Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dużo racji w tym co piszesz, choć często samolot w wersji gotowej do lotu podoba mi się bardziej: patrz F/A-18 karambolisa ostatnio.

Ja robiąc otwarta kabinę bardziej bym się skupiał na odtworzeniu wszelkiego możliwego okablowania i aparaturze, która w takim wypadku robi świetne wrażenie.

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Szczegóły tworzą doskonałość,a doskonałość nie jest już szczegółem-DaVinci .Jest to projekt "na maxa" ,więc cieniowania i innych technik nie pomijamy.Po prostu mam przy tym mnóstwo zabawy i satysfakcji.A co do samych modeli ,moim zdaniem,to nie ważne jak są przedstawione tylko jak wykonane.Widziałem modele które nie miały ani grama dodatków a wyglądały jak żywe i odwrotnie.A co do F-4, to czekam za chemiom i drucikami do okablowania.W międzyczasie zacząłem składać F-15 z Italerki 1 48.Ma mi służyć do wielokrotnego malowania-taki XF-15.Pozdrawiam

Napisano

Zamówiłem sobie "cala rozmiarówkę" u znajomego z serwisu elektronicznego.Dzisiaj mam odebrać

Napisano
Zamówiłem sobie "cala rozmiarówkę" u znajomego z serwisu elektronicznego.Dzisiaj mam odebrać

A wiesz, bardzo ciekawa jest cyna w drucikach. W/g mnie jest bardziej plastyczne niż miedź. Hmmm..Paweł ( czyli ja ) zlepia i mazia już 30 lat, a dopiero w zeszłym roku znalazłem w sklepie elektronicznym bardzo cienki drucik z cyny. Nie przypuszczałem, że może być tak cieniutki. Jednak będę odkrywał swoje hobby do końca życia . Drucik cynowy highly polecam.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Też polecam cynę, mam 0,4 i 0,5mm a w sklepach w Poznaniu jest podobno dostępna najcieńsza 0,25mm.

Miedź sprężynuje a cyna "trzyma" kształt po dociśnięciu.

Dajesz dalej z tym warsztatem bo coś zastój się zrobił. Sam czekam na swojego zamówionego, a chętnie podejrzę co można z tego wykrzesać.

Napisano

Przez pewien czas do waloryzacji używałem cyny od 2 mm do 0,25 mm.

Owszem, jest niezwykle plastyczna, ale to jej wada.

Praktycznie nie da się jej ułożyć, żeby jej solidnie nie pogiąć. 0,25 mm rwie się zaś w rękach i jest to naprawdę męcząca zabawa, żeby z tego drutu zrobić coś sensownego.

Zdecydowanie lepszy jest drut miedziany, który na mój gust jest dużo lepszy od cyny, a do tego bardzo plastyczny.

Ostatnio kupiłem sporo drutu jubilerskiego w różnych kolorach, dzięki czemu odpada stres malowania pędzelkiem wszelkich kabli i przewodów.

Napisano
Też polecam cynę, mam 0,4 i 0,5mm a w sklepach w Poznaniu jest podobno dostępna najcieńsza 0,25mm.

Miedź sprężynuje a cyna "trzyma" kształt po dociśnięciu.

Dajesz dalej z tym warsztatem bo coś zastój się zrobił. Sam czekam na swojego zamówionego, a chętnie podejrzę co można z tego wykrzesać.

Miło powitać kolegę.Jestem jakieś cztery levele niżej w technikach modelarskich od Ciebie dlatego obawiam się że za dużo nie podglądniesz

.Twoje Migi robią wrażenie

Z cyną może bym spróbował ale dzisiaj odebrałem,w końcu,druciki miedziane jubilerskie.

0bfbef2835e66b6fmed.jpg

Pierwsze wrażenie pozytywne.Jak coś zmajstruje to się pochwale.

Napisano
Kolego gdzie kupiłeś ten drut miedziany jubilerski?

A w Poznaniu .Dane Ci wysłałem bo linków wklejać nie umieć.

Napisano
Zdecydowales juz ostatecznie, ze to bedzie vf-161?

Tak,na pewno VF-161 NF 100-urzekła mnie jego historia , tym bardziej że ostatnio trochę poćwiczyłem z aero i czuje się trochę pewniej.

Napisano

Solo Wojtek opisuje to w jednym z pierwszych postów tego wątku.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Myślę że rock and roll-a czas zacząć.

Poganiam ponieważ nie mogę się doczekać budowy.

Cyna i miedź to podstawa ale polecam jeszcze cienkie gumki średnicy ok 0.5mm wyciągane ze zwykłej gumy do ...... najlepiej koloru czarnego. Wygląda bardzo naturalnie bez malowania, układa się super a po dodaniu aluminiowych obejm mamy bardzo realistyczne przewody.

Dobrze że przeanalizowałeś i wybrałeś konkretny egz. ja popełniłem ten błąd i w trakcie budowy (gdy wreszcie zdobyłem kalki) zacząłem poszukiwania i nie była lekko.

Napisano
Myślę że rock and roll-a czas zacząć.

Mój 6-cio letni synek ostatnio coś wyjątkowo często przynosi jakieś wirusy ze szkoły .