Tenggeri Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Witam. Po Hetzerze zabrałem się za kolejnego Shermana. Planuję wykonać go prosto z pudła, gdyż zestaw jest bogaty, wg mnie żadnych dodatków nie potrzeba. Jak na razie model składa się bardzo dobrze, choć za dużo nie udało mi się skleić. Model na tą chwilę wygląda tak: Jeśli chodzi o malowanie to planuję pudełkowe Zemsta II. Wiem, że pewnie nie uda mi się zrobić modelu w pełni zgodnego merytorycznie, ciężko o zdjęcia Zemsty, więc robienie tego modelu to jak błądzenie we mgle. Mam nadzieję, że znawcy polskich Shermanów wybaczą mi kilka nieścisłości merytorycznych. Na wstępie mam też pytanie co od doboru farby bazowej, użyć zwykłego olive drab czy Brytyjczycy mieli jakiś inny kolor. Z tego co wyczytałem od 1944 roku już nie przemalowywano pojazdów trafiających do armii brytyjskiej. Pomoże mi ktoś rozwiązać tą zagwozdkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 fajny temat sam się meczę z takom hybrydą tylko starszą z zestawu cyber chobby, co do malowania to nawet jeśli przestali przemalowywać sprzęt z USA to firefly był modyfikacją więc po wymianie działa i kilku innych zmianach musieli by go od nowa pomalować ale to jest moje założenie oparte na logice a nie na faktach historycznych. ja w moim miałem problem z błotnikami z przodu a jak u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Jeśli chodzi o błotniki to jeszcze się za nie nie zabrałem, ale myślę, że nie będzie z nimi problemu. W razie czego są blaszane i plastikowe, więc myślę, że któreś się podpasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Pewnie beknąłeś z 2 stówki za niego? Konkretny model, zasiadam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Maja 2013 Autor Share Napisano 11 Maja 2013 Racją, zestaw dość konkretny, jest wszystko co potrzeba, fajnie ze producent dodał sporą blaszkę, pozwoli to przyzwoicie zdetalować Shermana. Co do ceny to szczerze mówiąc nie pamiętam, odkupiłem od kogoś 5 Shermanow z Dragona, wszystkie wyszły w dość dobrych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 5 szt.?! Wow, prawdziwy z ciebie Shermano-maniak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 5 szt.?! Wow, prawdziwy z ciebie Shermano-maniak! Z Shermanami, tak jest. Jeden to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Podobają mi się te pojazdy, poza tym piszę pracę licencjacką o Shermanie i się wkręciłem. Brzydkie są, ale mają w sobie to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 kolega ma racie mają to coś w sobie ja kupiłem już łącznie 8 i nie mam dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Australijskie i Kanadyjskie derywacje starszego M3 są b. interesujące ale chyba nie ma ich w produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Z tego co wiem, niestety nie ma. Ogólnie myślę, że pojazdy z IIwś należące państw, które nie odgrywały głównej roli w konflikcie są pomijane przez producentów modeli, a szkoda. Z drugiej strony pojazdy niemieckie są przerobione na wszystkie strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 No właśnie, szaleją z tymi niemieckimi, już nie wiedzą co robić, panzer z pługiem śnieżnym, panzer z trałem, panzer z kopułą dowódcy, panzer z tłumikiem do brodzenia... A tyle jest ciekawszych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Sam mam ten model na warsztacie, ale z powodu dłuższego wyjazdu został w domu przygotowany do malowania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 Podobają mi się te pojazdy, poza tym piszę pracę licencjacką o Shermanie i się wkręciłem. Brzydkie są, ale mają w sobie to coś Oj, to już wiem do kogo będę mógł pisać o poradę np. w sprawie świateł Fajnie, że piszesz o tym, co lubisz. Ogólnie myślę, że pojazdy z IIwś należące państw, które nie odgrywały głównej roli w konflikcie są pomijane przez producentów modeli, a szkoda. Też mam takie przemyślenia. Podglądam z zaciekawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Tak całkiem z pudła ? Lufka też zestawowa ? Czy może jednak będzie metalowy zamiennik ? RB robi chyba też całkiem ładny KM na wieżę, może warto się zastanowić nad zamiennikami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 M2 od RB jest boski, koniecznie wymień, osłona na lufę osobno wytoczona, miodzio a tani jak barszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 [Ogólnie myślę' date=' że pojazdy z IIwś należące państw, które nie odgrywały głównej roli w konflikcie są pomijane przez producentów modeli, a szkoda. [/quote] Też mam takie przemyślenia. Podglądam z zaciekawieniem. A ja pójdę dalej- na olbrzymią ilość sprzętu drugowojennego w zainteresowaniu modelarzy są: Shermany, Tigery, Pantery, Stugi, T-34 ...po co produkować sprzęt włoski, francuski, japoński (Japonia odegrała dość znaczącą rolę w IIWŚ), nawet angielski.... Wystarczy popatrzeć na warsztaty forumowe... Na 10 blaszaków niemieckich przypada 6 radzieckich, pół angielskiego i 0,00456 japońskiego. O Włochach i Francji nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Co do wymiany lufy i M2 na toczone zamienniki powiem szczerze myślałem nad tym. Zobaczę jak wyjdzie zestawowa lufa, jka będzie słaba to kupię tą od rb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Coś tam powoli lepię, wolno to idzie bo jest sporo blaszek i drobniutkich detali do zrobienia. Jeszcze kilka pierdółek, narzędzia i kadłub gotowy. PS. Sorry za fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 No i nie wytrzymałem, zamówiłem metalową lufę RB i podstawę anteny ( nie chce mi się sklejać tej zestawowej ) Po przyjrzeniu się zestwowej lufie stwierdziłem, że za dużo roboty trzeba by poświęcić aby ta lufa jakoś sensownie wyglądała,a cena Rb nie jest przesadnie wygórowana więc czemu by się nie skusić. Chciałem jeszcze zamówić M2, ale niestety zabrakło :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 No, no, no, zapowiada się fajny model. Będzie wyeksploatowany czy też "czysty"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Raczej wyeksploatowany Ale postaram się za bardzo go nie zdezelować, chcę żeby model prezentował pojazd zużyty, ale z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 No właśnie, błoto, kurz, inny syf, ale bez młotkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 19 Maja 2013 Autor Share Napisano 19 Maja 2013 Obijał za dużo nie będę, tylko tam gdzie załoga chodziła, ewentualnie jakieś kanty, krawędzie. Chciałbym osiągnąć efekt zbliżony do tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 21 Maja 2013 Autor Share Napisano 21 Maja 2013 Sklejanie prawie skończone. W trakcie okazało się, że bez szpachli się nie obejdzie. Do czego to doszło, żeby Dragona szpachlować Teraz czekam na części od rb i do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi