Andrzej Godlewski Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Nie samą wojną żyje człek , Dlatego też akcjętej dioramki umiejscowiłem w PRL-u a bohaterami będą robotnicy oczekujący na fajrant którzy są wyznawcami zasady iż robota nie zając nie ucieknie Cała sytuacja pokazana nieco w krzywym zwierciadle i z uśmiechem . Chwilowo wszystko w trakcie pracy A oto i cała zabudowa ,czyli miejsce dla akcji . Oczywiście wszystko na roboczo i będzie trzeba popracować bo dojdzie sporo szczegółów . Będzie pięć koleb , mała lokomotywka spalinowa Gls 30 , do budynków dojdą oczywiście drzwi ,okna,siatka ogrodzeniowa ,punkt Ppoż ,podpory stalowe ,rynny , itp szpeja osprzętowe . Dłubaninki jeszcze sporo ,nie mniej jednak sama kompozycja taka jak widać pozostanie już bez zmia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Cudnie taki Bareja w wersji modelarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Zapowiada się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 co to za fura ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Ford V 3000 wersja na 1941, ICM. Trochę pogięty i z inną paką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Czyli coś z Bareji, no to siadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Wow takie dioramki na prawdę lubię podglądam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Koleba pierwsza klasa. A miejsce pracy to jaki zakład - kopalnia, cegielnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Października 2013 Autor Share Napisano 10 Października 2013 Zakład ten to kamieniołomy ,produkując tłuczeń drogowy ,ot tak sobie ja siedział i wymyślił Cały czas pracuję nad tym stadkiem koleb ,i już w zasadzie prace mają się ku końcowi. Aby trochę odpocząć od drobiazgu , pobawiłem się trochę w malowanie tego molo dla koleb Oczywiście to jeszcze nie koniec i przyjdzie tu oświetlenie ,okno, drzwi , i urządzenie mechaniczne do opuszczania zsypu. pozdrawiam Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Masz Chłopie rozmach. Ja musiłą bym wywalić ścianę, żeby się zmieścić z takim projektem... tym milej się ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2013 Share Napisano 12 Października 2013 Zdjęcia troszkę ciemnawe, ale z tego co widać to mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 A ciemne dlatego, że to wstępne przygotowanie do malowania desek było ,a po zabawie w kolorki z dechami wyszło tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Powiedz proszę czym i jak malowałeś deski. Genialny efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2013 Share Napisano 14 Października 2013 Też się podłączam pod pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 14 Października 2013 Autor Share Napisano 14 Października 2013 Postaram się za niedługo coś skrobnąć z opisu , nie mniej jednak malowanie to głównie farby olejne dla plastyków . Technika taka jak przy malowaniu obrazów , warto zaopatrzyć się w literaturę z zakresu powstawania kolorów . Bardzo ciekawa literatura ,no i jak dla Nas na pewno przydatna bo przecież wszyscy malujemy i niektórzy mają z tym problem . Ja mam dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Października 2013 Autor Share Napisano 15 Października 2013 Ciąg dalszy zmagań przy cegłach ,betonach i pustakach . Co do desek to użyłem farb olejnych Titanium White Vandyke brown i niewielkiej ilości Ceruleam Blue PHTH Yellow ochre Farby firmy Van Gogh ,oraz zestaw farb akrylowych jako filtry firmy Life Color , do malowania drewna . Najpierw całość zabarwiłem rozwodnioną bejcą spirytusową czarną i mahoniową , potem zagruntowałem caponem ,czyli bezbarwnym lakierem nitrocelulozowym . Przetarłem włókniną ścierną ,można też lekko papierem wodnym np 360. Do malowania potrzebne są co najmniej trzy pędzle płaskie o szerokości takiej jak deski . Jeden służy malownia Titanium White a drugi do farb ciemniejszych ,trzeci do zacierania łączeń farby. Na środek deski nakłada się pasek bieli , na końce brązowy i teraz ruchami wzdłużnymi łączy się oba kolory tak aby przeważał biały dokłada się trochę niebieskiego i ochry . Trochę to znaczy dwie kropki ochry i kropkę niebieskiego i znowu ciągniemy czysty pędzel wzdłuż deski . Pędzelki myłem i w benzynie ekstrakcyjnej i suszyłem ,nie wolno robić smug brudnym pędzlem ,bo mogą wyjść niepożądane odcienie szarości . Każda deska malowana jest oddzielnie niewielką ilością farby olejnej dodatkowo dodaje się do niej specyfiku do przyspieszania schnięcia . Na koniec pomalowałem całość mocno rozcieńczonymi akrylami . To tak ogólnie ,bo nie ma to jak samemu trochę poćwiczyć ,szczególnie jeśli chodzi o wcieranie i łączenie kolorów. Trzeba malować , malować i jeszcze raz malować . Cegły to zestaw LC do malowania .....rdzy ,plus czerwony i żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Andrzeju, kolory wychodzą świetnie! No i dzięki, że dokładnie opisałeś technikę malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Malwoanie super. Jednak ten odpadający tynk sprawia jakieś dziwne wrazenie. Ale obserwuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Echel Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Genialne jakie figurki zamierzasz wykorzystać do swojego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Nie chciał byś zrobić bardziej wyraźnych przejść między miejscami gdzie są gołe cegły a tymi gdzie odpadający tynk ? Tak jak u Krzyśka wygląda to dla mnie trochę dziwnie. Ale to od Ciebie zależy jaki efekt końcowy chcesz uzyskać i jaką masz koncepcję na resztę otoczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 17 Października 2013 Autor Share Napisano 17 Października 2013 Wszystko w swoim czasie ,na razie jest przygotowane podłoże pod odpadający tynk . Cały czas eksperymentuję z różnymi technikami , a która okaże się zadowalająca ,tę zastosuje . Co do figurek to są już upozowane i zapewne niebawem skompletuje całość sceny ,to na pewno zdjęcia będą. Na razie nastąpi mały przestój związany z dokończeniem innego projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Te łaty tynku na murze są jakieś...takie nienaturalne. Kolorystycznie super, ale ich kształt bardziej przypomina plamiasty kamuflaż, niż prawdziwe ubytki tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Powodem są łagodne przejścia tynk - cegła, większość z nich powinna byc ostra, choć nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Echel Napisano 26 Października 2013 Share Napisano 26 Października 2013 A jeszcze z ciekawości jak zrobiłeś szyny na torach? Czy kupione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 Szyny od kolejek HO. Rozmiarowo pasują do wąskotorówek leśnych ,torfowych, cegielnianych . Łapią się jako szyny H-80, ten typ szyn między innymi stosowny był też na kolejce Żnińskiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi