donalyah00 Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 AMP wydaje drugi w 1:350 model rosyjskiego okrętu podwodnego z IIWŚ -> S-51 I znowu wydatki... Czy próbowałeś już coś zakupić w owym sklepie? Pozdrawiam, Marek Cytuj
Jędrek Napisano 31 Maja 2009 Autor Napisano 31 Maja 2009 donalyah00 nie, nic tam nie kupowałem, poczekam aż u nas będzie, pewnie... w podobnej cenie jak pierwszy wypusk wkrótce także U-booty z Bronco, obrodziło w nie na wakacje Jędrek ps. Wallace, miałem na myśli wpierw swoje pytanie a potem postulaty użytkowników odnośnie wątków z Takao Cytuj
Wallace Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 Wallace, miałem na myśli wpierw swoje pytanie a potem postulaty użytkowników odnośnie wątków z Takao aaa, to ok - mnie najbardziej bolą niedokończone albo zawieszone relacje (bez aluzji ) - ale jest tyle fajnych i zaczętych modeli, których autorzy zarzucili relacje... ehh... ... Cytuj
Cypis Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Witam , dzisiaj tj. 01.06. w HLJ Akagi 1/350 ma obniżoną cenę o 35% http://www.hlj.com/product/HSGZ25 oraz Yukikaze 0 40% http://www.hlj.com/product/TAM78020 oraz trochę innych modeli i dodatków http://www.hlj.com/scripts/specialsale/?GenreCode=Nav&fb=0&nc=760 Pozdrawiam Cypis Cytuj
Wallace Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Cypis, zaczyna się robić ciekawie, bo to znaczy, że cena zeszła troszeczkę poniżej 1000 PLN. Choć i tak jak dla mnie to za wysoka półka (cenowa)... tak czy inaczej, może zaczną obniżać i obniżać... (pobożne życzenia) ... Cytuj
Sebaar Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Przy okazji nieźle sobie Martola liczy za ostatnie japońskie nowości w ich ofercie: http://martola.com.pl/oferta/pl1387/1_700 A tymczasem Pit-Road zapowiedział Italy Navy Battleship Conte Di Kabul : http://www.1999.co.jp/eng/10091654 Cytuj
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 tak porównując na oko do innych skal, racjonalne ceny dla 1/700 powinny się zamykać w 100-150 PLN, jak sądzisz ? ... Cytuj
Sebaar Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 tak porównując na oko do innych skal, racjonalne ceny dla 1/700 powinny się zamykać w 100-150 PLN, jak sądzisz ? ... Przedział cenowy 100-150 jest całkiem uzasadniony, ale trochę szkoda że to musi być akurat górna granica . Tak porównują cenę detaliczną nowego Kongo (1/700) np. z hjl to wychodzi w zaokrągleniu 90 zł. Pytanie tylko jak teraz stoją ceny przesyłki z dalekiego wschodu? Bo to właśnie one mogą podbijać cenę. Zresztą za rok czy dwa będzie taniej. Cytuj
Wallace Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Biorąc pod uwagę ceny ciekawszych modeli w skali 1/350 (tak strzelając od 200 w górę), za tę samą kwotę można by w 1/700 złożyc wspaniała kolekcję. Z drugiej strony, nierzadko większa skala = więcej elementów i dłubania na dłuuugie wieczory (dnie zresztą też ). Tak więc mając do wyboru, wolę wydać odkładać po 100 miesięcznie i raz na 4-5 m-cy sprawić sobie zestaw, zawierający 500 elementów (model + dodatki). Wracając do tematu, takie hobby mamy i trzeba się liczyć z wydatkami. ... Osobiście uważam, że warto, bez cienia wątpliwości. ... Co do wysyłek - Wysyłanie nawet z drugiego końca świata różnych rzeczy jest tak rozpowszechnione, że ceny usług spadają. Niemniej jednak cały czas opłaca się zamawiać większe pakiety (np. model + dodatki + farby albo 2 modele + reszta...). Najważniejsze, by model do nas dotarł cało i zdrowo - bez wygięć. ... Cytuj
zibi1 Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 jak słychać tu i ówdzie ceny modeli powinny wrócić już niedługo do normalnego poziomu, bo poziom sprzedaży drastycznie zmalał, dowodem na to są ceny nowości z Trumpetera - 1 tribal ponad 70 a drugi już 50, jeszcze moment i Dragon spadnie bo 121 za Tirpitza to ciut za dużo, no i pytanie 150 to kwota końcowa czy dopiero wyjściowa - jakie dodatki wypadałoby kupić a jakie pominąć. Cytuj
Jędrek Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Napisano 6 Czerwca 2009 Pytanie tylko jak teraz stoją ceny przesyłki z dalekiego wschodu? w HLJ cennik wysyłek jest podany na stronie, większe i droższe rzeczy wysyłają EMS, mniejsze SAL (np. pokład do Nagato tak mi wysłano) co jest tańsze (ale zdaje się bez możliwości śledzenia przesyłki), generalnie kupując w HLJ i otrzymując przesyłkę EMS musisz liczyć się również z zapłaceniem VAT i drobnych dla poczty za pobranie VAT i dostarczenie dokumentów z odprawy Jędrek Cytuj
USS Enterprise Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 HLJ EMS-em musowo wysyła wszystkie droższe modele (jakoś tak od 15 000 jenów) przy mniejszych kwotach jest wybór SAL czy EMS. Generalnie niektóre większe SAL-e też mogą być śledzone – nie wiem czy zależy to od wartości, wielkości paczki czy jeszcze czegoś innego. Przy czym SAL nie stanowi niestety zabezpieczenia przed cłem :(, bo HLJ deklaruje kwotę i na tych i na tych. Generalnie ceny przesyłki dużych pudeł z Japonii są spore – to jakieś 5000-7500 jenów, stanowi to więc dużą cześć kosztów. :( Przy okazji są już nowe fotki Nagary z Aoshimy Cytuj
tcl74 Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Hej Sebaar w martoli jest strasznie drogo, przesadzaja z marżą, w szczególności przy nowościach. Na stronie maja napisane, że to najstarszy sklep modelarski w Polsce, zapomnieli napisać że najdroższy (może to za wysługę lat) Najlepiej kupować w Hongkongu (www.hobbyeasy.com), tam przesyłka jest zależna tylko od wagi i za wielki model 1:350 wynosi około 100 PLN. pozdrawiam tcl Cytuj
Jędrek Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 w kontekście tego co pisałem ostatnio o różnicy pomiędzy indywidualnym importem a prowadzeniem sklepu z ciekawości zerknąłem na nowości w Martoli: Pit-Road i Interallied ale może kiepsko i za krótko szukałem bo nie mogę znaleźć porównania cenowego... jeszcze jakieś polskie sklepy sprzedają te modele? tak w ogóle nie wiem w czym problem z narzekaniem, jestem klientem i kieruję się portfelem, jeśli widzę w Martoli model Trumpka, który kosztuje mnie taniej niż sprowadzenie z hobbyeasy (bywa i tak) to go kupuję u nich, dla odmiany jeśli podobny model z Fujimi czy inszej Aoshimy wychodzi mi taniej z Chin to go tam kupuję Jędrek Cytuj
Wallace Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 też się przejechałem na tym, że co sklep to inna cena. Przykładowo : Sklep A zaproponował mi La Redoutable za niecałe 30 pln, a sklep B 70 pln - za to samo pudło. Zgadzam się z Jędrkiem, jest teraz duży wybór wśród sklepów rodzimych i zagranicznych, wysyłki nie są tak skomplikowane, można przebierać i wybierać ... mam pytanie do ściągających zza granicy - czy modele są profesjonalnie zabezpieczone przed podróżą, czy zdarza się, że docierają powyginane ? ... Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Czerwca 2009 Super Moderator Napisano 7 Czerwca 2009 czy modele są profesjonalnie zabezpieczone przed podróżą, czy zdarza się, że docierają powyginane Ja zassałem z zagranicy już sporo modeli i nigdy nie było z nimi problemów - zazwyczaj pakowane są w dodatkowy karton. Cytuj
daro Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Ostatnio Mogami miał pogięte pudło..., na szczęście bardzo nieznacznie Cytuj
Jędrek Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 mam pytanie do ściągających zza granicy - czy modele są profesjonalnie zabezpieczone przed podróżą, czy zdarza się, że docierają powyginane ? na te kilkadziesiąt przesyłek nie pamiętam by coś ucierpiało, nawet jeśli jakieś pudło było pogięte lub wgniecione to zawartość ocalała, inaczej by utkwiło mi w pamięci Jędrek Cytuj
Wallace Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Pytam, bo (o ironio losu) asortyment z rodzimego rynku przyszedł pogięty. O blaszkach do Musashi pisałem przy okazji warsztatu; do tego dochodzi pogięty kadłub Ohio i Kurska - pogięte pudełka świadczą o tym, że w czasie transportu leżało na nic coś cięższego, co spowodowało trwałe odkształcenie plastiku Na szczęście z opakowywaniem jest coraz lepiej. A dodatkowo, gdy zamawia się coś drogiego z drugiej części świata, zawsze można przesyłkę ubezpieczyć - ciekawe tylko, czy koszty takiego ubezpieczenia są wysokie ? A może po prostu wystarczy nakleic nalepkę Uwaga Szkło ! ? ... Co prawda teraz mam co robić, ale jak kiedyś skończę Musashi to moim następnym zakupem będzie najprawdopodobniej Kongo (Jędrek, dzięki za in-box'a ) - i trzeba się będzie zorientować skąd się najbardziej opłaca go ściągnąć... ... Cytuj
zibi1 Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 przesyłka może iść nawet i z Hawajów bo tam jest fajny sklep ale i tak na końcu jest najlepsze ogniwo tegoż łańcucha zwane Poczta Polska a to juz jest różnie - Lucky i Hlj pakuja w firmowe kartony, Hobby tylko w papier, a najlepiej wysyłaja z goldsa niby tylko koperta ale wkład pancerny:) Cytuj
Wallace Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 no tak, na Pocztę Polską nie ma mocnych... zgubią, a w najlepszym wypadku pogną ... Cytuj
Jędrek Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Napisano 7 Czerwca 2009 Hobby tylko w papier a które Hobby? zarówno z Hobbyeasy jak i Hobby Search zawsze przychodziło do mnie w kartonie, bez względu na to czy były to blaszki czy model Jędrek Cytuj
USS Enterprise Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 ? Co prawda teraz mam co robić, ale jak kiedyś skończę Musashi to moim następnym zakupem będzie najprawdopodobniej Kongo (Jędrek, dzięki za in-box'a ) - i trzeba się będzie zorientować skąd się najbardziej opłaca go ściągnąć...... To chyba taniej niż w IBG nie dostaniesz, bo tam mają jeszcze z dostawy sprzed kryzysu A z dostawą paczki jest różnie – nawet jak idzie w kartonie, to może się coś lekko pogiąć, przy takiej ilości przesyłek i dalekiej drodze do przebycia wszytsko jest możliwe. Najgorzej jak uszkodzą się jakieś części, albo coś połamie. To na szczęście ekstremalne przypadki... Cytuj
Wallace Napisano 9 Czerwca 2009 Napisano 9 Czerwca 2009 To chyba taniej niż w IBG nie dostaniesz, bo tam mają jeszcze z dostawy sprzed kryzysu Dzięki co prawda nigdy nie zamawiałem zza gramanicy, ale kiedyś trzeba zacząc - zamawiałem z Lądka, Lądka Zdrój A z dostawą paczki jest różnie – nawet jak idzie w kartonie, to może się coś lekko pogiąć, przy takiej ilości przesyłek i dalekiej drodze do przebycia wszystko jest możliwe. Najgorzej jak uszkodzą się jakieś części, albo coś połamie. To na szczęście ekstremalne przypadki... To i tak nie zależy od nas, tylko od nadawcy, My jedynie możemy ew. paczkę ubezpieczyć i w przypadku poważnych uszkodzeń walczyć o odszkodowanie. Ale chyba nie ma co się na zapas martwic, tym bardziej że po opiniach tu zamieszczonych widzę, że sklepy raczej dbają o odpowiednią ochronę w czasie transportu. Wiadomo - klient zadowolony z ceny i dostawy - wróci. Niezadowolony - nie dość, że odejdzie, to rozpowie dookoła...... Cytuj
Jędrek Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Napisano 9 Czerwca 2009 (edytowane) IBG -> znaczy nie musisz zamawiać za granicą http://www.ibg.com.pl/ swoją drogą nie przeszkadzają Tobie kazamaty w modelu Fujimi? w powszechnej opinii nie są poprawne EDIT: Pit-Road zapowiedziało na lipiec dwa modele krążowników Kynda w 1:700 a mianowicie Grozny i Admirał Gołowko mam nadzieję, że za jakieś czas pokażą się 350-ce Jędrek Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi