smialus Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Bajecznie. I jak z tymi zbiornikami bo też mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Fajnie, ladnie ale tak jakoś pustawo. Na zdjeciach na stronie 7 tego watku widac że te samoloty byly wprost upstrzone roznymi napisami. U Ciebie tego nie widze, szkoda. No i tamte jakby troche bardziej matowe byly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Ja u siebie też mam ten problem, że tych wielu napisów brak, przekopałem wiele zdjęć z tamtego okresu i stwierdziłem, że nie zystkie miały w takich ilościach jak na tamtych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 A jaki masz tam plan na prezentację silnika? Silnik postanowiłem pokazać na wózku transportowym, jest on znacznie prostszy od wózka służącego do montażu i demontażu silnika na płatowiec. czy będzie go można zobaczyć na jakiejś najbliższej wystawie? Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, pierwszy będzie Bytom. Szkoda, że nie pokusiłeś się jednak o tą antenę częściowo ażurowaną. Faktem jest że tak jak na powyższym zdjęciu radar powinien być częściowo ażurowy, nie bardzo mam pomysł jak i z czego to zrobić tak aby nie popsuć reszty. I jak z tymi zbiornikami bo też mam ten sam problem. Ze zbiornikami z kolei jest taki problem, że nie posiadam zdjęcia F-4 na podnośnikach z pod skrzydłówkami. Aby wybudować silniki samolot podnoszony jest na podnośniki w celu uniknięcia jego nie kontrolowanych ruchów (np. nagłego podniesienia się samolotu w skutek zmniejszenia się jego masy a co za tym idzie wysunięcia się części amortyzatorów na goleni przedniej i głównych). Pod kadłubowy z pewnością nie koliduje, co widać na wcześniej zamieszczonych zdjęciach ale o pod skrzydłowych nie mam wiedzy. Woit Jeśli chodzi o napisy eksploatacyjne to zamierzałem wykorzystać te z zestawu Hasegawy ale ku mojemu zdziwieniu kalki okazały się na tyle grube że nie było sensu je nakładać. Mat i połysk to kwestia lampy błyskowej w aparacie, w rzeczywistości model jest bardziej matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Faktem jest że tak jak na powyższym zdjęciu radar powinien być częściowo ażurowy, nie bardzo mam pomysł jak i z czego to zrobić tak aby nie popsuć reszty. Jedynie wytrawić. To by wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Problem polega na tym że te otwory w skali1:48 są praktycznie nie widoczne. Zastanawiałem się czy nie wytłoczyć "talerza" radaru z przeźroczystej foli a w części z otworkami tylko lekko prysnąć pyłkiem w piaskowym kolorze. Uzyskał bym w ten sposób efekt jak na wcześniejszym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Nie jedno, a dwustronnie. To wytrawiłem w miedzi 0,06mm A to chłodnice do Spitfire w 72 odpowiadające niemal w 100% temu co jest w pierwowzorze, więc możliwości są spore. Darek, a sposób z malowaniem mógłby się sprawdzić. Faktycznie wyglądałoby to bardzo realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Po długich poszukiwaniach kolega Irek podpowiedział mi abym spróbował wykonać radar z siatki od filtra samochodowego. Jak to wyszło, widać na zdjęciach poniżej. Zastanawiam się czy tak zostawić, czy zastosować blaszkę foto trawioną. Poproszę o szczerą i krytyczną ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Cześć Darek - po pierwsze wygląda to dobrze, ale nie wiemy czy nie mogło by być lepiej; - po drugie, masz nad nami pewną przewagę, bo masz radarek u siebie na żywo i możesz sam ocenić, a jestem pewien, że nie będziesz oceniał życzeniowo; - po trzecie - spróbuj zrobić zdjęcie, które choćby w przybliżeniu dało na monitorach wymiar faktyczny tego elementu; - po czwarte - jak już sobie trwają eksperymenty, to zrób też ten radarek przezroczysty z natryśnięciem koloru i ewentualnie w innych metodach (trawienie) i porównaj, po czym zastosuj najlepszy; - po piąte - radarki niewykorzystane każdy Phantomiarz weźmie od Ciebie z pocałowaniem ręki i stosowną gratyfikacją; Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Mikołaju któż mógłby to lepiej ocenić jak nie Ty. Zobaczymy jak wyjdzie fototrawiona antena i ta na folii, jak będę miał komplet to postaram się pokazać wszystkie obok siebie dla porównania. Chyba faktycznie mogę zacząć przyjmować zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Witam,siatka pochodzi z filtra paliwa od silnika benzynowego jakiegoś motocykla polskiej produkcji,WSK lub Komar(przy gaźniku była ta siatka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Ja bym zasugerował jeszcze pończochę. Białą. Zrobić tak samo jak ten z filtra. Pończocha jest dużo drobniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Share Napisano 13 Lutego 2014 Wszystko pięknie, tylko problem polega na tym, że im drobniejsza siatka tym większe prawdopodobieństwo zapchania się oczek farbą. Tą antenę ze zdjęcia malowałem bardzo rozrzedzoną gunze gdzie pigment jest bardzo drobny w porównaniu z innymi farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Właśnie dlatego napisałem białą. Nie musisz jej malować, tylko ten plastik/blaszkę/cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 A ja czekam na cieniowanie ;) Piękna robota Darku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 A ja czekam na cieniowanie A i owszem, będzie, będzie - tylko na F-14 który czeka cierpliwie w pudle. Te Phantomy jak na złość z czasem tylko matowiały bez większych przebarwień. Fajnie, ladnie ale tak jakoś pustawo. Na zdjeciach na stronie 7 tego watku widac że te samoloty byly wprost upstrzone roznymi napisami. U Ciebie tego nie widze, szkoda. No i tamte jakby troche bardziej matowe byly. Po pierwsze zgodzę się ze smialusem, że nie wszystkie były taki pstrokate, nie miej jednak zamiar pierwotny był taki że wykorzystam kalki z napisami eksploatacyjnymi z zestawu Hasegawy. Niestety po nałożeniu kilku napisów i zastosowaniu wielokrotnego rozpuszczania kalkibyły tak grube, że mniejszym złem było sobie je darować niż kłaść na siłę. Jeśli chodzi o matt czy połysk to jak to w lotnictwie wszystko jest możliwe, dla przykładu błyszczący w locie: Silnik ruszył fotki niebawem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Silnik powoli nabiera kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert_Thorz Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Pięknie Darku. Same delicje :p Silnik będziesz malował w całości , czy sekcjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Malowanie na pewno sekcjami, na razie trwają eksperymenty jakie farby zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Na razie tak to wygląda, w następnej kolejności będzie skrzynka napędu agregatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi