Bartosz69 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Witam! Jak zapowiedziałem wcześniej wrzucam na warsztat troszkę stary towar P-40 B z firmy Novo/Frog w 1:72. W pudełku otrzymujemy cztery ramki z szarego plastiku i marnej jakości oszklenie. Model z lat chyba 80-tych i dość uproszczony,wypukłe linie,brak detali wnętrza kabiny, ale wymiarowo odpowiada dostępnym mi planom.Planowane malowanie z okresu Pearl Harbor 1941r. samolot pilotowany przez Kennetha M.Taylora z bocznym numerem taktycznym 155(kalki firmy AML).Kolejny model treningowy w którym zamierzam pójść troszkę dalej i otworzyć pokrywy silnika, komory uzbrojenia, luk radiowy i kabinę. Wykorzystam jeszcze do budowy dodatki tj. rury wydechowe quickboosta,silnik edka Allison V-1710,,klapy Edka,blaszki parta oraz owiewka squadrona.Będzie troszkę pracy i zapraszam do podglądania. Pierwsze prace już za mną. Cytuj
tomko10 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 To nawet nie lata 80-te. Frog to wypuścił w 1969 roku. Cytuj
Banny Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Jak się wkłada tyle dodatków to szkoda pracy przy tym staruszku. Nowy Airfix jest tani jak barszcz i byłby lepszą bazą. No, ale jak już zacząłeś... Cytuj
Bartosz69 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Napisano 30 Listopada 2013 Banny oczywiście może masz rację i wypust Airfixa jest pewnie lepszy i nie wymaga tyle pracy,ale jak już wspomniałem będzie to model treningowy. Model jest wygrzebany z czeluści razem z blachami,a reszta czyli m.in.silnik to wymóg przy tym założeniu, i dalej z zakupów waloryzacyjnych do tego modelu musiałem kupić kalki, bo Airfix chyba nie ma z okresu Pearl Harbor. Uważam, że ja muszę jeszcze doskonalić swój warsztat i różne techniki zanim wezmę się za modele z ostatnich lat, które zbliżone są do perfekcji. Tomko10 nie przypuszczałem, że ma on tyle lat. Cytuj
Bartosz69 Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Napisano 2 Grudnia 2013 Pracowałem w ostatni weekend nad poszyciem skrzydeł. Następny etap to praca nad kadłubem. Cytuj
Bartosz69 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Napisano 12 Grudnia 2013 Zakończyłem prace nad kadłubem i sterami wysokości i kierunku. Teraz będzie czas na wnętrze kabiny i silnik. Cytuj
Bartosz69 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Napisano 27 Grudnia 2013 Ostatnie skupiłem się nad tablicą przyrządów-wyszło tak: Malujemy cały środek i pora na silnik. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 27 Grudnia 2013 Napisano 27 Grudnia 2013 Witaj Bartosz, przypatruję się Twojemu warsztatowi i podoba mi się koncepcja i zakres planowanych ulepszeń. Brakuje mi kropki nad "i" przy poszczególnych etapach, przez co rozumiem taki ostateczny szlif - spróbuj wyeliminować takie kwestie jak zadziorki w otworach przyrządów czy niekiedy zbyt duże dawki kleju. Jeśli decydujemy się na detal, to powinien być wykonany z możliwą czystością i dokładnością - świadomie piszę w tej kolejności. Powodzenia i z przyjemnością patrzę dalej - ciekawa praca nad trudnym surowcem Cytuj
Banny Napisano 28 Grudnia 2013 Napisano 28 Grudnia 2013 Ja tam nie będę sie czepiał szczegółów, bo i tak jestem pełen podziwu że komuś się "chce" dokonywać takich poprawek w skali 1/72. Ta skala słabo się nadaje do tego typu "akrobacji", łatwiej by było wybrać np 1/32 aby pokazać wzierniki, konstrukcję wewnętrzną itp. Także cieszy jak są osoby tak manualnie uzdolnione jak Bartosz, o Mikołaju nie wspominajac! Cytuj
Bartosz69 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Napisano 30 Grudnia 2013 Mikołaju zdjęcie samej pomalowanej tablicy zrobione zostało tuż po pomalowaniu i drobne farfocle we wnękach zobaczyłem po nałożeniu koloru.Przed wklejeniem zegarów, otwory wyszlifowałem papierem 1000 zwiniętym w stożek. Nie zrobiłem niestety zdjęcia po tej "kuracji". Cytuj
Bartosz69 Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Napisano 12 Stycznia 2014 Życzę kolegom wszystkiego dobrego w Nowym Roku.Prace nad P-40 idą powoli bo przez święta nie było zbyt dużo czasu,ale postaram się podgonić. Kabina i komora podwozia. Cytuj
mig Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Spokojnie, rób powoli. Zaczyna to fajnie wyglądać. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk.I - MPM 1/72 Cytuj
Bartosz69 Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Napisano 21 Stycznia 2014 I znowu powoli naprzód, pomalowane elementy kokpitu,dodałem przewody we wnękach podwozia i dopracowuje tablice przyrządów cdn. Cytuj
Banny Napisano 21 Stycznia 2014 Napisano 21 Stycznia 2014 dodałem przewody we wnękach podwozia Jak mnie pamięć nie myli, to we wnękach podwozia P-40B był płócienny pokrowiec, zakrywający wewnętrzne "bebechy"... Cytuj
Bartosz69 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Napisano 3 Lutego 2014 Banny wiem, że wnęki podwozie były osłonięte płótnem,ale koncepcja modelu to, jak zauważyłeś,faza przeglądu lub naprawy.Dlatego zamierzam nie zasłaniać ich jak i koła ogonowego-płótna będą znajdować się pod repliką. Ostatnio pracowałem nad silnikiem. Równocześnie z silnikiem stworze wnętrze widoczne w luku radiowym. Cytuj
spiton Napisano 3 Lutego 2014 Napisano 3 Lutego 2014 Bardzo lubię takie dłubanie w starych zestawach. Cytuj
Bartosz69 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Napisano 14 Lutego 2014 Prawa strona z zamontowanym dynamotorem,pompą hydrauliczną i akumulatorem.Do wstawienia jeszcze zbiornik paliwa,zbiornik tlenu i zbiornik płynu hydraulicznego i oczywiście osprzęt koła ogonowego. =https://picasaweb.google.com/114480891458780561562/P40B#5980255733845451858][/url] cdn. Cytuj
Bartosz69 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 Ciąg dalszy prac nad środkiem,idzie do przodu. cdn. Cytuj
spiton Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Silnik z tymi trzema chłodnicami będzie wyglądał super. Świetnie Ci idzie z tym kiepskim zestawem. Cytuj
Bartosz69 Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 Powoli zamykam kadłub i czas na przedział amunicyjny i silnikowy Cytuj
Bartosz69 Napisano 18 Marca 2014 Autor Napisano 18 Marca 2014 Za kabiną pilota znajdował się zbiornik paliwa,pozostałe dwa były w dolnym płacie między podwoziem. Cytuj
Bartosz69 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam z porcją zdjęć po następnym etapie prac,kadłub zamknięty i co mnie ucieszyło to fakt że na tak stary model użyłem naprawdę znikomą ilość szpachli. Teraz trochę czasu zajmie uzbrajanie silnika,rzuciłem już kolory teraz przewody i orurowanie. cdn. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi