hypnos82 Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Po przerwie wakacyjnej pora zabrać się za kolejny projekcik. Jak widać tym razem nie będzie to niemiecka stal . Model skusił mnie swoim wyglądem, bogactwem wyposażenia i ceną wyposażenie http://www.mojehobby.pl/products/M51-Super-Sherman-Israel-Defense-Force-Premium-Edition.html - dodam jeszcze, że w zestawie są osobne bandaże kól, no i przeglądając ramki, zauważyłem brak jednej części hamulca wylotowego, która powinna znajdować się w tej ramce Przez co będę chyba musiał zastosowac tą drugą opcje Ale za nim zaczne budowę, prosiłbym o jakies ciekawe informacje na temat tych Shermanów. Zestaw daje możliwości stworzenia chyba trzech wersji, i chciałbym mieć podgląd, czym dokładnie się różniły i jakie możliwości budowy mogę zastosowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Ciekawe będę zaglądał a brakującej części poszukaj w folii bo czasem się walają po odłamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Ładny model sobie budujesz będę zaglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 o fajnie im więcej Shermanów tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Popodglądam z zaciekawieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2013 Share Napisano 23 Sierpnia 2013 Ciekawy model. Będę wpadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 No i fajnie,będę się przyglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Jutro rozpoczynam prace Troszke poprzeglądałem inne warsztaty tych modeli i fotki prawdziwych pojazdów. Raczej skupie się na budowie z instrukcji z wykorzystaniem blaszek i zamiast jednej skrzynki na boku, wstawie osłone z gąsienicy. Niestety tej drugiej części hamulca nigdzie nie było, ale na szczęście jest druga opcja hamulca i ja wykorzystam Malowanie będzie pustynne i tu mam do was pytanie, który z podanych niżej kolorów będzie lepiej pasował jako baza ? Chce sobie ułatwić sprawę przy malowaniu tych delikatnych elemencików metalowych ;) http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6237-237-desert-tan-matt-150ml-acrylic-spray-paint/ - mój faworyt http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6093-93-desert-yellow-matt-150ml-acrylic-spray-paint/ Dodam jeszcze, ze zaopatrzyłem się w farbke - israeli sandgrey - firmy lifecolor, gdyby trzeba było cos przycieniować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 malowania pojazdów IDF to temat rzeka używali wielu kolorów w zależności co tam mieli pod ręką (nawet w tym samym okresie pojazdy miały rożne odcienie podobno) ale wydaje mi się że ten pierwszy jest w miarę ok ps mój ma taki kolor viewtopic.php?f=87&t=38695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Wybiore ten pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Cos tam już podziałałem Głownie prace były skupione na płycie silnika i wannie. Trzeba było usunąć nadlewki plastiku, czy co to tam było i zastąpić normalnymi uchwytami. No i jak widać na zdjęciu na dzień dzisiejszy tak to się prezentuje. spasowanie przedniej części wanny wymagało szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Kadłub z wanna połączony i wziałem się za metalowe błotniki Te przednie to była istna katorga, ale dałem jakos rade Jutro wrzuce fotki. Niestety pech z hamulcami prześladuje mnie od samego początku i niestety ten drugi rozleciał mi się przy odcinaniu z ramki I mam do was wielka prośbe, czy ktoś z was posiada na zbyciu hamulec wylotowy do M51 ??? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 A może kup lufkę RB Model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Szukalem i nie ma z takim hamulcem Metalowa lufe mam tylko hamulec jest mi potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 A Jordi Rubio czy inne firmy? Myślę, że na ebay spokojnie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Całkiem niedawno Mirek robił koszernego Shermana, w którym hamulec zrobił praktycznie od podstaw. viewtopic.php?f=87&t=36622&start=45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Widziałem i szczerze mówiąc nie wiem czy dałbym rade taki efekt osiagnac. Musze pomyslec, bo w sumie nie musze całego tworzyć na nowo. A w necie pustka Jednynie znalazłem wieże żywiczna z hamulcem i działem za 110 zl, ale tyle nie dam za to by mieć sam hamulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Przeglądałem... sklepy... Masz rację, jedyną lufkę z tłumikiem znalazłem w zestawie... z blaszkami. Bodajże Abera. I chyba ciut tańsze niż 110 zł, ale cena podobna. Troszkę lipa ale na pewno jakoś poradzisz. Chyba że chcesz wzbogacić cały zestaw o blaszki, to faktycznie jest coś, co można kupić (zawiera lufę z tłumikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 A podaj mi link do tego, bo chyba nie widziałem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Samego hamulca wylotowego jak i kompletnej lufy do M51 prawdopodobnie nie znajdziesz. Mam ten sam problem z hamulcem do M51 Tamiya, który jest skopany. Możesz go pozyskać z nowej konwersji DEF Model. Cena ok 24 $. http://defmodel.com/catalog/htm/dm35028.html Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 O, to byłoby dobre. Jak mogę to dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 W Polsce to raczej marne szanse. Być może Saharahobby będzie miał w ofercie. Najszybciej dostępne będzie pewnie w hobbyeasy, luckymodel lub na ebayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Wiec trzeba czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 A w czym tkwi problem w dorobieniu takiego hamulca wylotowego ? z plastykowych płytek pozyskanych z czegokolwiek - np opakowania, kart do telefonu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Prace na dzień dzisiejszy. Błotniki zrobione, choć troszkę czasu mi przy nich zeszło ;) Na lampy nakleiłem blutaka, aby w całości nie zamalować tego elementu, na tylnej płycie dorobiłem uchwyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi