Demonion Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Fartuchy z Zimmeritem na Ost-Froncie? Ciekawy temat. Takie rzeczy, to chyba tylko na zachodzie, gdzie niemieckim pancerniakom się przez kilka miesięcy trochę nudziło i pokryli swoje pojazdy Zimmeritem także i na ekranach. A od kiedy zimm nakładany był w warunkach polowych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Fartuchy z Zimmeritem na Ost-Froncie? Ciekawy temat. Takie rzeczy, to chyba tylko na zachodzie, gdzie niemieckim pancerniakom się przez kilka miesięcy trochę nudziło i pokryli swoje pojazdy Zimmeritem także i na ekranach. Kto Ci takich rzeczy naopowiadał? Podpowiesz koledze jednostkę? źródło zdjęcia e-bay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Na wieży zdaje się jest misiek i to wskazuje na 3 DPanc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Wszelkie sugestie mile widziane Chociaż najbardziej zależałoby mi na SS'ach, mam do wykorzystania AK Waffen SS suche kalki - godła dywizyjne.. Będę obserwować, a być może ktoś coś więcej na ten temat wie... W międzyczasie - wieża skończona na tę chwilę (KM na wieżę trafi po pomalowaniu całości - będzie malowany oddzielnie). Na wieżę trafił uchwyt do kaema, oraz wymęczony (ile przekleństw poleciało ) hamulec wylotowy do działa. created by picasa2html.com Nota bene, detale IV są imponujące - niestety część z nich przykrywają schurzeny oraz zimmerit, ale muszę powiedzieć, że dragonowski pietyzm mi się podoba. Coś czuję, że jak skończę drugiego Tigera - Tamki, to już nigdy jej nie kupię Tylko Dragon To mój pierwszy Dragonik i muszę przyznać, że mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Na wieży zdaje się jest misiek i to wskazuje na 3 DPanc. Odpowiedź błędna, przedstawiony pojazd jest z PzRgt. 35 z 4 DPanc i jeśli faktycznie jest tam misiek w dość ciemnym kolorze (chyba czerwony) to 2 kompania I batalionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 A od kiedy zimm nakładany był w warunkach polowych??? Okazjonalnie na samym początku, kiedy dopiero zaczynano nakładać go seryjnie w fabrykach robiono to też w warsztatach polowych. Dobrze wiedzieć, że fartuchy z Zimmeritem trafiały się i na wschodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 A od kiedy zimm nakładany był w warunkach polowych??? Okazjonalnie na samym początku, kiedy dopiero zaczynano nakładać go seryjnie w fabrykach robiono to też w warsztatach polowych. Dobrze wiedzieć, że fartuchy z Zimmeritem trafiały się i na wschodzie. Ciekawe nie powiem ciekawe ale proponuję zagłębić temat lub okazać źródło potwierdzające twą tezę. Bo według wszelkich prawideł zimm zaczęto nakładać w fabrykach na przełomie października i listopada 1943. A zaprzestano w listopadzie 1944 celem szybszego wypuszczania pojazdów do jednostek. Wątpie by jakikolwiek warsztat polowy posiadał na stanie suszarnie potrzebną do utrwalenia pasty po nałożeniu na pancerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Pierwsze słyszę, żeby pojazdy przechodziły przez "suszarnię" u producentów. Chyba, że pod tą nazwą kryje się kilkudniowe stanie pojazdu i oczekiwanie aż rozpuszczalnik odparuje przed malowaniem koloru bazowego. Dlatego właśnie zaprzestano nakładania zimmu. Praktycznie gotowe pojazdy stojące w fabrykach były narażone na bombardowania. Zimmerit nakładany polowo to nic nadzwyczajnego. Wiele pojazdów które wyszły z fabryk jeszcze bez tejże pasty, otrzymało ją już w warsztatach polowych przy okazji remontów. Tak na marginesie, zaprzestano go nakładać we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 A ja myślę, że "szwabki" zrezygnowały z "zimma", bo w końcu dotarło do nich, że przed niczym nie chroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Zaprzestali zanim do nich dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 A ja myślę, że "szwabki" zrezygnowały z "zimma", bo w końcu dotarło do nich, że przed niczym nie chroni Oczywiście, bo tylko Giermańce, używali miny magnetyczne, przed którymi miał chronić Zimmerit . To taki paradoks, bardzo dobrego poniekąd, ale bez użytecznego patentu . Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Co do suszarni to była to hala gdzie stały pojazdy, a co do polowego nakładnaia zimmu to pierwsze słyszę i jakoś do tej pory nie spotkałem się z taką wzmianką ale kto wie co oni tam wyprawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Zimmerit by nakładany fabrycznie , ale polowo też . Dostarczany w beczkach na front. Fabryczny zimmerit jest równy, starannie nakładany, cienko (np panthery D,A,G). Polowo nakładany zimmerit był mniej równy, często naładany na eksploatowane już w służbie pojazdy (nawet jeden sgkfz 251 się dczekał). Wzory polowe nie sa juz tak idealne i równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 ale proponuję zagłębić temat co do polowego nakładnaia zimmu to pierwsze słyszę No to już chyba trochę "zgłębione". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Marten owszem zgłębione tylko nie po twojej wypowiedzi, alo coś tam poszukałem i pogrzebałem i faktycznie coś jest na rzeczy bo udało mi się znaleść fotkę takiej beczki ale gdzie ona stała to już ciężko powiedzieć bo to był kąt jakiegoś pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Cześć. Dziś większy updejt po długiej nieobecności (koło półtora miesiąca). Większy, ponieważ jednocześnie Panzer III i IV Panzer IV H prezetuję się jak na zdjęciach poniżej. Generalnie jest tuż po podkładzie, ale malować go będę dopiero po skończeniu Panzer III L z Tamiyi. Zauważę, że niestety wyszedł pewien problem, mam wrażenie, że shurzeny całkowicie nie pasują - uchwyty pękają przy nakładaniu znaczy odklejają się - jeden gdzieś mi wystrzelił i zaginął, póki co to jedyna strata i może jakoś sobie z tym poradzę. Poniżej fotki created by picasa2html.com Pozdrawiam. Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Schurzeny dajesz plastikowe czy z blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Blaszane - załączone były w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Bardzo fajny model tu powstaje . Jak ze spasowanie modelu według ciebie , ja swojego zacznę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu jak dojdą brakujące zestawy walorazcyjne. Ale mój będzie w wersji ze wieżyczką od stuga i dodatkowymi antenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Bardzo dobrze mi się go składało, problemy miałem tylko z blaszkami z uwagi na brak praktyki w blaszkowaniu. Trochę szpachli poszło ale raczej nie dużo. Model oceniam na bardzo przyjazny w składaniu Pierwszy poważniejszy problem na jaki się natknąłem to są te shurzeny i w sumie nie wiem czy stelaż źle wykonałem, czy może przez zmieszanie ekranów (bo nie zaznaczyłem lewa i prawa strona - tak jak były w wypuście) a po prostu wrzuciłem do jednego pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 IV ma wybrane malowanie, chociaż póki co pozostaje w pudle i czeka na lepsze czasy. Będę próbował wzorować się na tym: created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 20 Września 2013 Share Napisano 20 Września 2013 Czy to w monografii AJ-Press walnęli taki genialny podpis jak 6./II.Abt SS-PzRgt 12 ?? Skąd pochodzi ta plansza barwna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 20 Września 2013 Autor Share Napisano 20 Września 2013 Trojca - Panzerkampfwagen IV G H J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Wracając do budowy Panzer IV, powraca nieszczęsny problem ekranów. Póki co zamierzam pomalować IV, a ekrany najprawdopodobniej przykleić na stałe ponieważ chyba nic innego nie wymyślę :( Nie pasują - wchodzi albo góra, albo dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 A jesli je "naciągniesz" to nie wejdą ? Pamietaj ich ulożenie bylo pod skosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi