Skocz do zawartości

M51 ISHERMAN / Dragon / 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po przerwie wakacyjnej pora zabrać się za kolejny projekcik. Jak widać tym razem nie będzie to niemiecka stal . Model skusił mnie swoim wyglądem, bogactwem wyposażenia i ceną

10q7.jpg

wyposażenie

http://www.mojehobby.pl/products/M51-Super-Sherman-Israel-Defense-Force-Premium-Edition.html - dodam jeszcze, że w zestawie są osobne bandaże kól, no i przeglądając ramki, zauważyłem brak jednej części hamulca wylotowego, która powinna znajdować się w tej ramce Przez co będę chyba musiał zastosowac tą drugą opcje

mxh0.jpg

Ale za nim zaczne budowę, prosiłbym o jakies ciekawe informacje na temat tych Shermanów. Zestaw daje możliwości stworzenia chyba trzech wersji, i chciałbym mieć podgląd, czym dokładnie się różniły i jakie możliwości budowy mogę zastosowac

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jutro rozpoczynam prace Troszke poprzeglądałem inne warsztaty tych modeli i fotki prawdziwych pojazdów. Raczej skupie się na budowie z instrukcji z wykorzystaniem blaszek i zamiast jednej skrzynki na boku, wstawie osłone z gąsienicy. Niestety tej drugiej części hamulca nigdzie nie było, ale na szczęście jest druga opcja hamulca i ja wykorzystam Malowanie będzie pustynne i tu mam do was pytanie, który z podanych niżej kolorów będzie lepiej pasował jako baza ? Chce sobie ułatwić sprawę przy malowaniu tych delikatnych elemencików metalowych ;)

http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6237-237-desert-tan-matt-150ml-acrylic-spray-paint/ - mój faworyt

http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6093-93-desert-yellow-matt-150ml-acrylic-spray-paint/

Dodam jeszcze, ze zaopatrzyłem się w farbke - israeli sandgrey - firmy lifecolor, gdyby trzeba było cos przycieniować

Napisano

malowania pojazdów IDF to temat rzeka używali wielu kolorów w zależności co tam mieli pod ręką (nawet w tym samym okresie pojazdy miały rożne odcienie podobno) ale wydaje mi się że ten pierwszy jest w miarę ok

ps mój ma taki kolor viewtopic.php?f=87&t=38695

Napisano

Cos tam już podziałałem Głownie prace były skupione na płycie silnika i wannie. Trzeba było usunąć nadlewki plastiku, czy co to tam było i zastąpić normalnymi uchwytami. No i jak widać na zdjęciu na dzień dzisiejszy tak to się prezentuje.

jty7.jpg

axa8.jpg

3ka7.jpg

6qu9.jpg

csz9.jpg

spfn.jpg

spasowanie przedniej części wanny wymagało szpachli

qree.jpg

Napisano

Kadłub z wanna połączony i wziałem się za metalowe błotniki Te przednie to była istna katorga, ale dałem jakos rade Jutro wrzuce fotki.

Niestety pech z hamulcami prześladuje mnie od samego początku i niestety ten drugi rozleciał mi się przy odcinaniu z ramki

I mam do was wielka prośbe, czy ktoś z was posiada na zbyciu hamulec wylotowy do M51 ??? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Napisano

A Jordi Rubio czy inne firmy? Myślę, że na ebay spokojnie znajdziesz.

Napisano

Widziałem i szczerze mówiąc nie wiem czy dałbym rade taki efekt osiagnac. Musze pomyslec, bo w sumie nie musze całego tworzyć na nowo. A w necie pustka Jednynie znalazłem wieże żywiczna z hamulcem i działem za 110 zl, ale tyle nie dam za to by mieć sam hamulec.

Napisano

Przeglądałem... sklepy... Masz rację, jedyną lufkę z tłumikiem znalazłem w zestawie... z blaszkami. Bodajże Abera. I chyba ciut tańsze niż 110 zł, ale cena podobna. Troszkę lipa ale na pewno jakoś poradzisz. Chyba że chcesz wzbogacić cały zestaw o blaszki, to faktycznie jest coś, co można kupić (zawiera lufę z tłumikiem).

Napisano

W Polsce to raczej marne szanse. Być może Saharahobby będzie miał w ofercie. Najszybciej dostępne będzie pewnie w hobbyeasy, luckymodel lub na ebayu.

Napisano

A w czym tkwi problem w dorobieniu takiego hamulca wylotowego ? z plastykowych płytek pozyskanych z czegokolwiek - np opakowania, kart do telefonu itp.

Napisano

Prace na dzień dzisiejszy. Błotniki zrobione, choć troszkę czasu mi przy nich zeszło ;) Na lampy nakleiłem blutaka, aby w całości nie zamalować tego elementu, na tylnej płycie dorobiłem uchwyt.

tjc8.jpg

stk1.jpg

o17t.jpg

r0oh.jpg

fzwx.jpg

5iho.jpg