rizzi GT Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 GEM - myślisz, że wyrobisz się do Bytomia? Jeżeli tak, a i Darek ze swoim F-4 da radę to choćby na pieszo dotrę by te modele zobaczyć na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Dziękuję bardzo za fotki. Zawsze każda informacja się przydaje. Rafał, jeszcze bardzo dużo pracy. Nie będę się ścigał z czasem. Zobaczymy ile dam radę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Oj Grzegorz, co tak szybko? Przez Ciebie po powrocie z córcią z Hobbita zmuszony byłem zasiąść do na cały wieczór do urządzonek w tylnych lukach - suszą się właśnie.. A tak poważniej - świetnie Ci idzie, obserwuję, że trochę niezależnie od siebie mamy na razie podobny schemat działania, mi towarzyszy przekonanie, że trzeba "bezpiecznie" wyprowadzić centropłat, żeby w ogóle zacząć myśleć o kadłubie. Fotki kolego Fresco też dokładnie przejrzę. No i ciekaw jestem jaki pomysł na malowanie ostatecznie wybierzesz. Tak po prawdzie to można tę kwestię odkładać jeszcze na dość długo, ale.. - u mnie w warsztacie podałem swoich faworytów - czy może Ty też masz jakichś? Pozdrawiam - Mikołaj PS. Coś się ostatnio te Su popularne zrobiły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 GEM - myślisz, że wyrobisz się do Bytomia? Jeżeli tak, a i Darek ze swoim F-4 da radę to choćby na pieszo dotrę by te modele zobaczyć na żywo W ostateczności klasa "modele w budowie" będzie bardziej liczna w tym roku. Pięknie zapowiada się ta "suczka", a pośpiech nie jest dobrym kompanem w modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Panowie jedziemy dalej. Prace idą powoli, ale do przodu. Przygotowałem elementy z których będą zmontowane golenie podwozia głównego. A tak to wygląda zmontowane na sucho. Wszystkie przeguby są wiercone i składane na sworznie. Po długich namysłach i analizach musiałem jednak zrezygnować z wariantu wykonania kadłuba w żywicy. Dlatego powycinałem w kadłubie otwory pod hamulce aerodynamiczne klapki dodatkowego wlotu powietrza i takie tam inne pierdołki. Wszystkie stare linie podziału są zalane klejem i obrobione. Przygotowałem w tylnej części kadłuba tulej w którą potem zostanie wciśnięta dysza. Ponieważ dostałem od kolegi w prezencie żywiczny odlew wnęki przedniego podwozia postanowiłem zaoszczędzić trochę pracy i wykorzystałem ją w modelu. Nad wnęką widać przygotowaną wannę kabiny. Wyposażenie kabiny będzie montowane później. W tej chwili nie mam jeszcze tego zrobione. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 O kurcze. Golenie podwozia są niesamowite, fajnie to wygląda. Czas pozostały do Bytomia - 56 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Świetnie rozpracowane te golenie, akurat tu oryginał stawia spore wymagania. Robi wrażenie, przyjrzę się - na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 To moi Panowie i Panie ciąg dalszy wypocin. Prace w ostatnim czasie biegną przy centropłacie i kadłubie. W skrzydle musiałem dopracować miejsce nad działkami. To, o co pytał Mikołaj. Postanowiłem to zrobić tak. Wymyśliłem, że te podłużne otworki zrobię z blaszki. Ale, żeby przykleić blaszkę z wykonanymi otworami to trzeba najpierw przygotować skrzydło tak, aby potem zgadzała się wysokość ostatecznej powierzchni. W tym celu na skrzydle przykleiłem kawałek taśmy samoprzylepnej i oblałem to po obwodzie klejem CA. Po przeszlifowaniu, i odklejeniu taśmy, uzyskałem uskok na grubości pod wklejenie blaszki. Blaszki najlepiej by było zrobić jako trawionki, ale niestety nie opanowałem jeszcze tej techniki i niestety, ale pozostały mi do dyspozycji zajęcia z praco- techniki. Przygotowałem z płytek polistyrenu matrycę, i dłutko. A następnie tym dłutkiem wyciskałem w blaszce otworki. Po dopracowaniu i wyrównaniu można było przymierzyć to do skrzydła. Dalej to już tylko pozostało to wyrównać i prawie gotowe. Piszę prawie, bo same otworki muszę jeszcze trochę powyrównywać i dopracować. Połówki kadłuba skleiłem i zabrałem się za nacinanie linii podziału i trasowaniu luków i paneli. Całość pomalowałem podkładem dla sprawdzenia efektów pracy. W kadłubie jest również taka klapka z mini żaluzją, którą zrobiłem podobnie jak blaszki na skrzydle. Wkleiłem również klapki dodatkowego wlotu powietrza do kanału. Teraz czeka mnie mozolne nacinanie linii podziału na skrzydle. Zastanawiałem się nad tym, co pytał mnie Mikołaj o wersji malowania i tak się zastanawiam nad wariantem podwieszenia pod skrzydło belki z bombami. Ale może ktoś ze speców od podwieszeń, podpowie mi, w jakim wariancie to może wystąpić. Czy obok bomb mogą być powieszone zbiorniki z paliwem? Aires robi ładne belki i kilka rodzajów bomb. Zastanawiam się jak by to wyglądało pod modelem. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Imponujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 w kwestii uzbrojenia to fajnie by było MBD-3 ,a obok B-8 albo w pełnym uzbrojeniu bombowym na czterech belkach wielozamkowych ,chyba można bylo jeszcze dorzucić FAB-500 pod srodkowymi pylonami ,blizej kadluba.Ale z FAB-500 to szpece od uzbrojenia musieliby się ujawnić. a zajeć ZPT chyba najwyższą ocenę miałeś :-) w uzbrojeniu może coś takego http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Sukhoi_Su-20R_Fitter_C/airline-Poland_-_Air_Force/reg-6131/cn-76301/foto-136158.html albo taka bombowa suczka http://galeria.aviateam.pl/photo/10146 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Tu pełna zgoda Grzegorz, że najlepiej byłoby te otworki w ramach fototrawienia zrobić. Ale Twój pomysł ciekawy, choć ja chyba zastosuję co innego, bo dochodzi u mnie konieczność zrobienia otworków na przestrzał. Ale to na przyszły tydzień. W przypadku 20-tki lotnej to faktycznie te belki MBD-3 najciekawsze - i moim zdaniem (do ewentualnego przemyślenia) ciekawsze bez bomb niż z bombami. Pędzisz widzę, jutro też coś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Czy obok bomb mogą być powieszone zbiorniki z paliwem? Aires robi ładne belki i kilka rodzajów bomb. Co do bomb obok zbiorników: a tutaj ciekawy wariant uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Jak by wyglądała taka konfiguracja: Belka MBD 3 plus po 4 bomby OFAB 100 na 3/4 B8M na 5/6 pod kadłubem zbiorniki PTB 800 lub 4 bomby FAB 250. Tylko czy ewentualnie zbiorniki i FAB 250 mogą być podwieszone na takich samych belkach? Gdybym zdecydował się na wariant "bombowy" to malowanie będzie w kamo tym jaśniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Meldunek z poligonu. Prace skupiają się na kadłubie. Zrobiłem linie podziału i luki. Delikatnie odwzorowałem nitowanie. Z blaszki aluminiowej przykleiłem niektóre luki. A przede wszystkim dokleiłem garb i statecznik pionowy. Jak to zwykle bywa w takim kieracie, w tej chwili nie wygląda to za bardzo ciekawie. Ale jak to pomaluję to już nic nie będzie widać. Kto ma silne nerwy proszę ocenić ten horror Dzięki uprzejmości kilku kolegów z którymi wymieniałem opinie na PW zapadła decyzja o wykończeniu modelu. Malowanie będzie z numerem bocznym 6252. Podwieszone będą pod kadłubem dwa zbiorniki paliwa. Na skrzydłach belka MBD 3 plus bomby OFAB 100 A na belkach 5/6 będzie B-8M Teraz zabieram się za wykończenie centropłatu, wiatrochron, owiewkę, wnętrze kabiny, fotel. A.. i w wolnych chwilach malują się kalki. Cholera Grzegorz, kiedy Ty śpisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Super to wygląda. Mam nadzieję że dasz radę na Bytom - szykuje się rodzynek w polskich barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Uwielbiam takie fotki z linii produkcyjnej, jest pięknie. Grzegorz - nie leży mi garb za kabiną, wygląda jakby się mocno rozszerzał i wznosił, a w oryginale było to minimalne i widoczne w zasadzie w rzucie z góry - dopiero oslona kabiny "pęczniała". Zwróć proszę na to uwagę. Pozdrawiam - Mikołaj PS. Darek - jak ma być rodzynek, to niech się nie spieszy. Nie wolisz żeby debiutował u Ciebie w Łasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 jak ma być rodzynek, to niech się nie spieszy. Nie wolisz żeby debiutował u Ciebie w Łasku Ok - propozycja została przyjęta. Grzegorz powoli, nie spiesz się, masz czas do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2014 Mikołaj, muszę przyznać, że masz dobre oko. Garb faktycznie był do poprawy. Zauważyłem to jak go przykleiłem. Teraz jest już poprawiony. Darek tak długo to chyba nie będę się grzebał. Mam nadzieję, że zrobię go trochę wcześniej. Adamie skoro miałeś okazję wcześniej oglądać 6252 to liczę na fachowe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 szkoda,że finalnie 6252 skonczył tak tragicznie rozkręcony na tyłach muzeum w forcie czerniakowskim. Jest jednak cień szansy na jego świetnośc ,gdyz jak kiedyś pisalem zabrano go AON ponoć w celu przywrócenia mu blasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Już go złożyli link Model powala na kolana! Oby pojawił się też na szczecińskim paprykarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Grzegorz, świetna robota. Tylko czekać na efekt finalny. Z tym 6252 to się za bardzo nie postarali. Prawda. Złożyli, ale wygląda źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Biorąc pod uwagę czas od kiedy tam stoi, nie przekreślałbym szans na skompletowanie eksponatu, może odmalowanie. Foto WAF MBD-3 i zbiorniki. Mnie tylko zastanawia jedno. Te B-8 są potwierdzone w przypadku naszych Su-20? Nie znam żadnego zdjęcia z nimi. Pomyślałbym raczej o UB-32, a B-8 dla Su-22/MiG-29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 chyba też się skłaniam do UB-32. Również nie mam fotek z B-8,za to jedno nie wyraźne z UB-32 chyba z TBiU. Edek robi więc problemu nie ma.... Co do egzemplarza z AON-u to wygląda i tak lepiej niż gdy go ostatni raz widziałem w częsciach.Zeby tylko nie przerobili go na barwy Kadafiego jak ten z Łasku czy Dęblina ( nie pamietam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 No, z pewnością nie z Łasku. W 32 Bazie stoi Su22m4 i w barwach jakie nosił pierwotnie. Bez fantazjowania itp. Grupa Archeo, to poważna instytucja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 w grupę Archeo nawet nie wątpię. Przejęzyczenie Tu niechlubny los a o Kadafiego chodziło mnie o tego z Dęblina http://www.airplane-pictures.net/photo/243584/6265-poland-air-force-sukhoi-su-20/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi