jurayahip Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Bajerancka pomysła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 No spróbuję, choć osiągnąć zadawalający efekt nie będzie prosto. W ostatnim momencie poczyniłem konieczne przygotowania. Kadłub przewiercony, wieża wydrążona. Toczone lufki, bardzo ładne zastąpione samoróbkami nieco brzydszymi ale za to z prześwitem an całej długości, myślę, że da się przeciągnąć zasilanie. Teraz tylko muszę zakupić odpowiednie diody LED. Niestety zdjęcia koszmarnej jakości, ale po nocy już za aparat nie będę się chwytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 eeeee super ten efekt Już sobie wyobrażam co będzie jak dopracujesz technologię Jedna sprawa tylko mnie zastanawiam - czy w związku z okablowaniem będziesz go mocował na stałe do podstawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Możesz też rozważyć światłowód. Jedna silniejsza dioda w wieży i połączenia światłowodami do wylotu luf. Przez lufe na pewno przejdzie. Można go też nieco bardziej wysunąć i w ten sposób regulować wielkość błysku. Tak myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 10 Lutego 2015 Autor Share Napisano 10 Lutego 2015 No więc kombinacji ciąg dalszy. Dioda 3V 5mm średnicy, wszystko byłoby pięknie ale stwierdziłem, że dotychczasowa podstawka jest za mała. Za dużo się ma dziać na dioramie i sama kompozycja nie miałaby "oddechu", więc zabrałem się za struganie nieco większej. Żeby ładnie dopasować wycięcie na kadłub modelu wykoncypowałem sobie, że owinę kadłub folią a szczeliny uzupełnię szpachlówką gunze. Jak wymyśliłem tak zrobiłem. Niestety rano okazało się, że szpachlówka weszła w reakcję z folią i dokleiła się miejscami do kadłuba. Generalnie ruina. Dodatkowe szpachlowanie i powtórne malowanie części podwodnej. Szok i niedowierzanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Następnym razem naklej taśmę Tamki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 współczuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Napotkałem na te zdjęcia dzisiaj, może coś pomogą, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Nie ma tragedii. Da się to bez problemu zaszpachlować, wyprowadzić i pomalować. Jak odklejałem swojego Matsu w 1/700 to tez mi się kadłub trochę rozpadł ,-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 Prace trwają, poklejona większość drobnicy. W zestawie nie było lufek 6" do artylerii średniej ale udało się je dorobić: Poza tym jedna z wież głównej artylerii doczekała się diodki. Właściwie diody. Dziodziska o średnicy 5 mm. Jest i kompletna załoga z NSM. Się pytam jak to powycinać i pomalować?? Matrosy z flotylli Rożestwieńskiego to na czarno byli ubrani? Trwają prace koncepcyjne przy gejzerach wody, które imitować mają fontanny wody wywołane niecelnymi pociskami IJN. FAZA WSTĘPNA. Chodzi mi o to czy raczej jedna bryła, czy taka rozgwiazda. Pytanie czy iść w kierunku bramki nr 1?? Czy bramki nr 2?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Raczej numer jeden, gejzery po trafieniach w wode zwykle wygladaja jak kolumna z podstawa, to wybuchy na ladzie przypominaja piorpusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Wywal tego...loda. Jak będzie szedł w sztormie i jeszcze strzelał, to i tak będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Wywal tego...loda. Jak będzie szedł w sztormie i jeszcze strzelał, to i tak będzie super. Hehe, lód idzie do kosza. Ale tak łatwo sie nie poddam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Fantastyczne te ludziki. Ile kosztuje taka "tacka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Fantastyczne te ludziki. Ile kosztuje taka "tacka" ? http://northstarmodels.com/product-category/figures/1-350/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Ogólnie rzecz biorąc pomalowane. Niestety przy dziobie na bakurcie zrobił się schodek minimalny a w dodatku takie nienaturalne wygięcie linii podziału części podwodnej i nawodnej. Spróbuje schodek zniwelować drobniutkim papierem ściernym. Teraz czas na oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Lutego 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Lutego 2015 Kurcze, jakoś nie mogę się przekonać do tej techniki malowania poszczególnych desek w innych kolorach Mam nadzieję, że oleje zniweluja ten kontrast, bo w obecnej formie wygląda to zupełnie nieprzekonująco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Technika nie jest zła tylko źle wykonana. Przesadziłem z różnicą w odcieniach :/ trochę to sie uda zniwelować ale beda zbyt duże kontrasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Tak to powinno wyglądać przed położeniem mgły z bazy. Teraz to już chyba cała nadzieja w olejach, no chyba że chce Ci się wszystko zalepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Pokład, może trochę przesadzony, ale myślę, że na żywo wygląda super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Pokład, może trochę przesadzony, ale myślę, że na żywo wygląda super ! Hehehe, dzięki za dobre słowo, ale walczę by trochę wyciszyć pokład. Stety albo niestety Borodino musi być umorusany bo jednak kawał drogi ta eskadra przepłynęła. Zamarkowałem złotą farbą mosiężne bulaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Pokład i jego deskowanie można potraktować szarym filtrem. Tak kilka razy w różnym natężeniu. Powinien "zgasnąć"...Podany z pędzla fajnie tonuje.... Takie mnie ostatnio myśli naszły odnośnie planowania mojej Kirishimy na wodzie z falami: jak okręt stoi w porcie z suchą burtą to pewnie wszelkiego rodzaju rdzewienia oraz przebarwienia widać wyraźnie. Ale jeśli płynie skąpany w falach to raczej ich nie widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Takie mnie ostatnio myśli naszły odnośnie planowania mojej Kirishimy na wodzie z falami: jak okręt stoi w porcie z suchą burtą to pewnie wszelkiego rodzaju rdzewienia oraz przebarwienia widać wyraźnie. Ale jeśli płynie skąpany w falach to raczej ich nie widać.... Hmm.. nie mam pojęcia szczerze mówiąc Generalnie to chyba oglądając w rzeczywistość okręt z takiej odległości by miał "rozmiar" taki jak w 700 niewiele byłoby widać. Rdzy też nie Czy ktoś ma info, jak matrosy imperialne były odziane podczas rejsu eskadry Pacyfiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Czy ktoś ma info, jak matrosy imperialne były odziane podczas rejsu eskadry Pacyfiku? Wydaje mi się że wdzianka były w wersji "tropikalnej" -> całe białe. Oczywiście oficerowie standardowo. Przynajmniej tak było jak Eskadra dotarła na Madagaskar a potem do Indochin (gdzieś widziałem foty gdy bunkrowali węgiel) Nie wiem czy podobnie było pod Cuszimą... Ale jeszcze to dokładnie sprawdzę, bo nie chciałbym palnąć gafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi