karambolis8 Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Witam. Corsaira zrobiłem do pary z Intruderem. W założeniu był to rekreacyjny modelik, bez zagłębiania się w dokumentację i zabawy w przeróbki i dodatki. W związku z tym może mieć parę błędów merytorycznych, ale nie przeszkadza mi to. Dwa słowa o samym zestawie: bardzo fajny Dużo elementów, bogate podwieszenia i ładne detale. Spasowanie, podział technologiczny bardzo dobre. Nadlewek brak, wypychaczy też. Na osobny komentarz zasługują linie podziału i nity. Cały płatowiec jest ponitowany fabrycznie. W pudełku wyglądają na trochę zbyt wyraźne jak na skalę 1/72, ale po zwashowaniu nie wyszło tak źle. Gdybym starał się zrobić go jak najbardziej realistycznie, to przeszkadzałoby mi to. A tak po prostu cieszy oko Model pomalowany jest akrylami Gunze. Spód to Mr Base White, a góra C315. Wykonałem też rożnymi odcieniami szarości preshading - mam nadzieję, że nie wyszło zbyt mocno. Pierwszy raz używałem gotowego washa MiGa - jestem bardzo zadowolony. Kolor Neutral w sam raz nadaje się do tego kamo. Podstawka to kawałek sklejki z naklejonym papierem #400 i odpowiednio pomalowana. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Ale to jakaś wersja bezzałogowa? ;) Model zacny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ministersan Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Modelik bardzo mi się podoba. Jak widać nawet szare malowanie może wylądać ciekawie. Zestaw HB rzeczywiście przyjemny, sam kończe wersje H (greckie malowanie "tygrysie"). Żaden ze mnie autorytet w modelarstwie, ale chyba kilka bąbek ma żółte pasy do poprawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1212 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Świetna praca. Bardzo mi się podoba. Gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steve Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 ŁADNY model samolotu Corsair !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Kolego Karambolis Twoja praca jest więcej warta niż 60 zł ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Durant Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Ogólnie to nie lubię odrzutowców Ale teraz już polubię..Bardzo ładna praca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ariel007 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Ładny, gratulacje, tylko te bombki takie nie uzbrojone Mój (A-7A) czeka tylko na przyklejenie owiewki i z parę dni się objawi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apache Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Piękny samolocik! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Moses zobaczymy ile jest warta ;) Ariel007 dawaj ze swoim! Zauważyłem, że czasem w podobnym czasie kończymy podobne modele. Tak samo było z Sabre jakiś czas temu ;) Dzięki wszystkim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 To daj chociaż jakąś cenę minimalną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbiegu Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Witam, ładnie wyszedł nie przesadnie ubrudzony, jedna uwaga tylko jako ze właśnie kończę dokładnie ten sam model, za komora przedniego podwozia powinien być mały garb, osłona radaru dopplerowskeigo, Hobbyboss umieścił ta cześć w ramce ale zapomniał o niej wspomnieć w instrukcji, sam na szczęście zorientowałem się tuż przed malowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 Widzę, że na twoim schemacie wiatrochron jest czarny, a u HB szary. Kolejny błąd producenta, czy malowanie z innego momentu? Może osłona tego radaru też nie zawsze była? Przykleić będzie ją łatwo, ale jeśli mam już to robić, to wolę mieć pewność, że to będzie poprawka ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbiegu Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Hej osłona radaru była w tej wersji zawsze, co do schematu, to w którymś momencie przemalowano wiatrochron jak na zdjeciu: I jeszcze kilka uwag, jeśli się będziesz zabierał za przemalowywanie blacha przy wylocie z działka była w tym egzemplarzu pomalowana na czarno, a wlot powietrza na czerwono. Zdjęcie pokazuje ten samolot z późniejszego okresu w którym zaczęto podmalowywać elementy które najłatwiej ulegają zużyciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 Dzięki zbiegu Wiatrochronu już nie będę malował, ale osłonę radaru dolepię. PS. Macie jakąś sprawdzoną farbkę na Gull gray? Zarówno dedykowany Gunze C jak i dedykowany Model Master olejny mają barwę bardziej beżową i trochę jakby zbyt jasną. Na zdjęciu wyraźnie widać, że powinno być ciemniejsze i bardziej szare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Eeee, no klasa. Ładnie sie prezentuje. A może pokusisz sie o jakies cieniowanko było by wtedy idealnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 Cienie są i to nawet wyraźne, ale na zdjęciach nie złapałem. Na spodzie zupełnie ich nie widać, a jak biorę model do ręki to są wyraźne. Myślę, że to kwestia oświetlenia modelu do zdjęć. Chyba czas zainwestować w namiot bezcieniowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Cudeńko, zwłaszcza z tymi kalkami... mam Phantoma z Italerii, chyba podjarany Twoim modelem zmyję z niego stare powłoki i pomaluje na nowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIUSEPPE Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 Modelik fajny i przyjemny, tylko trochę mało cieniowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turecki Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Bardzo ładny model...brudzenie subtelne....malowanie nie przesadzone...wszystko jak w "oryginale" ....świetna robota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spadochroniarz Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Niezły. Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Stig Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Bardzo piękna praca! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek532 Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Piękny !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 17, 2013 Author Share Posted February 17, 2013 Dzięki Jak wspominałem, cieniowania trochę jest, tylko nie widać w tym świetle. Może jutro będę miał czas i wrzucę lepsze foty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slusar Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Piękna sprawa, nic dodać, nic ująć. Podoba mi się tym bardziej, że jest to skala 1:72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts