axel1st Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Kontynuując tematykę (L)WP rozpoczynam pracę nad UAZem-469, bardzo popularną "terenówką" do dziś spotykaną w naszym wojsku. Mój model przedstawiał będzie jednak pojazd z 6 PDPD Zdjęcie użyte do celów dyskusji na forum modelarskim pochodzi ze strony http://www.toro-model.com.pl/ Model składa się bardzo ładnie, w zasadzie uważać należy jedynie na wypychacze oraz okablowanie silnika, które ja zmieniłem na wykonane z drutu miedzianego i cyny. Z cyny powstał także pasek klinowy. Myślę, że jeszcze w tym tygodniu pomaluję go do końca. Ponieważ opieram się na zdjęciu konkretnego egzemplarza, przerobiłem drzwi ucinając ich górną część, która w oryginale była odkręcana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Wreszcie, śledzik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Ależ ja się tym w życiu najeździłem! Z przyjemnością popatrzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 Ależ ja się tym w życiu najeździłem! A masz może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Paweł, A te kalki nadal chcesz, bo nic nie pisałeś ostatnio... To nie wiem, czy nadal jesteś zainteresowany. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 temat zacny, podepnę się pod prośbę i zapytuję kolegów czy są w posiadaniu fotek tego cudaka z okresu radzieckiej interwencji w Afganistanie, jeśli tak to proszę o kontakt na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 Paweł, A te kalki nadal chcesz, bo nic nie pisałeś ostatnio... To nie wiem, czy nadal jesteś zainteresowany. Macieju drogi, pewnie że jestem zainteresowany sorki, że się nie odzywałem ostatnio, przygotowuję osiemnastkę dla znajomego, a w weekend byłem w Chełmży, odezwę się w tygodniu- numer do ciebie przecież mam zapytuję kolegów czy są w posiadaniu fotek tego cudaka z okresu radzieckiej interwencji w Afganistanie, jeśli tak to proszę o kontakt na pw Ja niestety nie mam, ale miejmy nadzieje nasi koledzy forumowicze pomogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 No niestety fotek nie mam, ale i tak by nie były z 6 DPD. W latach osiemdziesiątych nie fotografowało się tak jak dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Mała aktualizacja, w wyniku przypływu weny modelarskiej zabrałem się za malowanie i brudzenie silnika Jedna rura, ta od chłodnicy odpadła w czasie "sesji"... Kolor bazowy to srebrzanka Pactry a na to lakier do włosów. Potem zabawa w malowanie przewodów, miski olejowej i pokrywy zaworów. Dzięki lakierowi do włosów możemy podrapać nożykiem tu i tam bez ryzyka uszkodzenia bazy. Potem wash, engine grime od AK ( polecam, fajny specyfik ), rust wash i wet effects- również od AK. Na koniec planuję użyć Tensocromu oil. No i pigmentów, ale to już przy okazji zabawy z ramą P.S. Zdjęcia z kompakta,dlatego takie słabe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Jako miłośnik 4x4 oglądam sobie Twoje poczynania. Znasz ten model? http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=23693 a tu ciekawe porównanie dwóch modeli http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=77464&p=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Jako miłośnik 4x4 oglądam sobie Twoje poczynania.Znasz ten model? http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=23693 a tu ciekawe porównanie dwóch modeli http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=77464&p=1 Jak będziesz widział jakieś błędy merytoryczne, to daj znać, zastanawiam się np. nad brakiem kolektora wydechowego w tym modelu... Pewnie, znam ten model, początkowo nawet chciałem iść w ślady Romana i zrobić model w klimacie s.t.a.l.k.e.r.a., ale ostatecznie wygrała koncepcja (L)WP ale myślę, że nie jest to mój ostatni UAZ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Błędy merytoryczne to ja mogę znaleźć w humvee W wypadku UAZa tylko wrażenia artystyczne mogę ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Ciekawy temat Bardzo podoba mi się to, co zrobiłeś z silnikiem. Obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 8 Września 2013 Autor Share Napisano 8 Września 2013 C.d. Dorobiłem parę kabli i wężyków w komorze, zająłem się także zawiasami maski. Model przygotowany do podkładu A tu już buda po pomalowaniu podkładem, próbnie założona na podwozie. Naturalnie musiałem zapomnieć o położeniu podkładu na koła, echhh... Next time Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Fajnie się prezentuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 Baza położona, czas na malowanie detali. Powoli przygotowując się do nakładania kalek nasunęło mi się jednak jedno pytanie do znawców tematu.. Czy schemat prawidłowo przedstawia tył wozu? W miejscu na tablicę emblemat 6 PDPD, a tablica przeniesiona niżej, na zderzak? No i co oznacza te małe oznaczenie w rogu przedniej szyby? ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Paweł, Przypuszczam, że chodzi o taki mały czerwony "rąbik" z wpisanym białymi literkami WP. Tak miały jeszcze w latach 80-ch samochody osobowe, osobowo-ciężarowy, ciężarowe i specjalne. Pozdrawiam. BUDYŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 Przypuszczam, że chodzi o taki mały czerwony "rąbik" z wpisanym białymi literkami WP. Tak miały jeszcze w latach 80-ch samochody osobowe, osobowo-ciężarowy, ciężarowe i specjalne. No dokładnie, czyli jedna zagadka się wyjaśniła, pozostaje tylko pytanie o umiejscowienie tablicy rej. i emblematu 6 PDPD z tyłu wozu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Obrazek- instrukcja przedstawia przede wszystkim błędny opis. 18bpd (bdsz) od 1967r. do dziś używa brązowego tła i nigdy nie legitymował się niebieskim czy też chabrowym. Obecnie tła niebieskiego (od 1977r.) używa 6bpd (bdsz) aktualnie z Gliwic wcześniej Niepołomic, odziedziczył je po 16bpd, który miał przypisany kolor niebieski w latach 1967-76, a od 1977r. używa "krwistej czerwieni". Pochodną "niebieskiego" - granatowym w latach 1963-1964 posługiwał się 5 dywizjon artylerii (1964-76 5 dywizjon artylerii mieszanej), chabrowym 1967-76 - 6 kompania łączności. Natomiast NIE dawaj emblematu na tylnej burcie!! Autor instrukcji nie wysilił się zbytnio i sklonował sposób oznakowania z samochodów GAZ-69 gdzie w tach 60-tych, rzeczywiście taki proceder uprawiano. UAZy-469 nigdy nie były malowane w ten sposób. Romb z literami WP - jak najbardziej poprawny. (na zdjęciu 26daplot/6PDPD poligon Ustka), choć nie obowiązkowy... Tablice rejestracyjne z tyłu jak na obrazkach poniżej: Mam nadzieję, że się trochę pojaśniło. Buduj model, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 12 Września 2013 Autor Share Napisano 12 Września 2013 Gerd, dziękuję za fachową i obszerną odpowiedź! Mogę działać dalej, a w sumie to już zdziałałem, kalki położone do południa... Ponieważ nie mam odpowiednich emblematów ( z brązowym tłem), będzie to wóz z 6 bpd. Druga sprawa to tablica rejestracyjna z tyłu wozu. Intuicyjnie zrezygnowałem z emblematu, gdyż tablica zamontowana na zderzaku utrudniałaby otwarcie tylnej klapy... Niestety tablicę rejestracyjną zamocowałem w miejscu do tego przeznaczonym, raczej tego już nie zmienię, lakier położony. Pocieszam się faktem, że na zdjęciach UAZy mają wcześniejsze, okrągłe lampy. Mój ma już prostokątne. Tak w ogóle gdyby ktoś chciał robić wczesnego 469, to model Trumpka się nie nadaję- przedstawia późną wersję- pedały "wiszące" a co za tym idzie pompy po prawej stronie komory, aku po lewej, brak małej kratki wlotu powietrza do dmuchawy, amortyzatory teleskopowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 Tak, jeszcze wieczorem zorientowałem, że robisz UAZ’a późniejszego typu z innymi światłami. Wprawdzie zdjęcie przedstawia Rd-115ZT/E na UAZ-469b ale zasada montowania tylnych numerów rejestracyjnych na bazowych UAZ-zach zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi