Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje opis takiego T-34 jaki przedstawia model jest to czołg produkcji UTZM z jesieni 1942 roku układ jezdny składa się z pełnego zestawu kół stalowych z wewnętrzną amortyzacją jednak nie widziałem zdjęć takiego teciaka . Zdjęcia które przedstawiają ten typ czołgu z tą wieżą posiada komplet kół pełnych , jeśli masz zdjęcie tego wozu z tym numerem to proponuję zrobić model według zdjęcia

Robiłbym go ze zdjęcia (zawsze staram się tak robić modele), gdybym je gdzieś widział. Na razie jestem w kropce – Dragon ma kombinacje kół odlewanych z bandażem (skrajne pozycje) i stalowych z amortyzacją wewnętrzną, w Militariach pojawiają się koła tłoczone z bandażem.

Przy okazji czy ktoś może polecić jakąś lufkę metalową do późnych T-34/76 Dragona ?

• 3 months later...
  • 4 weeks later...

Panowie, kilka pytań odnośnie ponizszych zdjęć:

- co to za samochdy (marka, typ)

- co moze oznaczać litera L w kwadracie widoczna na boku jednego z nich? (czy jeszcze takie symbole były umieszczane w innych miejscach, np. z tyłu, z drugiej strony):?:

- zastanawiam się też czy ktos wypuscił model tego autka w 1:72

Fotki:

Lim-21703Zi.jpg

Witam,

Chciałbym byście pomogli mi znaleźć odpowiednie numery do modelu T-34/76 1943 używanego przez Polaków.

Chodzi mi konkretnie o ten typ wieży i rodzaj kół co środkowy czołg na zdjęciu:

http://www.panzerpunkt.info/artykuly/kursk/russ/Kursk-t34.jpg

Dzięki z góry za pomoc

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jak w temacie czyli dokładnie te dwie:

http://www.isaf.wp.mil.pl/fotogaleria/818/7779.jpg

http://www.isaf.wp.mil.pl/fotogaleria/818/7771.jpg

Może ma ktoś jakieś inne zdjęcia na których było by bardziej oznaczenia widać, tablice rejestracyjne i można by określić ich wielkość.

Bo mam kogoś kto może zrobić projekt kalek na te dwie wersje i dołączyć do swojego zamówienia u AVI Printu jeśli starczy na nie miejsca, taki zestaw najważniejszych oznaczeń. A model hobby bossa już zaczyna docierać do naszego kraju to warto by było się o coś takiego wystarać, ja już swój mam to posłużyłby do oszacowania wymiarów i proporcji.

Jeśli by coś z tego wyszło to byłyby zestawy do kupienia, dla każdego, bo chyba będzie tego kilkadziesiąt sztuk.

Przyjmę każdą pomoc, może się trafi jakieś zdjęcie którego nie mam.

Z góry dziękuję.

Akurat ze stronki ISAFu polskiego i militaryphotos mam całą kolekcję, niby dałoby radę już z tego kalki projektować, więc szukam jakiś innych zdjęć, ludzie różne rzeczy miewają. ;)

Na razie wszystkie mam, nie mniej dziękuję za odzew, może ktoś jeszcze.

Robotniku- odpowiadam CI. Nie będzie to odpowiedz 100%. Po prostu w tym czasie bylem młodym chłopakiem, a mój ojczulek już nie żyje- tak ze mam trochę niepewności. PT-76 pochodzi z 20 Samodzielnego Batalionu Rozpoznawczego 20Dywizji Pancernej im Marszałka Rokossowskiego . Batalion stacjonował w Pile. Natomiast czołg T-54 to pojazd z pulku z Budowa kolo Złocieńca.Numer czołgu ojczulka to 2267 był d-ca 2 albo 3 kompani. Ten sposób malowania numerów pokutował bardzo krotko i nie w całym pulku. Numeru pulku nie pamiętam ale znajdziesz go we wspomnieniach gen.Skrzypczyka-był tam szefem sztabu. I to byłoby na tyle.Acha jeszcze jedno dowództwo 20 Dywizji Pancernej mieściło się w Szczecinku

Cała 20 Dywizja Pancerna miała patrona Rokosowskiego a nie pułk 68 z Budowa był jeszcze 20 pułk Stargart Szczeciński i 28 pułk wCzaarnem.Mam książkę Gen.Skrzypczaka i czytałem, sam służyłem pod koniec istnienia tej dywizji i u nas wszystko co było związane z patronem też z dnia na dzień sprzątnięto.Walało się po piwnicach. Sam myślę zbudować T-54 z 28 Saskiego Pułku czołgów z sentymętu mojemu Tacie gdzie służył w latach 57-59 jako mechanik-kierowca.Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

jak najbardziej w kamuflażu trójbarwny

http://www.amw.com.pl/popup_image.php?image=images/zos_products/zos_1_03.jpg&alt=Czo%C5%82g%20%C5%9Bredni%20T-55%20AM

Dodam że i ja się wzorowałem na tym zdjęciu

już niedługo wstawię swoją Meridę