Grzegorz Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 WitamTak jak w temacie, poszukuję zdjęć i dokumentacji T-34/85 M. 1943. Proszę o wrzucanie linków i zdjęć do tego wątku. Pzdr viewtopic.php?t=7904 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Możecie mi pomóc określić jakim kolorem (najlepiej w Humbrolce) malowano ciężarówki w LWP, a dokładnie chodzi mi o kolor poniższego KrAZa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Ciężarówki jak wszystko inne w LWP malowano na kolor oliwkowoszary. Polecam Humbrola 155. Przynajmniej ja go stosuje. Chyba, że koledzy maja inne patenty. Kolor tego z fotografii jest bardziej zielonkawy no chyba, że mi coś na oczy padło. Wygląda na jakiś pojazd po renowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Witajcie ! Posiadam model czołgu T-34/76, firmy Dragon tzw. "Krasnoje Sormovo". Co powinienem zmienić w tym modelu, żeby przypominał pojazd Naszej Dywizji Kościuszkowskiej z 1943 roku ? Dziękuję z góry za porady i pozdrawiam. Komandor P.S. Wiem o przednim, dodatkowym pancerzu kadłuba, ale czy wszystkie nasze "teciaki 112" go miały i czy miały go też na wieży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Witam. Czy czołgi T-55A były używane podczas inwazji na Czechosłowację? Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia lub link prosił bym o podanie ich. I czy ciężarówki Ził-157 były używane takie same w Polsce i w Rosji. Chodzi mi o tę wersję z sa-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shunay60 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Witam! Czy może ktoś posiada egipski, wielobarwny schemat malowania JSU-152 podobny do tego ze zdjęć? Szukałem w necie ale jakoś niczego konkretnego nie znalazłem. Czy jakiś model JSU-152 w skali 1/35 albo 1/72 zawiera egipski schemat malowania w instrukcji? Pozdr [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokolprzemek Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Witam,Koledzy, mam pytanie, jakim kolorami farb malować wozy radzieckie, np. T-62, BTR, BRDM i inne z okresu wojny w Afganistanie (mile widziane schematy i zdjęcia). Jeśli byście jeszcze znali numery wg. producentów (valleo, humbrol, itp). Z góry dzięki za pomoc. Wojna w Afganistanie trwała od 25 grudnia 1979 do 15 lutego 1989 roku.To tylko niektóre typy sprzętu używane przez Armię radziecką w tym konflikcie. Niestosowano specjalnego kamuflażu związanego z tym regionem geograficznym. Malowanie maskujące było takie samo jak w europejskiej części ZSRR (jednolite…). Odstępstwa były związane np. z malowaniem w oddziałach remontowych na terenie Afganistanu i polegało głównie na różnicach w odcieniu oliwkowej zieleni przyjętej, jako kolor bazowy dla wszystkich grup sprzętu zmechanizowanego. Niewielka grupa „uzbrojenia w kamuflażu plamiastym” to pojedyncze egzemplarze w malowaniu jednostek związanych z zaszeregowaniem w „piechocie morskiej” i tylko te pojazdy czasem nosiły inny kamuflaż. Stosowano nakładane siatki maskujące na pojazdach gąsienicowych. KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Może ktoś pomoże w rozgryzieniu takiego tematu.Wczesne ISU-122/152 miały na górnej pokrywie 2 włazy dzielone na pół. Późna produkcja (1944?) miała 3 nowe włazy niedzielone. Czy ktoś ma zródła, które potwierdzają wersję pośrednią z trzema włazami dwudzielnymi? Miałem kiedyś model ISU-152 1/30 firmy Ogoniok, który miał 3 włazy dwudzielne. Czy ktos to może potwierdzić? Pod tym linkiem zdjęcie takiego modelu http://www.internetmodeler.com/2001/january/armor/isu152.htm Powtarzam pytanie. To niemozliwe, że nikt nic na ten temat nie wie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 I znów znalazłem rewelacyjną stronkę ze zdjęciami sprzętu (pojazdy, sprzęt latający, uzbrojenie) nie tylko UW, ale także NATO oraz lata wojny. Polecam wszystkim modelarzom. Oto adres: www.primeportal.net (sprzęt jeżdżący w zakładce "battlefield". Pozdrawiam. Jest tam też 2 x ISU152 Edit... Nie wysyłamy postu za postem. Korzystaj z opcji edycji postu... Mod... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 gajur Ta strona jest dosyć popularna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Witam. Poszukuję zdjęć Urali 4320 (najlepiej z prowizorycznym opancerzeniem) używanych przez Sowietów w Afganistanie. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 18 Stycznia 2010 Share Napisano 18 Stycznia 2010 Szukam zdjęć polskich SKOT-ów 2A z okresu lat 70-80, koniecznie w oliwkowym malowaniu. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Google wyrzuciło ze 4 ładne zdjęcia. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Potrzebuję pomocy w identyfikacji tych pojazdów: TBiU 9 Czy ktoś jest w stanie odczytać numery? Otwory strzeleckie są w kształcie okręgów czy w kształcie szczelin? Chętnie przygarnę każde zdjęcie wersji 2A. Będę zobowiązany za szybką pomoc, bo chciałbym na Bytom zdążyć. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hummel Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 na zdjęciu górnym pierwszy SKOT jest w wersji 2A a kolejny w wersji 2AP trzeci to znowu wersja 2A tak jaki i ten na fotce nr 3 otwory strzelnicze przypominają raczej trójkąt z "zaokrąglonymi rogami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Od dawna marzy mi się model czołgu saperskiego T-55 AMS z wyrzutnią ładunków wydłużonych WŁWD w polskich barwach. Dawno temu produkowała taki zestaw uzupełniający w 35 firma Modelkrak. Czy ktoś posiada rysunki, szkice z wymiarami pojemników WŁWD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 http://www.bumar.com/files/document/256.pdf takie coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Dokładnie o tę "łódeczkę" ! Wymiary już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek 99 Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 A ja odmiennie,może znajdziecie jakieś zdjęcia malowania Su-122?xp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Szukam i szukam znaleźć nie mogę, szukam zdjęć "Paradnych" T-55 o ile takie były, wiecie białe obwódki, polerka do błysku itp. Coś na styl tego T-72 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/T-72A_tank_on_parade.jpg/549px-T-72A_tank_on_parade.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Marca 2010 Autor Share Napisano 12 Marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 No wielkie dziękuje, ale przodu nie zobaczę raczej? Tak w ogóle to malowanie takich białych pasków miało cel tylko dekoracyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Marca 2010 Autor Share Napisano 12 Marca 2010 Tylko ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redtank Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Witam. Poszukuję wszelkich materiałów na temat radzieckiego czołgu T-54 model 46. Trochę fotek, zarówno archiwalnych, jak i muzealnych udało mi się wyszoarać, ale niestety, nie udało mi sie zdobyc żadnego wiarygodnego planiku w skali 1/35. Owszem, w kilku publikacjacg rosyjskojęzycznych było kilka rzutów bocznych, ale niestety, w przypadku wieży odlewanej to stanowczo za mało by wykonać ja od podstaw. Pozdrawiam Redtank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Leszek-opisywałem ten temat przy okazji warsztatu z ISU-152. Zajrzy tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danios01 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Mam pytanie czy na t 34 były montowane jakieś siatki maskujące?? Patrzyłem na internecie i nic nieznalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi