jurayahip Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Dzieki takiemu kociemu ekspertowi w poszukiwaniu masztu zrobilem generalny porzadek w pokoju i microonite nie zostawiam juz na biurku pl pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Z tymi dylnymi światłami to dałeś ciała-raz to powinny znaleźć się na tych wystających kołeczkach,dwa same osłony PE też nie tak zamontowane za szeroki rozstaw ramion przez co są niższe i nie da się prawidłowo zamontować świateł.Babol ale nie Edka,a szkoda bo idzie ci calkiem dobrze poza wyżej wymienionymi uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Marca 2013 Autor Share Napisano 17 Marca 2013 Vox populi, vox dei. światła poprawione. mocowanie postaram się zrobić w najbliższym czasie. Wykonałem osłonę kolejną na przód. Uchwyty na płycie tylnej. Łańcuszki do wlewów paliwa i klamrę na linę holowniczą. Uzupełniłem też miejsce mocowania pułki z tyłu. Postępy poniżej. Brakuje jeszcze błotników i elementów podwozia wraz z wózkami jezdnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Marca 2013 Share Napisano 17 Marca 2013 Nie ma to jak presją otoczenia - dobrze że poprawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 A co z tym mocowaniem podpory lufy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 światła poprawione. mocowanie postaram się zrobić w najbliższym czasie. Dzisiaj lub jutro postaram się przekleić te mocowania podpory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Słowo droższe pieniędzy... Nie wyszło perfekcyjnie prosto, ale starałem się coś z tym zrobić. Przy okazji zmodyfikowałem "oczko" które wcześniej pominąłem. Nie bardzo łapię, ładujesz w stary model pełno biżuterii o czym nie omieszkasz przypomnieć za każdym razem, a nie potrafisz dobrze wkleić świateł... - jeszcze do tego chciałem się na spokojnie bez emocji odnieść by nikogo nie obrazić.Po pierwsze ładuję w każdy model tyle ile mogę ze względu na chęć jak największego zbliżenia go do miniatury zgodnej historycznie i merytorycznie, a przy okazji zwiększyć jej atrakcyjność i nie dzielę tu modeli na stare czy nowe. Co więcej wymaga to większego wkładu pracy niż przy modelu robionym prosto z pudła. Co do przypominania za każdym razem, wynika to z radości jaką czerpię zamieniając ryzykownie niektóre elementy z plastiku na delikatne blaszki. Po prostu mnie cieszy dobrze wykonana praca która niesie za sobą wartość dodaną w postaci satysfakcji i dzielę się tym na forum, bo uważam że między innymi prócz krytyki też od tego jest. Co do potrafienia bądź nie wklejenia dobrze świateł, to umiejętności są, ale nie zawsze chęć. Trafiło na taki dzień, że w pierwszym odruchu napisałem jak napisałem. Potem bez zbędnych dyskusji na forum poprawiłem co mogłem w zakresie jaki umożliwiły mi moje umiejętności. Na koniec obiecuję doprowadzenie modelu do stanu akceptowalnego przez ogół użytkowników tego forum. Mam nadzieję, że nadal pomożecie jeśli znajdziecie inne babole do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Marca 2013 Autor Share Napisano 23 Marca 2013 Witam, Potrzebna mi pomoc przy złożeniu tej lufy w całość. Jaka jest kolejność jeśli chodzi o te pierścienie z blaszki i pozostałe elementy? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 http://www.mojehobby.pl/forum/Metalowe-lufy-w-modelach-broni-i-pojazdow-w-skali-1-35-8211-zalety-rodzaje-i-montaz..html?search_sort=d_score&search_item=2629577#p2629577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Gdyby była opcja stawiania piwa na forum, miałbyś u mnie kratę! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triadabor Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Cieszę się że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Kolejna aktualizacja. Obecnie prace przeniosły się na wieżę pojazdu. W tym tygodniu postaram się skończyć prace z głównymi elementami, a następnie przenieść się na prace nad gąsienicami. Ale "ad rem" Na ostatnim zdjęciu w wizjerze widać żółtą taśmę maskującą. Ze względu na fakt pominięcia przez producenta kwestii oszklenia tego elementu wykonałem sam z kawałka przeźroczystego plastiku wnętrze wizjera, które zamaskowałem do malowania w przyszłości. Wózki jezdne też powoli się kompletują. Pozdrawiam i do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Marca 2013 Autor Share Napisano 31 Marca 2013 Kolejna aktualizacja prac. Tym razem zająłem się poprawianiem szczegółów na wieży. Dla porównania zdjęcie egzemplarza muzealnego na którym się wzorowałem. http://data3.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/m4a3e8/images/m4a3e8_078_of_109.jpg Poniżej zdjęcia z wykonanych prac. Do zrobienia pozostał mi jeszcze karabin oraz błotniki. Następnie po skończeniu gąsienic trzeba będzie poskładać całość do kupy i przygotować do malowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 31 Marca 2013 Share Napisano 31 Marca 2013 Dobrze wygląda, lufa świetnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam, To już ostatnia aktualizacja w ten świąteczny, dłuższy i obfitujący w większą ilość wolnego czasu weekend. Wreszcie umęczyłem się z tymi błotnikami. Teraz jeszcze żmudna praca z friulkami i złożenie ich do kupy, następnie poprawienie wieżowgo KM-u. Ufff co to był za dzień... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Friule łatwiejsze niż blachy. Baw się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Zabawa trwa dalej jak na remizie po samogonce Oto efekty weekendowej walki z M2. Najpierw to co zastałem na wypraskach (wraz ze złamanym elementem pod lufą!!!) 48 godzin później KM prezentuje się następująco Teraz ostatni element to gąsienice. Całość przygotowuje pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 14 Kwietnia 2013 Share Napisano 14 Kwietnia 2013 No KM prezentuje się o niebo lepiej... czasami szkoda mi jest widzieć Twoje malowanie bo już nie widać jak bardzo się postarałeś przy waloryzacji. Ale to nie zmienia faktu że czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Najważniejsza jest satysfakcja, jak się nie odpuszcza i próbuje wypieścić model na maksa. Malowanie nie powinno zakryć szczegółów, przynajmniej taką mam nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam. Kolejna aktualizacja. Ostatnie elementy znalazły się na tanku. Na wszystko poszedł biały podkład Vallejo i tak prezentuje się obecnie model. Teraz będę już całość malował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Najprawdopodobniej była to ostatnia aktualizacja. Malowanie zniszczyło całkowicie całą 3 miesięczną pracę. Wszystko przez farby Vallejo z tego zestawu: http://www.affinitymodels.co.uk/p118254/AK-U-S-OLIVE-DRAB-MODULATION-SET-%23AK131/ W butelkach porobiły się jakieś grudy. Wyciągnąłem całość i próbowałem to rozmieszać w innym pojemniczku. Efekt aerograf się zatyka i pluje. Rozcieńczyłem lekko sidoluxem jedną z części farby. Efekt aerograf pluje i się zatyka. Rozcieńczyłem dedykowanym do akryli rozcieńczalnikiem lifecolor. Efekt aerigraf pluje i się zatyka. Całość aerografu czyściłem 7 razy rozbierając na części pierwsze. Począwszy od beznyny ekstrakcyjnej, bo rozpuszczalnik wamodu a na wodzie kończąc. Efekt po czyszczeniu maluje przez 2-3 sekundy i znowu to samo. Malowałem już takim zestawem z AK Interactive kettena i było ok. Póki co model jest popluty cały i wygląda to ch**owo. Mam dość jak tymi farbami malować i jak z nimi dojść do ładu. Chciałem zrobić modulacje, ale jak na razie to zafundowałem sobie mega wk**wę na niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Spróbuj przesączyć farbki przez rajstopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Musze zaopatrzyć się w retarder... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja miałem podobnie przy zestawie LifeColor farba była brudna aero się zapychało i pluło, po przecedzeniu malowało się elegancko. Używałem filtra do mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Też malowałem tymi farbami i problem polega na tym, ze spora cześc zestawów akryli z AK, które trafiły na nasz rynek są marnej jakości , zważone, niedające sie rozmieszać, z glutami zapychającymi aerograf i kiepskim kryciem. dodatkową cechą szczególną tych ułomnych zestawow jest bardzo intensywny zapac, niezbyt typowy dla wodnych akryli.Tak samo malowałem Shermana który trafił do zmywacza wamodu , ale znalazłem zestaw Lifecolor który szczerze polecam LIFECOLOR MS03 - US Army AFV Olive Drab - Contrast & set Desaturation . Użycie tych farb widać na moim szermanie z Tasca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi