Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
sam nie wiem czy się oprę... Mogami jest cudne

Jędrek

Jędrek, przestań !!! Bo inaczej i będzie

Czy Ty chcesz kolejnego rozwodu w Polsce?! Jak nie wytrzymam i kupię Mogami to żona mnie na zbity pysk wypieprzy z chaty i jak nic wprowadzę się do Ciebie

Napisano

wiem co mówię bo już macany

Tamiya to jednak Tamiya - po prostu sam model robi wrażenie pietyzmem pakowania, box-artem, jakością części - oglądając go na sucho ma się wrażenie jakby klocki lego się oglądało i łapki aż się rwią by to zacząć sklejać bez żadnych dodatków a i tu blaszka jest w zestawie a poza tym nie tylko śrubki do łączenia niektórych elementów ale nawet... malutki wkrętak

jak się jeszcze doda rasową sylwetkę okrętu, ciekawostkę w postaci pokładu lotniczego to zaczyna brakować słów

miejsce by się znalazło, ale jak Cię wyrzuci z modelami to na bank się u mnie nie pomieścimy

Jędrek

Napisano

Najprawdopodobniej poczekam na wersję 10 x 203 mm. 15 działową kupiłbym w razie nagłego przyboru gotówki Mogami był już gdzieś u nas w Polsce widziany ? Chyba jako „prywatny” import ?

• 2 weeks later...
Napisano

Jak to mawiaja cudze chwalicie a swoje????????

* Mirage Hobby 993501 — Okręt podwodny ORP „Orzeł” (1939)

* Mirage Hobby 993502 — Okręt podwodny ORP „Sęp” (1939)

* Mirage Hobby 993511 — Okręt podwodny ORP „Wilk” (1939)

* Mirage Hobby 993512 — Okręt podwodny ORP „Ryś” (1939)

* Mirage Hobby 993513 — Okręt podwodny ORP „Żbik” (1939)

* Mirage Hobby 993531 — Niszczyciel ORP „Wicher” (1939)

* Mirage Hobby 993541 — Stawiacz min ORP „Gryf” (1939)

* Mirage Hobby 993571 — Okręt artyleryjski ORP „Mazur” (1939)

Maja być również i "ptaszki" a wszystko jak widać w 350 czyżbym kupił pierwszy "duży" model zapowiada się ciekawie zwłaszcza, że maja to być całkowicie nowe formy.

Napisano

Znając ich tempo to pewnie za kilka lat. Chyba, że Wy tam w Aberowie naprawdę wiecie coś więcej ale wiadomość i tak fajna jak na 1-go kwietnia

Napisano
Mogami jest cudne

Potwierdzam- jakość Mogami oraz całe "wydawnictwo" jest super

Jeśli go masz to gratuluję

W międzyczasie z nowości 1/350 Fujimi pokazało foty swojego Shokaku:

Shokaku

Fajny

A Monochrome Akizuki w wersji na 1944 rok.

Napisano

Panowie w hlj.com jest przecena Mogami 1/350 z 11000 jenów na 7700.

Zaznaczyć należy, że wysyłka do Polski kosztuje 7000 jenów. Łącznie trzeba zapłacić 493 PLN, chyba że zmienią się kursy walut. Dotychczas widziałem w sklepie w Polsce Mogamiego za 600 PLN więc ta przecena to jakaś tam okazja.

Pozdrawiam

Napisano

No,no, to już coś. Jednak taniej jest w Hongkongu. Z przesyłką lotniczą dałem w sumie ok.430 zł i czekałem trochę więcej niż tydzień

Napisano

Parę miesięcy temu Yukikaze z Tamiyi też był na hlj.com w bardzo atrakcyjnej, przecenionej cenie. 7700 JPY to rzeczywiście okazja – ok. 260 PLN na obecną chwilę. Całość dobijają tylko te koszty wysyłki z Japonii – zauważyłem, że tam te opłaty też poszły w górę. Hongkong jeśli chodzi o koszty wysyłki jest bezkonkurencyjny póki co.

Pojawiła się zapowiedź Nagato w konfiguracji z 1944 r. z Hasegawy.

Napisano

Panowie

Podajcie proszę adresy www sklepów w Hongkongu z których korzystacie, które sprawdziliście.

Jakie są koszty wysyłki z tych sklepów duzych modeli, np pancerników czy lotniskowców?

pozdrawiam

tcl

Napisano

http://www.hlj.com/ - Japonia, koszty wysyłki dość wysokie, zależne od wagi.

http://www.hobbyeasy.com - Hongkong, koszty mniejsze, podawane również koszty i cena w języku polskim ( trzeba tylko ustawić w odpowiednim miejscu). Ten sklep szczególnie polecam, chociaż kupowałem też w HLJ. Bardzo dobry kontakt mailowy ze sklepami.

Mogami kupiłem na ebayu - model-direct w Hongkongu - czy jakoś tak. Bez problemu.

Gdzieś na forum znajdziesz więcej sklepów. Ja podaję tylko te gdzie kupowałem

Napisano

Dzieki Daro za info.

Pojawiły sie nowe 350-tki jako zapowiedzi w HLJ.

Mikuma Tamiya

Nagato 1944 Hasegawa

Nagara Aoshima

Myoko Aoshima

No to nieźle, żona mnie już na pewno wywali z domu jak to kupię, no może oprócz Nagato, bo mieć dwa Nagato to chyba lekka przesada (Hasegawa idzie na łatwiznę)

Czy słyszał ktoś o zapowiedziach Fuso lub Yamashiro, ewentualnie Hiryu lub Soryu w 350-tce?

Napisano

He, he.... żona żyje w nieświadomości.... no może nie całkiem . Za to jak coś sobie kupi , ja nie grymaszę. Do Nagato można kupić zestaw Lion Roara... Fuso też bym kupił... Nagaro, Myoko... i jeszcze Mikuma...totalna załamka...

Napisano

No zapowiedzi są naprawdę imponujące Tylko gdzie to trzymać i skąd znaleźć tyle kasy - oto jest pytanie Spodziewam się, że Nagato 1944 nie będzie ostatnim - wydaje mi się, że na pewno wyjdzie też Mutsu w wersji 1943. Póki co mi też wystarczy jeden taki mastodont.

Co do sklepów w Honkongu jest też www.luckymodel.com - sprawdzony i z przyzwoitymi cenami.

Przykładowa wysyłka dużych pudeł z hobbyeasy- Nagato ok 140 PLN, Kongo ok 100 PLN . Przy dużym pudle zwiększa się niestety prawdopodobieństwo, że zainteresuje się nimi urząd celny :(

Nad Fuso podobno pracują, aż trzy japońskie firmy Jakieś 1,5 roku temu była wiadomość, że w dalekich planach Aoshima ma parę Soryu/Hiryu. Oczywiście na razie nikt tego nie potwierdził.

Napisano
Przy dużym pudle zwiększa się niestety prawdopodobieństwo, że zainteresuje się nimi urząd celny :(

Pudło od Mogami było dość spore i celnicy zainteresowali się nim.... Miałem ładne pieczątki -podlega ocleniu, cło i coś tam jeszcze. Później widocznie przemyśleli sprawę, bo pieczątki skreśli i cła nie płaciłem

Napisano
W międzyczasie z nowości 1/350 Fujimi pokazało foty swojego Shokaku:
Super, tylko czy cena nie będzie z kosmosu, jak w przypadku Akagi ? szkoda, że modele nie są w cenach tak max. 200-250 PLN. Biednego modelarza nie stać na okręt z dodatkami rzędu 500-1000 PLN
Napisano
Super, tylko czy cena nie będzie z kosmosu, jak w przypadku Akagi ? szkoda, że modele nie są w cenach tak max. 200-250 PLN. Biednego modelarza nie stać na okręt z dodatkami rzędu 500-1000 PLN

No niestety Shokaku z wysyłką z Dalekiego Wschodu to wydatek rzędu 1000 PLN. Jest troszkę tańszy od Akagi, ale niewiele. No cóż, japońskie firmy się cenią.

Napisano
A tymczasem Fujimi atakuje:

Taaaa, szkoda tylko, że nie w 1/350.... :(

Dostał nowego niedawno nowego Shokaku i jeszcze mu mało , poza tym Haruna już od dawna jest dostępna w 1/350.

Taka ciekawostka:

http://www.jadarhobby.pl/soviet-navy-submarine-shch303-1350-p-17385.html

Oraz co sądzicie o ofercie Niko Models, ponieważ kolejne ciekawe zapowiedzi się pojawiły:

http://nikomodel.pl/soon.htm

Napisano
daro napisał:

Sebaar napisał:

A tymczasem Fujimi atakuje:

Taaaa, szkoda tylko, że nie w 1/350.... :(

Dostał nowego niedawno nowego Shokaku i jeszcze mu mało , poza tym Haruna już od dawna jest dostępna w 1/350.

Akurat to było w kontekście modeli Tsugaru i Okishimy... , a tego mi mało

Napisano

najnowsza wersja Sowremiennego w końcu jako model i to od razu całkiem spory gdyż w 1:200 - już w sprzedaży

http://www.hobbyeasy.com/en_US/prod/42180.html

widząc iż Bronco powtarza to co w 1:350 także w 1:200 (Sung) poczekam być może pójdzie też w drugą stronę i wypuści ten model Sowremiennego w 1:350

Jędrek

Napisano

nie sądzę (ta wersja różniła się dość mocno od pozostałych okrętów) choć przekonam się jak zobaczę zdjęcia wyprasek

Jędrek