Skocz do zawartości

M 3 Scout Car 1:35 Italeri, rewitalizacja

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję nad poprawą wyglądu stareńkiego M 3 Scout Car 1:35 od Italeri. Malowany pędzlem.

Było tak:

M+3+Scout+Car+Italeri+%25285%2529.JPG

Zdjęta farba i kalki. Potem postanowiłem pomalować go podkładem olejnym, a następnie Pactrą Olive Drab. Tak zrobiłem - kolor Pactry nijak nie przystaje do tego od Humbrola, którym zawsze malowałem... dlatego całość po całkowitym wyschnięciu akrylowej farby prysnąłem rzeczonym Humbrolem oraz błyszczącym bezbarwnym Humbrolem olejnym.

IMG_3396.jpg

IMG_3399.jpg

a poniżej dysproporcja kolorów Olive Drab...:

IMG_3402.jpg

• 3 weeks later...

i teraz wygląda to wszystko tak:

IMG_3500.JPG

IMG_3497.JPG

obicia robione gąbką, czarnym matem i satynowym aluminium, bo taki miałem pod ręką:

IMG_3501.JPG

IMG_3502.JPG

IMG_3499.JPG

na tym modelu mam zamiar wypróbować robienie zimowego kamuflażu na lakier do włosów, więc większości zabiegów nie będzie widać... Trening na pudełku po jogurcie przyniósł taki efekt, choć zepsuty przez zastosowanie do rozcieńczenia białej Pactry wódki - farba popękała...:

kamo+zimowe+%25281%2529.JPG

Jak widzę wziąłeś się z niezłym efektem za kilka wozów, które sam chcę zrobić M3 scout cara miałem kilkanaście lat temu za dzieciaka zrobionego ze Zvezdy (koszmar) i służył mi jako tester do technik, a później małemu kuzynowi jako tester petard

Popodglądam i może się skuszę na takiego w barwach kawalerii II Korpusu Polskiego

Nie wiem jak bardzo chcesz mieć to kamo podniszczone, ale w takiej formie jak masz teraz to jak dla mnie zbyt duża dysproporcja pomiędzy białym i olive drab. SPróbuj jeszcze kilka razy zanim zaczniesz na modelu. Białą usuwałęm pędzlem maczanym w wodzie, a potem w ręcznik papierowy i prawie suchym. Jak dasz za duzó wody to lakier zaczyna puszczac i farba złazi płatami.

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Pierwszy zimowy kamuflaż

IMG_3683.JPG

IMG_3687.JPG

IMG_3689.JPG

IMG_3688.JPG

Nie jest to coś, z czego jestem zadowolony. zamiast Pactry kupię chyba inną farbę akrylową. I chyba muszę zwolnić tempo przy tym kamuflażu, bo zabierałem się do niego ze 2 miesiące i wszystko spier... w kilkanaście minut. Najbardziej mnie zastanawia ten grysik z farby...

Nie łam się!

Każdy kiedyś robił coś po raz pierwszy i nie od razu wyglądało to imponująco.

Testuj różne mixy na kawałkach plastiku itp.

Uważam, że lepszy efekt starcia farby białej uztskasz ścierając ją pionowo z góry na dół tak jak miało to miejsce w wielu wypadkach gdy kolor biały wykonany był z wapna itp.

Moim zdaniem to dobra baza do dalszego "męczenia" modelu Gdybym to ja robił, to dałbym na to sido albo lakier gloss i bawił się w zacieki, rozmycia itp. Tak czy owak widać, że model odżywa

Ja bym dalej walczył. Jak najbardziej zacieki i rozmycia to dobry pomysł. Pamiętaj też, że pigmenty nie służą jedynie do robienia brudu. Białym pigmentem również możesz powalczyć coby pewne miejsca zrobić bardziej białe.

Zmyłem kamo, ale zlazł też sidolux, który był pod lakierem do włosów... mam lakier bezbarwny Gloss Humbrola, więc cały model prysnę teraz najpierw nim, może ciepła woda go później nie ruszy...

Czy biała farba ma być grubo nałożona, czy też kwestia grubości zależy od tego, jak później ma to wytarte kamo wyglądać?

Witam!

Zaczyna mi brakować cierpliwości do farb tej firmy...

To nie wina Pactry tylko lakieru do włosów. Jest go za dużo pod warstwą farby i ta wysychając szybciej niż lakier, ścina się w takie coś.

Dwie propozycje:

1. Mniej lakieru do włosów. Daj go naprawdę cienko.

2. Zanim tryśniesz białą farbę na lakier, daj mu troczę przeschnąć.

Poza tym nie rozumiem co macie do Pactry? Pacta to nic innego jak inaczej pakowany akrylowy Testors-Modelmaster (co do jakości tych farb nie ma chyba żadnych wątpliwości).

NIGDY z tymi farbami nie miałem żadnych problemów. Maluje się nimi kapitalnie! Z tym że: Zawsze mieszam ze zwykłą wodą kranówą, lub dedykowanym rozcieńczalnikiem, który to też jest chyba zwykłą wodą .

Jaja z Pactrą i akrylowymi Testorsami są wtedy jak zaczyna się rzeźbić w g..... Wszelkie mieszanki z wódką, spirytusem, opóźniaczami, wzmacniaczami koloru, cud-płynami, magicznymi mieszankami, zazwyczaj kończą się tragiczną w skutkach malarską porażką.

Ps. Humbrole mają jedną zasadniczą wadę: kolory o tych samych numerach, ale z innej serii produkcyjnej, różnią się w sposób zasadniczy. Kolor malowany dzisiaj z jednej puszki, w innej puszcze kupionej za rok, może być zupełnie innym kolorem.

Zauważ że firmy produkujące farby, różnie interpretują kolory. Kolor olive drab FS 34087 powinien być taki sam u wszystkich producentów ( po to jest opisany kodem Federal Standard). Ale tak nie jest. Co firma to odcień jest zupełnie inny. Zazwyczaj wybieram taki co mi się podoba, ale to rzecz gustu raczej...

I tyle.....

Lakier do włosów roztarłem wcześniej szerokim pędzlem chcąc uniknąć zacieków i zbyt grubej warstwy i model po tym zabiegu wysychał na kaloryferze przez dobę...

Lakier był za dobry chyba - Nivea Volume Sensation Extra Strong 4 na 5

Kilka godzin później....

IMG_3735.JPG

IMG_3740.JPG

IMG_3738.JPG

Z prawego boku jestem zadowolony. Lewy bok został jeszcze raz potraktowany lakierem do włosów lekko rozcieńczonym wodą oraz Pactrą z pędzla. Jak nie wyjdzie to zmyję jeszcze raz do gołej farby. tych nibyzacieków z białej już nie ma, bo wyglądały jak wiejski przystanek popaprany wapnem na Lany Poniedziałek...

Filtr z białego humbrola daj to się trochę różnice między kolorami ujednolicą.

Na ostatnim zdjęciu wygląda fajnie. Drugi bok za to mi się nie podoba tak jak tobie.