hypnos82 Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 Po przerwie wakacyjnej pora zabrać się za kolejny projekcik. Jak widać tym razem nie będzie to niemiecka stal . Model skusił mnie swoim wyglądem, bogactwem wyposażenia i ceną wyposażenie http://www.mojehobby.pl/products/M51-Super-Sherman-Israel-Defense-Force-Premium-Edition.html - dodam jeszcze, że w zestawie są osobne bandaże kól, no i przeglądając ramki, zauważyłem brak jednej części hamulca wylotowego, która powinna znajdować się w tej ramce Przez co będę chyba musiał zastosowac tą drugą opcje Ale za nim zaczne budowę, prosiłbym o jakies ciekawe informacje na temat tych Shermanów. Zestaw daje możliwości stworzenia chyba trzech wersji, i chciałbym mieć podgląd, czym dokładnie się różniły i jakie możliwości budowy mogę zastosowac Cytuj
Demonion Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 Ciekawe będę zaglądał a brakującej części poszukaj w folii bo czasem się walają po odłamaniu. Cytuj
Mirek66 Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 Ładny model sobie budujesz będę zaglądał . Cytuj
fenek Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 o fajnie im więcej Shermanów tym lepiej Cytuj
hypnos82 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Napisano 24 Sierpnia 2013 Jutro rozpoczynam prace Troszke poprzeglądałem inne warsztaty tych modeli i fotki prawdziwych pojazdów. Raczej skupie się na budowie z instrukcji z wykorzystaniem blaszek i zamiast jednej skrzynki na boku, wstawie osłone z gąsienicy. Niestety tej drugiej części hamulca nigdzie nie było, ale na szczęście jest druga opcja hamulca i ja wykorzystam Malowanie będzie pustynne i tu mam do was pytanie, który z podanych niżej kolorów będzie lepiej pasował jako baza ? Chce sobie ułatwić sprawę przy malowaniu tych delikatnych elemencików metalowych ;) http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6237-237-desert-tan-matt-150ml-acrylic-spray-paint/ - mój faworyt http://www.humbrol.com/shop/paints/acrylic-spray-paints/ad6093-93-desert-yellow-matt-150ml-acrylic-spray-paint/ Dodam jeszcze, ze zaopatrzyłem się w farbke - israeli sandgrey - firmy lifecolor, gdyby trzeba było cos przycieniować Cytuj
fenek Napisano 24 Sierpnia 2013 Napisano 24 Sierpnia 2013 malowania pojazdów IDF to temat rzeka używali wielu kolorów w zależności co tam mieli pod ręką (nawet w tym samym okresie pojazdy miały rożne odcienie podobno) ale wydaje mi się że ten pierwszy jest w miarę ok ps mój ma taki kolor viewtopic.php?f=87&t=38695 Cytuj
hypnos82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Napisano 26 Sierpnia 2013 Cos tam już podziałałem Głownie prace były skupione na płycie silnika i wannie. Trzeba było usunąć nadlewki plastiku, czy co to tam było i zastąpić normalnymi uchwytami. No i jak widać na zdjęciu na dzień dzisiejszy tak to się prezentuje. spasowanie przedniej części wanny wymagało szpachli Cytuj
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Kadłub z wanna połączony i wziałem się za metalowe błotniki Te przednie to była istna katorga, ale dałem jakos rade Jutro wrzuce fotki. Niestety pech z hamulcami prześladuje mnie od samego początku i niestety ten drugi rozleciał mi się przy odcinaniu z ramki I mam do was wielka prośbe, czy ktoś z was posiada na zbyciu hamulec wylotowy do M51 ??? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Szukalem i nie ma z takim hamulcem Metalowa lufe mam tylko hamulec jest mi potrzebny Cytuj
Krisownia Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 A Jordi Rubio czy inne firmy? Myślę, że na ebay spokojnie znajdziesz. Cytuj
tomek14147 Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 Całkiem niedawno Mirek robił koszernego Shermana, w którym hamulec zrobił praktycznie od podstaw. viewtopic.php?f=87&t=36622&start=45 Cytuj
hypnos82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Widziałem i szczerze mówiąc nie wiem czy dałbym rade taki efekt osiagnac. Musze pomyslec, bo w sumie nie musze całego tworzyć na nowo. A w necie pustka Jednynie znalazłem wieże żywiczna z hamulcem i działem za 110 zl, ale tyle nie dam za to by mieć sam hamulec. Cytuj
Martinez Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Przeglądałem... sklepy... Masz rację, jedyną lufkę z tłumikiem znalazłem w zestawie... z blaszkami. Bodajże Abera. I chyba ciut tańsze niż 110 zł, ale cena podobna. Troszkę lipa ale na pewno jakoś poradzisz. Chyba że chcesz wzbogacić cały zestaw o blaszki, to faktycznie jest coś, co można kupić (zawiera lufę z tłumikiem). Cytuj
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 A podaj mi link do tego, bo chyba nie widziałem tego Cytuj
gorlock Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Samego hamulca wylotowego jak i kompletnej lufy do M51 prawdopodobnie nie znajdziesz. Mam ten sam problem z hamulcem do M51 Tamiya, który jest skopany. Możesz go pozyskać z nowej konwersji DEF Model. Cena ok 24 $. http://defmodel.com/catalog/htm/dm35028.html Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 O, to byłoby dobre. Jak mogę to dostać ? Cytuj
gorlock Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 W Polsce to raczej marne szanse. Być może Saharahobby będzie miał w ofercie. Najszybciej dostępne będzie pewnie w hobbyeasy, luckymodel lub na ebayu. Cytuj
author21 Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 A w czym tkwi problem w dorobieniu takiego hamulca wylotowego ? z plastykowych płytek pozyskanych z czegokolwiek - np opakowania, kart do telefonu itp. Cytuj
hypnos82 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 Prace na dzień dzisiejszy. Błotniki zrobione, choć troszkę czasu mi przy nich zeszło ;) Na lampy nakleiłem blutaka, aby w całości nie zamalować tego elementu, na tylnej płycie dorobiłem uchwyt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi