BALROG Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Edit: ----------- Dołączam jeszcze nastrojową fotkę 28 cm K5(E) z frontu wschodniego. Niech stanie się światłość Cytuj
kazik41 Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Mam pytanie czy te wszystkie rzeczy były w pudełku co pokazałeś na początku. Cytuj
wolfik Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Takie dwa zdjęcia z Polski nawiązujące do tematu: Cytuj
Merten Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Takie dwa zdjęcia z Polski nawiązujące do tematu: Wiesz może na jakiej stacji były robione te zdjęcia? Bo to chyba kadry z filmu i gdzieś może było to czytelne? Cytuj
wolfik Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Tak, z opisów zdjęć jest to Bełżec ale przy którymś przeczytałem, że zdjęcia przedstawiają działo podczas ostrzału Lwowa w 41. Z google maps wynika, że to ok. 86 kilometrów więc chyba za daleko? Cytuj
Merten Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Jest to stacja kolejowa - Bełżec. A to i oddział dzięki temu jest do zidentyfikowania: 765. bateria artylerii kolejowej. Została tam przeniesiona po 25 czerwca ze stacji Platerów Wschód (spod Siedlec). Cytuj
meser262 Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Super warsztat. Projekt imponujący. Podglądam i podziwiam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
tu_es Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Sezon modelarski czas zacząć Najpierw odkurzanie torowiska - nie zabezpieczyłem przed remontem mieszkania http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/461c53429388548a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f906dd8dcc837172.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/72d3186102408035.html Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj
tu_es Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Napisano 20 Sierpnia 2014 wolfik świetne zdjęcia , tylko czemu tak późno? Jak już mam podstawkę Cytuj
tu_es Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Witam po długiej przerwie... brak czasu, weny twórczej, dużo pracy - wymówek jest wiele, ale jestem i kontynuuję temat Pokrótce - zrobiłem dzisiaj to, co czego bałem się najwięcej, a więc drobne elementy fototrawione Jakoś to wyszło a będzie jeszcze lepiej Cytuj
Marcin M. Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Wyszło pięknie. Podejrzewam, ze pogięte rączki też by mogły być, wszak to nie limuzyna Cytuj
tu_es Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 Trochę je powyginałem, ale tak mi się łapy trzęsły przy klejeniu że masakra (a czyściutki po sylwestrze, bo w domu). Odzwyczaiłem się przyklejania elementów fototrawionych. Cytuj
tu_es Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, potrzebuję Waszej pomocy. Oto poniżej dwa zdjęcia elementu pokładu działa. Zdjęcie 1 z zestawu Trumpetera (który sklejam) : Zdjęcie 2 z zestawu Dragona : Jako, że używam także niektórych blach z zestawu Eduarda do działa Dragona (jest ich po prostu więcej i w części pasują do działa z Trumpetera) - postanowiłem z zestawu dragonowskiego "przeszczepić" na element z Trumpetera komplet klamr. I jest zagwostka, w dziale z Trumpetera jest 12 klamr, a w dziale z Dragona tylko 8. Jak to było naprawdę? Przeszukałem zdjęcia które mam u siebie na laptopie jak również oglądnąłem te w necie i filmy na yt i niestety nie znalazłem nic, co pokazywałoby ten element w oryginale. Tu już nie chodzi o to "przeszczepienie" klamr, tylko jak to było naprawdę. Może ktoś z Was mi pomoże i wskaże film lub zdjęcie, gdzie mógłbym podejrzeć. Jak się okaże, że tych klamr było tylko 8, to po prostu usunę nadmiar,ale muszę mieć na to potwierdzenie. Cytuj
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 I następne pytanie, ale to już do znawców malowania. Elementy działa mam już pokryte szarym podkładem. Planuję zrobić model troszeczkę podrdzewiały miejscami, a gdzieś na sieci widziałem takie zdjęcia z malowania pojazdów, że najpierw malowano farbą o kolorze zbliżonym do rdzy, a potem dopiero właściwe kolory. Malować będę właściwe kolory farbami akrylowymi. Dostałem dzisiaj u siebie w miejscowości taką farbę w aerozolu : I prysnąłem nią tak z marszu zdemolowany (nie przez mnie, tylko przez siedmioletniego syna Kolegi z pracy) model czołgu i po wyschnięciu wygląda to tak : Myślicie, że warto najpierw takim kolorem pomalować działo, a potem dopiero kłaść właściwe kolory? Proszę o doradzenie, bo muszę pomalować wnętrze komory działa, ponieważ po złożeniu stanie to się niemożliwe. A bez tego praca stoi w miejscu. Cytuj
makinen Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Jeśli Tobie to pomoże- ja malowałem szarym podkładem w sprayu, na to farba pomarańczowa, lub odcienie brązu i na to rdzawe pigmenty. Wyszło tak viewtopic.php?f=68&t=46366 U mnie miały byc pordzewiałe blachy, u Ciebie przebicia rdzy. Wg mnie ten podkład w kolorze minii może być. Chcesz robić przetarcia "na lakier do włosów"? Cytuj
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Kurcze, nie wiem na ten moment, jeszcze aż tak daleko nie dotarłem w rozważaniach na temat metody przecierania. Każdą propozycję dokładnie rozważę. Twój temat oglądałem, pojazd mega wygląda. Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 3 Stycznia 2015 Super Moderator Napisano 3 Stycznia 2015 Szkoda tylko że podkład nawaliłeś w takiej ilości... poznikały np napisy na maźnicach jak dodasz do tego jeszcze farbę na obicia i kamo miejscami nic nie będzie widać... Cytuj
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Podkład zawsze można usunąć i prysnąć od nowa. Wiem, zauważyłem, dlatego planuję w tych miejscach go pousuwać. Dziękuję za konstruktywne uwagi. Cytuj
meser262 Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Zerknij tu może Ci coś pomoże: lub ten specyfik firmy AK: http://www.mojehobby.pl/products/HEAVY-EFFECTS-ACRYLIC-FLUID.html Tutaj nie nakładasz tylu warstw na cały model - zadrapania od 19:19 https://www.youtube.com/watch?v=gGPH1BM4e_Q Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Dziękuję bardzo, na pewno przeglądnę Cytuj
ManiekB Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Witam W jakim malowaniu będzie ta "armatka"? Mam nadzieje, ze nie robisz go w kamuflażu jaki sobie wymodzili amerykanie w muzeum. Cytuj
tu_es Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 Myślę o malowaniu jednobarwnym, ale to życie pokaże. Cytuj
tu_es Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Napisano 12 Stycznia 2015 Witam ponownie. Proszę o pomoc, na jakie kolory pomalować cały ruchomy układ działa widoczny na poniższym zdjęciu? Czy pomalować na kolor czarny? W sumie układ ten nie będzie widoczny po złożeniu modelu, ale jednak nie chciałbym zrobić malowania na odwal Cytuj
tu_es Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Napisano 12 Stycznia 2015 Planuję tego potwora pomalować w trójbarwny kamuflaż. Tak jak na tym zdjęciu Pojawił się problem. Malowałem Pactrą A104 Dunkelgelb 1943 rozrzedzoną Pactrą A0 (rozcieńczalnikiem), ale zdjęcia wyszły tak : Czy tak wygląda prawidłowy Dunkelgelb 1943 RAL 7028 ? Bo jakoś tak wyszedł mi kolor oliwkowy. To samo wychodzi z farbą Italeri 4796AP. Macie jakieś propozycje co do farb akrylowych o prawidłowym odcieniu RAL 7028? Maluję aerografem. P.S. Kupię to http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=10706 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi