Merten Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 czy to założenie ma ręce i nogi No założenie w sumie dobre, ale teraz trzeba pamiętać, że latem 1944 roku cała dywizja "Totenkopf" miała tyle PzKpfw IV ile wystarczało do wypełnienia jednej kompanii. Czyli właśnie pomiędzy 18-25 sztuk (zależy od miesiąca). Z braku czołgów zakładano, że częściowo II. batalion pancerny będzie uzupełniony StuGami (zresztą tak jak w większości dywizji pancernych W-SS). W efekcie w tym samym batalionie pancernym było też około 20 StuGów, które pewnie też "łapały się" na tą samą numerację. No i teraz konia z rzędem temu kto powie, które numery zostały przydzielone czołgom, a które StuG-om, a które w ogóle nigdy nie zostały użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 No i teraz konia z rzędem temu kto powie, które numery zostały przydzielone czołgom, a które StuG-om, a które w ogóle nigdy nie zostały użyte. Przekopałem się przez jedną z szafek i znalazłem strukture II Batalionu 3SS z połowy lipca i jeśli chodzi o kompanie i ich nasycecenie Stugami to wq źródła wygląda to następująco: 5k: 2-IV, Stug-9 6k: 9-IV 7k: 14-IV 8k: 2-IV, Stug-12 9k: 15-tygrysów Tylko teraz pojawia się problem czy jest to stan liniowy nie uwzględniający pojazdów znajdujących się w długiej lub krótkiej naprawie lub odwrotnie. Więc chyba można zaryzykować wymalowanie nr 745 bo może 4 plt miał pełen stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 To był pełny stan, ale też w naprawie znajdowało się zaledwie kilka Pz IV (3-4 sztuki), więc ryzyko błędu nie duże. Coś trzeba wybrać, więc pewnie może być i 4. pluton. Edit:------------- Aha! No i zawsze jeszcze zostaje sztab II. batalionu. Np. PzKpfw IV z numerem II03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Praca nad kalkami trwa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 I jakoś to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Daniel to wrzuć te nowe fotki.Ciekaw jestem jak to Ci wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Piotrze tak w sumie to nie zawiele widać. Praca z zimmem to była masakra. Nie wiem jak uzyskać jakiś większy kontrast by uwydatnił się bardzej wyraźnie wasch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Myślę ze już wystarzcy Zimemerit to masakra dla modelsarzy.Piszę o sobie oczywiście Myślę że wygląda już na prawdę ładnie.Zostaw jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Jutro jak będę mięć chwilę czasu przed robotą - niestety koniec mega długiego urlopu , to dam mu lakier matowy i roboty staną na kilka dni bo seria nocek na start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 spróbuj mu jeszcze zapodać taki punktowy wash ala filtr.Zeby nie wyszło za mocno.Z urlopem współczuje że to już koniec.Ja mam jeszcze 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Jak dla mnie jest dobrze Panie Danielu Piotrek, taki to pożyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 I do tego jeszcze chleję browa r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Piotrze właśnie tak robiłem, zimm jest bardzo płytki w tym modelu dodatkowo cholernik zaczął ciemnieć. Danielu 5 tygodni w domu siedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 I do tego jeszcze chleję browa r I ja hehe a co to jest urlop? Ale za dwa tygodnie wracam na ten nasz łez padół, to się trochę odsapnie przy hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Danielu ale pamietaj o serii w szoferkę w swoim wehikule frontowym. Partyzanci zawsze na nie polowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Więc mając dzień wolny postanowiłem opylić IV, użyto pigmentów miga: jasny pył, ziemia europejska, pył gliniany. Efekt który chciałem uzyskać chyba się udał i polegał on na wyblaknięciu kolorów ale czy to tak powinno wyglądać to nie wiem. Jakoś tak nie za bardzo chyba to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Słabe zdjęcia, brak kontrastu, jak rozmydlone, niedoświetlone a więc trudno ocenić, ale na oko wydaje się, że osiągnąłeś efekty wyblaknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Szkurde ten mój aparat mnie do szału doprowadzi i niestety zdjęcia wręcz bardzo słabe jutro na spokojnie przed robotą postaram się zrobić cos w lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Ciut lepsze zdjęcia zrobiłem bo wczoraj chyba coś pomieszałem w ustawieniach, więcej już nie wycisnę z tego aparatu. Do zrobienia pozostała wieża i gąski i jakieś inne duperele. Na chwilę obecną czy wykonana praca jest do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Jak dla mnie jest jak najbardziej w porządku ! Czy do przyjęcia to kwestia indywidualna i raczej Ty sobie musisz odpowiedzieć, bo Ty jesteś głównym "przyjmującym model" . Mnie już na forach różne rzeczy wypisywali, że zimmerit przypomina rozmoknięte gofry, że numer nie jest symetryczny, że krzywo naniesiony - a we wszystkich przypadkach podpierałem się fotami archiwalnymi. Jeden czołg miał równiutki zimmerit, a inny "ja gofry". Panzer IV H na mnie czeka, więc podglądam. Jak dla mnie super wykonanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Jak dla mnie jest jak najbardziej w porządku ! Czy do przyjęcia to kwestia indywidualna i raczej Ty sobie musisz odpowiedzieć, bo Ty jesteś głównym "przyjmującym model" . Mnie już na forach różne rzeczy wypisywali, że zimmerit przypomina rozmoknięte gofry, że numer nie jest symetryczny, że krzywo naniesiony - a we wszystkich przypadkach podpierałem się fotami archiwalnymi. Jeden czołg miał równiutki zimmerit, a inny "ja gofry". Panzer IV H na mnie czeka, więc podglądam. Jak dla mnie super wykonanie ! Dzięki za dobre słowo, to jest model w którym już wykorzystuję wszelkie rady i wskazówki przekazane przed bardziej doświadczonych i poprostu jak się coś robi pierwszy raz to wypada potwierdzić swą torię z zaawansowaną praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Praca prawie na finiszu, pozostało zamontować antenę i naprawić tylne haki liny bo przez gapiostwo złamałem. A i jeszcze w rejonach wlewów dojda zacieki paliwa ale to na koniec miesiąca. Niestety zdjęcia nie powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Czarny hamulec wylotowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Czarny hamulec wylotowy ? Hamulec będzie czyszczony, wypadek przy pracy z pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi