nie dokończony" to go na zdjęciu niema. Ten gentleman przy usterzeniu nie był w opisie wymieniony z nazwiska (masz rację Woit - Spitfira - moje ulubione)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Kawał fajnej roboty, ale... Może się mylę ale gdyby ten wydruk nakleić na najzwyklejszą blaszkę z puszki po napoju gazowanym to chyba efekt byłby lepszy, ten plastik to taki grubawy się zdaje. Oryginalna blacha ma widoczne wyoblenie (spójrz na podstawę), no i dziury po nitach są tak duże, że i u Ciebie chyba powinny być bardziej widoczne. Może i są ale ja na zdjęciu tego nie widzę. Podsumowując, tak jak jest wygląda nieźle ale można chyba lepiej ale i tak zrobisz jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Próbuję na różnych podkładach. Druga jest na blaszce z płyty offsetowej. Ale myślałem właśnie o puszce. Zobaczę, co wyjdzie najlepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Zaskoczyłeś mnie z pomysłem gotowego wydruku, sądziłem że będzie to kalka, ale jest okejas. Trochę tę blachę zmaltretujesz, zrobisz bardziej widoczne przestrzeliny po nitach i będzie bardzo dobrze. Tło niezmiennie się podoba, a główni bohaterowie coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Na razie jestem uziemiony (złóżkowany). Za blaszką z puszki przemawia jeszcze to, że trzeba wykonać rysy i (chyba) ślad po pocisku i jej grubość mniejsza niż blaszki offsetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Też widzę te rysy i jestem za blaszkowym podkładem. Zdrowotności życzę. Nie wiem czy pomogę, ale blaszkę offsetową już używałem i nie jest dla mnie za gruba, a po podgrzaniu robi się bardzo plastyczna - spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Na poprzedniej stronie "trofeum" po prawej na offsecie. Ale troszkę gruba. Otwory są tyle, że mało widoczne na zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Fiedi, pisałem o podgrzaniu blaszki, bo później kowadełko i młotek w dłoń, a wtedy grubość blaszki zależeć będzie od bijącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Pomyślę jeszcze o kalkomanii, ale całościowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Fajnie idzie, a pomysły na blachę ciekawe. Wśród możliwych rozwiązań pomyśl jeszcze o takim: blacha może być z plastiku, tyle że jej krawędzie mocno po skosie wyostrzasz na drobnym papierze ściernym. Rozwiązanie jest o tyle bezpieczne, że postacie i tak zakrywają blachę od strony wewnętrznej. Taka propozycja do przemyślenia, choć zwykła blaszka będzie pewnie bardziej profesjonalna, ale co mi szkodzi się wtrącić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Każdy pomysł sprawdzę... Podsunąłeś mi myśl o sfazowaniu brzegu offsetówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Kolejne próby zaowocowały wydrukiem kalkomanii i nowymi "trofeami". Doradźcie mi, czym rozcieńczyć Liquid D.F. Microscale. Powstałe kalki nakładałem na blaszkę po CC. Ale najpierw wypaliłem ją nad palnikiem i wypolerowałem włókniną do czyszczenia rur miedzianych. Otwory po nitach zrobiłem igłą i z drugiej strony zeszlifowałem. Wydruk. Próba nakładania na blaszkę i "nitowania" Od lewej: na plastiku na offsecie (papier samoprzylepny), kalkomania i blaszka z puszki. Zadrapania zrobione igłą Tak to wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 ostatnie na blaszce jak prawdziwe, takie zostaw i galeryja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 "Zaliczone, siadaj, 5-, dziękuję!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 I oto Szlachetni po dwóch miesiącach mamy tyle. Skompletowani aktorzy, trofeum, tło... Brak tylko podłoża... Niektórzy z Kościuszkowców wymagają drobnych (?) korekt... A to za długie ręce, a to nie taki przysiad, czy złe ugięci ramion. Najważniejsze, że są wszyscy w komplecie. Teraz trzeba ich "wykończyć " . Zdjęcia robione na gorąco przed chwilą i nie siliłem się na icg jakość. Na to przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Ciąg dalszy prac. Jak wcześniej pisałem, przygotowuję formy do odlewania właściwych figurek. Robię formy dwuczęściowe, bo łatwiej się odlewa. Może się komuś przyda... Wzorcową figurką mocuję na plastelinie. Plasteliną uszczelniam ramkę. Zalewam silikonem Doklejone kołki do odpowietrzania i usuwania nadmiaru żywicy. Jako rozdzielacza użyłem Sidoluxu zabarwionego. Gotowa forma Wzór, forma, odlew, figurka Klonowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Kurczę, trafiłem przypadkiem, nie moja działka ale podoba mi sie strasznie! Swoja drogą zaciekawiło mnie odlewanie elementów z żywicy, sam będę musiał się kiedyś tego nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Świetna robota! Muszę spróbować domowego odlewania z żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 1 Marca 2013 Autor Share Napisano 1 Marca 2013 Nie śpię, nie śpię... Troszkę problemów z formami do figurek, ale na prostej. Pomału zaczyna się malowanie... Znawcy tematów zapewne nie pozostawią na mnie suchej nitki, ale co tam. Czegoś się nauczę. Przyznam się, że odrobiłem lekcje z malowania, ale nie wiem jak mi pójdzie na sprawdzianie. Początek: Rozplanowałem położenie składowych dioramy. Podstawą będzie płyta z pleksi. Na to nałożę karton modelarski... ... pokryty papierem ściernym 400 imitujący asfalt... ... i posypany na Wikol morskim piaskiem. Tak to mniej więcej wygląda razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Przebrnąłem, Szlachetni przez malowanie figurek. Pisałem: MOJE PIERWSZE więc nie krzyczcie i nie bijcie za bardzo bo się zniechęcę. Tak toto wyszło:) Ten Pan ma rękawiczki... Czekam na blaszkę z orzełkami i innymi naszywkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 niedziela widzę zaowocowała - ja to jestem jeszcze w lesie w porównaniu do Twojej pracy ale na szczęście wybrałem zdjęcie bez figurek (w dalszym ciągu nie żałuję tej decyzji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Przebrnąłem, Szlachetni przez malowanie figurek. Pisałem: MOJE PIERWSZE więc nie krzyczcie i nie bijcie za bardzo bo się zniechęcę. Tak toto wyszło:)(...) Figurki ładne, ale malowanie, ekhm, hmm, no takie, niedokończone... Jakieś cieniowania, przebarwienia, na pewno ożywiłyby te postacie. Na tle Spita wyglądają miernie. Jakiś figurkowiec by się przydał z poradami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Spit super, dopasowanie póz figurek bardzo ciekawe, trofeum ekstra, ale malowanie twarzy niestety do poprawy. Mundury też, ale one nie wołają tak głośno o pomstę do nieba jak te różowe ryjki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Marca 2013 Autor Share Napisano 11 Marca 2013 Krytyki się spodziewałem, ale może jakaś porada, bo jak zaznaczyłem nie jestem figurkowcem. Ryjki nie są różowe... Tak wyszły na zdjęciach i cieniowanie twarzy jest delikatne więc mało widoczne. Ale może ktoś coś doradzi. Tylko bez tekstów : do d... Daj sobie spokój, zajmij się czymś innym Pozdrawiam i liczę na Was Szlachetni P.S. Za poradą jednego z Kolegów z KPM zrobiłem pierwsze poprawki... Tak to wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Nie maluj ust, brwi i oczu. I czarny do włosów też nie jest najlepszy. Mundury zaczynają wyglądać przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi