Marcin Witkowski Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Budowę tego modelu relacjonowałem na portalu ModelarstwoRedukcyjne.pl, ale wobec przejściowych - mam nadzieję - problemów tej platformy postanowiłem dokończyć relację tutaj. Przydadzą się też uzyskane porady. Wracam do modelu po półtorarocznej przerwie. Zbudowałem w międzyczasie dom, mam nową pracownię, odrobinę (szkoda, że tylko tyle) więcej czasu i silną motywację by projekt doprowadzić do końca Nie przytoczę, za co przepraszam, tych którzy nie śledzili na MR, całej relacji, bo to dość obszerny, zwłaszcza tekstowo materiał. Ale kilka najważniejszych momentów na zdjęciach wrzucam tytułem wstępu. Napiszę jedynie, że założeniem jest zbudowanie dość prostego modelu, który będzie eksponowany w locie, z figurką pilota, uproszczonym kokpitem. Model jest jednocześnie poligonem doświadczalnym dla wielu nowych technik, czy rozwiązań. Ostatnia rzecz nad którą pracowałem to celownik GGII. Najpierw go sobie z grubsza rozrysowałem. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Piękne wykończenia! Dom wykończyłeś też tak drobiazgowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Miło będzie zobaczyć końcowy efekt. Napiszę jedynie, że założeniem jest zbudowanie dość prostego modelu, Jak widać prostota, to bardzo względne pojęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Witaj Marcin - bardzo dobrze, że w końcu ten ciekawy warsztat doczekał się kontynuacji. A wierz mi, że ustanowienie własnego pokoiku modelarskiego wydatnie pomaga w pracach - nie oglądasz TV, nikt nie przeszkadza. Czekam zatem pilnie na aktualizacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Bardzo się cieszę że wreszcie będziesz Miał czas na pracę nad modelem. To będzie prawdziwa radość oglądać dalszy ciąg Twojej pracy. Miałem to wielkie szczęście że dzięki uprzejmości Marcina mogłem na żywo obejrzeć część tej pracy. Marcin pisze że to będzie prosty model. Powiem Wam w sekrecie, że w tym prostym modelu, nawet kciuk pilota jest odpowiednio ułożony na przycisku spustu na drążku. Powodzenia Marcin i duuuuużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 1.Skąd masz Johna Smitha za sterami? 2.Jakim sprzętem robisz zdjęcia? Bardzo dobre zbliżenia, chciałbym ulepszyć moją relację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Miałem okazję widzieć to cudo na żywo, musiałem się bardzo wpatrywać by zobaczyć to co podobna Marcin tam zrobił. A i tak wszystkiego nie zobaczyłem, po prostu za małe detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 A jest opcja, żebyś poprzednie zdjęcia wrzucił w temat? Tzn od początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Dzięki za pozytywny odbiór. Jeśli chodzi o zdjęcia od początku, to jest ich w sumie prawie 150, więc sukcesywnie będę coś dorzucał, ale wolę uniknąć wklejania całej relacji fotograficznej. Jeśli chodzi o wydech, to został wypiłowany z płaskownika miedzianego, a sama końcówka, to nawinięta i przylutowana blaszka 0,06mm. Całość oszlifowałem i w ten sposób wyszedł cienkościenny rybi ogon. Ten element to prototyp do odlewania. Wcześniej - kiedy nie wiedziałem jaką wersję malowania odwzoruję, zrobiłem podobny, ale późniejszego typu - okrągły. Właściwą rurkę uzupełniłem o imitację spawu, a tak wyglądają już gotowe odlewy, które wykonał dla mnie Rizzi - bratnia dusza z TOMCATSKY. Jeszcze raz dzięki, z resztą nie tylko za to! Zaznaczę, że to seria próbna. Mam więcej kopii, więc tych kilka ciut mniej udanych wykorzystałem by przećwiczyć ich malowanie. O ile z efektu pod względem technicznym jestem nawet zadowolony, to odrobinę odszedłem od realizmu. Zbyt się błyszczą. Będę jeszcze ćwiczył przed tymi właściwymi. Może jakieś sugestie macie w tym temacie? Figurka pilota widoczna na wcześniejszych zdjęciach to relikt z czasu kiedy ten model zaczynałem jako pomoc dydaktyczną na zajęciach z młodymi adeptami modelarstwa - jakieś 15 lat temu. Później go wyfrezowałem, a ten właściwy dopiero powstaje. Głowę figurki zaczerpnąłem chyba z modelu jakiegoś rosyjskiego śmigłowca. Pierwotnie miał dość duży hełm, ale obrobiłem to do kształtu pilotki. Dokleiłem imitację słuchawek, a mundur i uprząż to efekt pracy z masą plastyczną. Figurka będzie finalnie składana (ręka) już w kokpicie, więc bark będę musiał malować już w kabinie. Ręka, o której wspomniał GEM, jest wykonana... nieco inną techniką ;) Zdjęcia robię Canonem 7D i obiektywem 24-105L f/4, albo wysłużoną Sigmą 18-50 F/2.8. Każde jest kadrowane. To co widać, to mniej więcej 1/6 z właściwego kadru. Artur, dlatego to mój ostatni model w 72jce. Można zrobić wiele - nawet chłodnice z dokładnie odpowiadającą pierwowzorowi liczbą oczek, pytanie ile z tego później będzie widoczne... Mikołaj, oglądanie TV mi nie grozi, bo po przeprowadzce stary odbiornik oddałem do utylizacji, a do nowego mi się nie pali ;) Letalin, w założeniu będę budował modele niemal wyłącznie od podstaw, w dużej mierze z wyeksponowanymi detalami wewnętrznymi, więc taki mały Spitfire, to dla mnie stosunkowo prosty model. Nie ma w nim przede wszystkim konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Ja też się cieszę, że wróciłeś do tego Spitfire'a. Szkoda by było, zeby taki warsztat zaginął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Może jakieś sugestie macie w tym temacie? Uważam, że najlepsza dyskusja o wydechach w sieci: http://www.network54.com/Forum/149674/thread/1380240319/Exhaust+stacks+on+Spitfire+XIX-++did+they+get+rusty%2C+and+how+do+you+recreate+it- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Świetny warsztat tu prezentujesz...zachęca do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Dobrze, że zachęca a nie odwrotnie Dzięki za link do dyskusji o wydechach. Świetne zdjęcia i sporo cennych informacji! Warsztat nie mógł zaginąć. Motywację mam bardzo silną. Obiecałem go skończyć człowiekowi, który pilotował pierwowzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Ufffff... A już się bałem, że nie doczekam się zakończenia relacji... Śledziłem prawie od początku na MR. Fantastyczna praca Marcinie. Więc oglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Model na etapie budowy przed najważniejszym recenzentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 znakomity model się szykuje ten sam typ popełniłem niedawno w 1:48 i jestem pod wrażeniem wkładu pracy w Twój samolot... no i zazdrość mnie zżera na widok tak wyjątkowego i zacnego takiego recenzenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 Dzięki. Żałuję, że ów recenzent nie doczekał zakończenia budowy. Mimo wieku, potrafił jednak bez wskazywania palcem dostrzec sporo z detali, które zrobiłem. Znam Twój model. Oglądałem galerię i odbieram go bardzo pozytywnie! Czy to Twój MkXVI był w Częstochowie na Modelikarzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Czy to Twój MkXVI był w Częstochowie na Modelikarzu? NIe, był tylko na północy - Grudziądz i Gdańsk. A co do takich recenzentów, to robiąc universal carriera w 1:35 pokazywałem go poznanemu dziadkowi - komandosowi z 2 Batalionu Komandosów z II Korpusu Andersa. Niesamowite zdjęcia pokazywał i bezbłędnie mówił co służyło do czego w transporterze, gdzie były montowane polskie dodatki samorobne itp. - niesamowite uczucie słyszeć coś takiego, więc rozumiem jak było u Ciebie z pokazywanym Spitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Śmigło postanowiłem zrobić od podstaw. Po pierwsze zestawowe nie było OK - jak w przypadku większości zestawowych śmigieł. Po drugie już kilkanaście lat temu zacząłem budowę Spitfire od podstaw, i choć przerwałem z uwagi na brak dokumentacji, to zostały między innymi elementy śmigła. Teraz się przydały. Tak to kiedyś wyglądało Łopaty były wypiłowane z płaskownika miedzianego. Wybrałem najlepszą z nich i jeszcze dopracowałem. Równie ciekawie było z kołpakiem, który kiedyś zrobiłem jako cynowy odlew, ale tym razem postanowiłem wytoczyć z aluminiowego pręta. Wykorzystałem zwykłą domową wiertarkę, skalpel i pilniki. Sporym wyzwaniem było wywiercenie i wyfrezowanie otworów na łopaty, ale jakoś się udało Dla ciekawostki napiszę, że korzystając z publikacji Manfortona, gdzie jest właściwie wszystko, bo to książka nie tyle dla modelarzy co dla rekonstruktorów, postanowiłem spróbować odwzorować nity na kołpaku. Sztuka w sztukę. Wyszło tego ze 182 ;) Łopaty w żywicy powielił mi kolega Rizzi. Kołpak przy okazji też. Nie wiem tylko czy wykorzystać aluminiowy, czy kopię. Ale chyba skończy się na aluminiowym. Nie planuję więcej modeli Spitfire w tej skali (jakość zdjęć tym razem odrobinę słabsza, bo prace nad kołpakiem dokumentowałem jedynie telefonem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Marcin, szkoda że robisz wersję w locie. Jak byś robił odkryty silnik, to wtedy by się działo. Proponuję kołpak aluminiowy, Rizzi zrobił piękny odlew, ale zawsze to będzie "matka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Grzegorz, rozmawialiśmy więc wiesz, że ten model to jednak tylko namiastka "mojej bajki" ;) Spitfire kiedyś zrobię - może nawet w tej samej wersji i malowaniu, ale w zupełnie innej technologii i skali 48. Wtedy tam będzie... wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Mam propozycję byśmy sobie jednak nie "panowali" Góra skrzydeł nie jest niczym malowana. Na ujęciach pod minimalnym kątem widać tylko jej polerowanie po pracach nad zmęczonym i odkształconym poszyciem. A co obróbki metali, to może jest to ciut dłuższa obróbka, ale za to jest nad tym więcej kontroli. I szczególnie w dużej skali, jak 72jka, elementy można wykonać dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 Dzięki za opinię. Dorzucam pitota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Wnęki podwozia co prawda będą wypełnione podwoziem, ale ścianki będą częściowo widoczne. Nowe zrobiłem z alumniowej folii odwzorowując na nich nitowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 z tymi nitowanymi wnękami to pojechałeś, szacun całość będzie chyba ważyła tyle co B-17 w 1:48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi