Solo Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Dużo racji w tym co piszesz, choć często samolot w wersji gotowej do lotu podoba mi się bardziej: patrz F/A-18 karambolisa ostatnio. Ja robiąc otwarta kabinę bardziej bym się skupiał na odtworzeniu wszelkiego możliwego okablowania i aparaturze, która w takim wypadku robi świetne wrażenie. Cytuj
wojtek 80 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Napisano 1 Kwietnia 2014 Szczegóły tworzą doskonałość,a doskonałość nie jest już szczegółem-DaVinci .Jest to projekt "na maxa" ,więc cieniowania i innych technik nie pomijamy.Po prostu mam przy tym mnóstwo zabawy i satysfakcji.A co do samych modeli ,moim zdaniem,to nie ważne jak są przedstawione tylko jak wykonane.Widziałem modele które nie miały ani grama dodatków a wyglądały jak żywe i odwrotnie.A co do F-4, to czekam za chemiom i drucikami do okablowania.W międzyczasie zacząłem składać F-15 z Italerki 1 48.Ma mi służyć do wielokrotnego malowania-taki XF-15.Pozdrawiam Cytuj
wojtek 80 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Napisano 1 Kwietnia 2014 Zamówiłem sobie "cala rozmiarówkę" u znajomego z serwisu elektronicznego.Dzisiaj mam odebrać Cytuj
Hamilkar Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Zamówiłem sobie "cala rozmiarówkę" u znajomego z serwisu elektronicznego.Dzisiaj mam odebrać A wiesz, bardzo ciekawa jest cyna w drucikach. W/g mnie jest bardziej plastyczne niż miedź. Hmmm..Paweł ( czyli ja ) zlepia i mazia już 30 lat, a dopiero w zeszłym roku znalazłem w sklepie elektronicznym bardzo cienki drucik z cyny. Nie przypuszczałem, że może być tak cieniutki. Jednak będę odkrywał swoje hobby do końca życia . Drucik cynowy highly polecam. Pozdrawiam Paweł Cytuj
portalus Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Też polecam cynę, mam 0,4 i 0,5mm a w sklepach w Poznaniu jest podobno dostępna najcieńsza 0,25mm. Miedź sprężynuje a cyna "trzyma" kształt po dociśnięciu. Dajesz dalej z tym warsztatem bo coś zastój się zrobił. Sam czekam na swojego zamówionego, a chętnie podejrzę co można z tego wykrzesać. Cytuj
Solo Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Przez pewien czas do waloryzacji używałem cyny od 2 mm do 0,25 mm. Owszem, jest niezwykle plastyczna, ale to jej wada. Praktycznie nie da się jej ułożyć, żeby jej solidnie nie pogiąć. 0,25 mm rwie się zaś w rękach i jest to naprawdę męcząca zabawa, żeby z tego drutu zrobić coś sensownego. Zdecydowanie lepszy jest drut miedziany, który na mój gust jest dużo lepszy od cyny, a do tego bardzo plastyczny. Ostatnio kupiłem sporo drutu jubilerskiego w różnych kolorach, dzięki czemu odpada stres malowania pędzelkiem wszelkich kabli i przewodów. Cytuj
wojtek 80 Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Też polecam cynę, mam 0,4 i 0,5mm a w sklepach w Poznaniu jest podobno dostępna najcieńsza 0,25mm.Miedź sprężynuje a cyna "trzyma" kształt po dociśnięciu. Dajesz dalej z tym warsztatem bo coś zastój się zrobił. Sam czekam na swojego zamówionego, a chętnie podejrzę co można z tego wykrzesać. Miło powitać kolegę.Jestem jakieś cztery levele niżej w technikach modelarskich od Ciebie dlatego obawiam się że za dużo nie podglądniesz .Twoje Migi robią wrażenie Z cyną może bym spróbował ale dzisiaj odebrałem,w końcu,druciki miedziane jubilerskie. Pierwsze wrażenie pozytywne.Jak coś zmajstruje to się pochwale. Cytuj
Boros Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Kolego gdzie kupiłeś ten drut miedziany jubilerski? Cytuj
wojtek 80 Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Napisano 3 Kwietnia 2014 Kolego gdzie kupiłeś ten drut miedziany jubilerski? A w Poznaniu .Dane Ci wysłałem bo linków wklejać nie umieć. Cytuj
Boros Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Dziękuję kolego :-) podejdę spacerkiem :-) Cytuj
manas Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Zdecydowales juz ostatecznie, ze to bedzie vf-161? Cytuj
wojtek 80 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Zdecydowales juz ostatecznie, ze to bedzie vf-161? Tak,na pewno VF-161 NF 100-urzekła mnie jego historia , tym bardziej że ostatnio trochę poćwiczyłem z aero i czuje się trochę pewniej. Cytuj
Hamilkar Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Solo Wojtek opisuje to w jednym z pierwszych postów tego wątku. Pozdrawiam Paweł Cytuj
Darek 1614 Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Myślę że rock and roll-a czas zacząć. Poganiam ponieważ nie mogę się doczekać budowy. Cyna i miedź to podstawa ale polecam jeszcze cienkie gumki średnicy ok 0.5mm wyciągane ze zwykłej gumy do ...... najlepiej koloru czarnego. Wygląda bardzo naturalnie bez malowania, układa się super a po dodaniu aluminiowych obejm mamy bardzo realistyczne przewody. Dobrze że przeanalizowałeś i wybrałeś konkretny egz. ja popełniłem ten błąd i w trakcie budowy (gdy wreszcie zdobyłem kalki) zacząłem poszukiwania i nie była lekko. Cytuj
wojtek 80 Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Napisano 6 Kwietnia 2014 Myślę że rock and roll-a czas zacząć. Mój 6-cio letni synek ostatnio coś wyjątkowo często przynosi jakieś wirusy ze szkoły . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi