Bartosz69 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Witam! Jak zapowiedziałem wcześniej wrzucam na warsztat troszkę stary towar P-40 B z firmy Novo/Frog w 1:72. W pudełku otrzymujemy cztery ramki z szarego plastiku i marnej jakości oszklenie. Model z lat chyba 80-tych i dość uproszczony,wypukłe linie,brak detali wnętrza kabiny, ale wymiarowo odpowiada dostępnym mi planom.Planowane malowanie z okresu Pearl Harbor 1941r. samolot pilotowany przez Kennetha M.Taylora z bocznym numerem taktycznym 155(kalki firmy AML).Kolejny model treningowy w którym zamierzam pójść troszkę dalej i otworzyć pokrywy silnika, komory uzbrojenia, luk radiowy i kabinę. Wykorzystam jeszcze do budowy dodatki tj. rury wydechowe quickboosta,silnik edka Allison V-1710,,klapy Edka,blaszki parta oraz owiewka squadrona.Będzie troszkę pracy i zapraszam do podglądania. Pierwsze prace już za mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Ambitny vintydż będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomko10 Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 To nawet nie lata 80-te. Frog to wypuścił w 1969 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Listopada 2013 Share Napisano 29 Listopada 2013 Jak się wkłada tyle dodatków to szkoda pracy przy tym staruszku. Nowy Airfix jest tani jak barszcz i byłby lepszą bazą. No, ale jak już zacząłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Banny oczywiście może masz rację i wypust Airfixa jest pewnie lepszy i nie wymaga tyle pracy,ale jak już wspomniałem będzie to model treningowy. Model jest wygrzebany z czeluści razem z blachami,a reszta czyli m.in.silnik to wymóg przy tym założeniu, i dalej z zakupów waloryzacyjnych do tego modelu musiałem kupić kalki, bo Airfix chyba nie ma z okresu Pearl Harbor. Uważam, że ja muszę jeszcze doskonalić swój warsztat i różne techniki zanim wezmę się za modele z ostatnich lat, które zbliżone są do perfekcji. Tomko10 nie przypuszczałem, że ma on tyle lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 2 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2013 Pracowałem w ostatni weekend nad poszyciem skrzydeł. Następny etap to praca nad kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Zakończyłem prace nad kadłubem i sterami wysokości i kierunku. Teraz będzie czas na wnętrze kabiny i silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Początek prac nad kabiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Ostatnie skupiłem się nad tablicą przyrządów-wyszło tak: Malujemy cały środek i pora na silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Witaj Bartosz, przypatruję się Twojemu warsztatowi i podoba mi się koncepcja i zakres planowanych ulepszeń. Brakuje mi kropki nad "i" przy poszczególnych etapach, przez co rozumiem taki ostateczny szlif - spróbuj wyeliminować takie kwestie jak zadziorki w otworach przyrządów czy niekiedy zbyt duże dawki kleju. Jeśli decydujemy się na detal, to powinien być wykonany z możliwą czystością i dokładnością - świadomie piszę w tej kolejności. Powodzenia i z przyjemnością patrzę dalej - ciekawa praca nad trudnym surowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Ja tam nie będę sie czepiał szczegółów, bo i tak jestem pełen podziwu że komuś się "chce" dokonywać takich poprawek w skali 1/72. Ta skala słabo się nadaje do tego typu "akrobacji", łatwiej by było wybrać np 1/32 aby pokazać wzierniki, konstrukcję wewnętrzną itp. Także cieszy jak są osoby tak manualnie uzdolnione jak Bartosz, o Mikołaju nie wspominajac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Mikołaju zdjęcie samej pomalowanej tablicy zrobione zostało tuż po pomalowaniu i drobne farfocle we wnękach zobaczyłem po nałożeniu koloru.Przed wklejeniem zegarów, otwory wyszlifowałem papierem 1000 zwiniętym w stożek. Nie zrobiłem niestety zdjęcia po tej "kuracji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Życzę kolegom wszystkiego dobrego w Nowym Roku.Prace nad P-40 idą powoli bo przez święta nie było zbyt dużo czasu,ale postaram się podgonić. Kabina i komora podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Stycznia 2014 Share Napisano 13 Stycznia 2014 Spokojnie, rób powoli. Zaczyna to fajnie wyglądać. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk.I - MPM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2014 I znowu powoli naprzód, pomalowane elementy kokpitu,dodałem przewody we wnękach podwozia i dopracowuje tablice przyrządów cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 dodałem przewody we wnękach podwozia Jak mnie pamięć nie myli, to we wnękach podwozia P-40B był płócienny pokrowiec, zakrywający wewnętrzne "bebechy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Share Napisano 3 Lutego 2014 Banny wiem, że wnęki podwozie były osłonięte płótnem,ale koncepcja modelu to, jak zauważyłeś,faza przeglądu lub naprawy.Dlatego zamierzam nie zasłaniać ich jak i koła ogonowego-płótna będą znajdować się pod repliką. Ostatnio pracowałem nad silnikiem. Równocześnie z silnikiem stworze wnętrze widoczne w luku radiowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Bardzo lubię takie dłubanie w starych zestawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Prawa strona z zamontowanym dynamotorem,pompą hydrauliczną i akumulatorem.Do wstawienia jeszcze zbiornik paliwa,zbiornik tlenu i zbiornik płynu hydraulicznego i oczywiście osprzęt koła ogonowego. =https://picasaweb.google.com/114480891458780561562/P40B#5980255733845451858][/url] cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 4 Marca 2014 Autor Share Napisano 4 Marca 2014 Ciąg dalszy prac nad środkiem,idzie do przodu. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 Silnik z tymi trzema chłodnicami będzie wyglądał super. Świetnie Ci idzie z tym kiepskim zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 17 Marca 2014 Autor Share Napisano 17 Marca 2014 Powoli zamykam kadłub i czas na przedział amunicyjny i silnikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Marca 2014 Share Napisano 17 Marca 2014 Co to za "bęben" za siedzeniem pilota ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Za kabiną pilota znajdował się zbiornik paliwa,pozostałe dwa były w dolnym płacie między podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam z porcją zdjęć po następnym etapie prac,kadłub zamknięty i co mnie ucieszyło to fakt że na tak stary model użyłem naprawdę znikomą ilość szpachli. Teraz trochę czasu zajmie uzbrajanie silnika,rzuciłem już kolory teraz przewody i orurowanie. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi