Gerd Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Zestaw ACE72112 trafił do mnie spod choinki. Po zakończneiu budowy dołączy do mozolnie tworzonej kolekcji pojazdów 1:72w służbie Wojska Polskiego. Oznacza to malowanie jednolite -khaki, ponieważ wariacje na temat kamuflażu z przełomu lat 80-90 XXw. zupełnie do mnie nie trafiają. Już po pobieżnych oględzinach można stwierdzić, że model jest zupełnie przyzwoity (jak na ACE) i chyba pójdzie łatwiej niż z 2S1. Zdaje się to jest jakieś wznowienie albo trafiłem na popczątek produkcji. Oto co można znaleźć w środku: Od świąt minęło trochę czasu, w którym to udło mi się znaleźć zamiennik do marnej imitacji lufy 30mm armaty automatycznej 2A42. Produkt na zdjęciu to Armo 72748 z dedykacją do 'późniejszej' wersji BWP-2 (ACE72135) - trochę bez sensu, bo ta cześć akurat stanowi zbiór wspólny. Oczywiście z zestawie kalkomnii proponowanym przez producenta nie ma "wersji polskiej", przyjdzie sobie poradzić samemu. Szachownice zaadoptuję z zesatawu Ynot - koktail wschodni, natomiast numer taktyczny "8030" wykonałem już własnym sumptem i czeka na swoją kolej. Szkoda też, że w zestawie nie ma skromnej blaszki jaka ponoć jest w przywoływanym już 'poźnym' zestawie. Nic tylko przyjdzie to dorobić, jak z resztą wiele innych rzeczy, no ale do roboty! Pilniki i szpachlówka już się do mnie uśmiechają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 powodzenia.Mnie tez Gvozdika napsuła krwi.Notabene kupiłem ja po Twoim warsztacie....Moze wkrótce zrobię jakieś fotki... popatrzę,bo zastanawiałem się nad zakupem ale wybrałem PT-76 PST.:-) Ta lufa to jakiś producent czy własny wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Mam kalki do BWP-2 z kagerowskiej monografii(1/35 i 1/72) jakbyś był zainteresowany to pisz.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Masz chłopie zdrowie. Co prawda Tobie z potworów ACE wychodzą piękne modele. Liczę, ba wiem że i tym razem będzie tak samo, okres nie mój ale będę tu częstym gościem podpatrującym walkę z materią. Co do blaszki to słyszałem że można niektóre dodatki do ACE jak gąsienice i blaszki dokupić osobno, tylko muszę zlokalizować skąd takie info wyszło, dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Rozsiadam się i oglądam. BWP-2 i WP czyli "pierwszy praski cyrk warszawski" (1 Praski Pułk Zmechanizowany z Wesołej). Przy okazji - nie trafiłem na zdjęcia polskim BWP-2 w jednobarwnym malowaniu - znasz jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Lutego 2014 Autor Share Napisano 2 Lutego 2014 Mam kalki do BWP-2 z kagerowskiej monografii(1/35 i 1/72) jakbyś był zainteresowany to pisz. O! Dzięki za propozycję. Na poczatku się wahałem i miałem podziękowac, ale zdaje się, że te które przygotowałem są trochę za duże. Posłużyłem sie rozmiarem i krojem czcionki malowanym na wieżach i burtach innych pojazdów i okazały się za duże. Jestem zatem zainteresoiwany tymi do 1:72. Szczegóły ustalimy na PW. Oj tam, darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy patrzy się, patrzy, nawet darowanemu... BWP-owi. (...) nie trafiłem na zdjęcia polskim BWP-2 w jednobarwnym malowaniu - znasz jakieś? zdjęcie pochodzi z monografii: "BMP (BWP)-2",seria: Tank Power, vol. LXXXVI, 326, Wydawnictwo Militaria, Warszawa 2009, str. 68; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 a co z tą lufą co pytalem wcześniej? pytam bo może kiedyś tez się zdecyduję na ten model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 Nie doczytałeś Gerd opisał tę lufę w pierwszym poście "...Produkt na zdjęciu to Armo 72748 z dedykacją do 'późniejszej' wersji BWP-2 (ACE72135) - trochę bez sensu, bo ta cześć akurat stanowi zbiór wspólny..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Lutego 2014 Share Napisano 2 Lutego 2014 o! faktycznie....chyba jestem wzrokowcem :-) oglądam tylko obrazki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Lutego 2014 Autor Share Napisano 7 Lutego 2014 Prace się lekko posunięły, zatem czas na małą aktualizację. Gumowe gąsiennice - do którch odczuwałem organiczny wstręt spisują się zpupełnie przyzwoicie, a już na pewno lepiej niż plastkowe w 2S1. Teraz walka z materią w kolejnych krokach: siatka od Abera (S01) jest niezastąpiona - inaczej było by za przeroszeniem ACE. Dla wyjaśnienienia - wszytskie otwory są żaluzjowane. Wkrótce kolejna odsłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Po poprzenim niewiele do sprawy wnoszącym poście - stan obecny: dopiero na zdjęciu zobaczyłem ślady kurczenia się plastiku po lewej sronie jażma armaty (już tego nie ma). teraz pora na Surfacera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Fajowo wygląda. Czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Gerdowi aż się robota w rękach pali super, tym bardziej brawa że z modelem ACE myślę że w Bytomiu zobaczę go na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Dobrze idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Ładnie, maluj więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Czy nie lepiej wymienić lufę KMu w wieży na coś z dziurką, np. igłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Przez nowe "lepsze" zasady jakie obowiązują na ImageS*** powstały pewne opóźnienia w mojej relacji. Dzięki radą Kolegów udało się uruchomić zakurzoną Picasę i nadrabiam zaległości. Czy nie lepiej wymienić lufę KMu w wieży na coś z dziurką, np. igłę? Co racja to racja. Jakoś umknęła mi ta oczywista oczywistość. Aby urzedzić ewentiualne pytania kolor, a raczej kolory, podstawowy to modulacja Tamiya. XF58 Olive Green XF62 Olive Drab XF57 Buff Rozjaśniona, pozornie za bardzo, "z pędzla" cześć detali. Ponadto idzie kolor bazowy na gąsienice, bandaże kół i armatę itd. Kalki, które dzięki operacji handlu wymiennego z Kolegą Adams M1A1 dostałem - więcej niż się mogłem spodziewać - siadły idealnie. Jeszcze raz wielkie DZIĘKI - bez Ciebie bym ugrzązł w tym miejscu. Teraz pora na farby olejne artystyczne. Od razu mi lepiej. Prace odbywają się tylko na górnej części kadłuba, (wieża nie jest włożona na stałe), do tego miejsca układ jezdny nie był ruszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Szybko poszło. Mam pytanie o te kolory z Tamiya. Możesz nieco bardziej rozwinąć wątek jak nimi malowałeś? Podoba mi się efekt na pierwszych zdjęciach jaki uzyskałeś a nie bardzo wiem jak tych kolorów używałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 Bardzo zacnie wychodzi, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Marca 2014 Autor Share Napisano 4 Marca 2014 Możesz nieco bardziej rozwinąć wątek jak nimi malowałeś? Podoba mi się efekt na pierwszych zdjęciach jaki uzyskałeś a nie bardzo wiem jak tych kolorów używałeś. Proszę bardzo: Malowanie z użyciem tamiyowskich akryli wyglądało tak: 1) kolor bazowy XF-58. To dość ciemna zieleń (za ciemna aby samodzilnie pojawiać się w skali 72, choć bardzo przydatna w uzyskaniu kamuflażu nazwijmy to "LWP"). 2) nastepnie XF-58 rozjaśnione mocno choć "na oko" przez XF-57. Tą mieszanka malowane były "wystające" powierzchnie aby przełamać noc, w której znikają szczegóły konstrukcji. Na tym etapie Powstaje na modelu dziwna kompozycja mocnych świateł i głębokich cieni. 3) XF-58 rozjaśniam XF-62 (to coś na kształt US green Humbrol'a), a tak na prawdę jest odwrotnie. XF-62 przyciemniam XF-58. Łatwiej w tą strone - idzie mniej farby. Ze strzykawki po kropelce, mieszając do uzyskania pożądanego odcienia. Malowanie ze sporej odległości 20-30cm, od góry coś jakby świeciło słońce. Taki zabieg łagodzi kontrasty. Ważne żeby wiedzieć kiedy przestać! 4) wybrane szczegóły potem z pendzla akrylem Vallejo 70.886 - Green Grey 101 i mamy efekt z pierwszego zdjęcia poprzedniego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Super wykonanie, ja bym się nie porwał na "gąsienicowy" model ACE...:( Przewidujesz jakąś podstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Marca 2014 Autor Share Napisano 7 Marca 2014 Przewidujesz jakąś podstawkę? No dobra, namówiłeś mnie. Wymigałem się przy 2S1, to spróbuję. Nie mam pomysłu, tym bardziej nie mam planu. Nie mam "odpadków" w tej skali, więc taki stan rzeczy daje.... idealną prognozę na start. Z niczego ulepiłem to: tory od RPM. Po wstępnym malowaniu czym popadło (Humbrol 23, 26, 27, 93, 98. 159, 186 z aerografu) wyszło: i teraz schnie. Z założenia nie jest to podstawka do tego konkretnego modelu. Raczej podłoże uniwersalne, żeby dało się inne modele w 1:72 (gdybym się rozpędził przypadkiem) sensownie sfotografować. Może dlatego zupełnie bez polotu. Tym czasem pojazd, praktycznie skończony i ma się tak: ja bym się nie porwał na "gąsienicowy" model ACE... A dlaczego nie? Nie taki ACE straczny jak go malują. Łap się i pokazuj, chętnie popatrzę. Co jest do kitu już wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Aby sprawę zakończyć zaleca się założyć "galerię". Osobnego wątku w tym dziale jednak nie będzie. Mam nadzieję, że Admin przymknie swe czujne oko... Najpierw słowo do audytorium. Specjalne podziekowania (w kolejności alfabetycznej): Adams M1A1- za kalki. Krystek- za morze matariałów źródłowych Pozodstałym Kolegom za zainteresowanie. A teraz obrazki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Nie ma za co .Na zdrowie. .Nie wiedziałem że korpusówka zmechu z bliska jest taka niedokładna , nie ma jak korpusówki WOP-u .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Super maleństwo Mam nadzieję że dojedzie do Bytomia. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi