Skocz do zawartości

Borodino w sztormie 1:700

sotter

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No spróbuję, choć osiągnąć zadawalający efekt nie będzie prosto. W ostatnim momencie poczyniłem konieczne przygotowania. Kadłub przewiercony, wieża wydrążona. Toczone lufki, bardzo ładne zastąpione samoróbkami nieco brzydszymi ale za to z prześwitem an całej długości, myślę, że da się przeciągnąć zasilanie. Teraz tylko muszę zakupić odpowiednie diody LED.

Niestety zdjęcia koszmarnej jakości, ale po nocy już za aparat nie będę się chwytał.

D3FE3420-FDD3-4105-9AC1-79EDE3CCA29E_zps3lodiqmx.jpg

4A0E6054-7002-43C8-A886-04BFE3BD5987_zpseqnkx3ke.jpg

819E895C-657B-4C81-86F9-A58B9EEDEBCA_zpswtdlayrk.jpg

Możesz też rozważyć światłowód. Jedna silniejsza dioda w wieży i połączenia światłowodami do wylotu luf. Przez lufe na pewno przejdzie. Można go też nieco bardziej wysunąć i w ten sposób regulować wielkość błysku. Tak myślę...

No więc kombinacji ciąg dalszy.

Dioda 3V 5mm średnicy, wszystko byłoby pięknie ale stwierdziłem, że dotychczasowa podstawka jest za mała. Za dużo się ma dziać na dioramie i sama kompozycja nie miałaby "oddechu", więc zabrałem się za struganie nieco większej. Żeby ładnie dopasować wycięcie na kadłub modelu wykoncypowałem sobie, że owinę kadłub folią a szczeliny uzupełnię szpachlówką gunze. Jak wymyśliłem tak zrobiłem. Niestety rano okazało się, że szpachlówka weszła w reakcję z folią i dokleiła się miejscami do kadłuba. Generalnie ruina. Dodatkowe szpachlowanie i powtórne malowanie części podwodnej.

Szok i niedowierzanie!

zdjecie4_zps226aaae1.jpg

zdjecie2_zpsea3054a3.jpg

zdjecie1_zps3cae42b5.jpg

Napotkałem na te zdjęcia dzisiaj, może coś pomogą, nie wiem

cfac6162254ab196gen.jpg

ae7b0226bdd126a2gen.jpg

a45004e7c5b10607gen.jpg

Nie ma tragedii. Da się to bez problemu zaszpachlować, wyprowadzić i pomalować. Jak odklejałem swojego Matsu w 1/700 to tez mi się kadłub trochę rozpadł ,-))))

Prace trwają, poklejona większość drobnicy. W zestawie nie było lufek 6" do artylerii średniej ale udało się je dorobić:

IMG_0004_zps0ffcd3ed.jpg

Poza tym jedna z wież głównej artylerii doczekała się diodki. Właściwie diody. Dziodziska o średnicy 5 mm.

IMG_0005_zpsd0d14d1a.jpg

IMG_0006_zps4642d868.jpg

Jest i kompletna załoga z NSM. Się pytam jak to powycinać i pomalować?? Matrosy z flotylli Rożestwieńskiego to na czarno byli ubrani?

IMG_0007_zps25fe8a19.jpg

IMG_0010_zpsa88af8b1.jpg

Trwają prace koncepcyjne przy gejzerach wody, które imitować mają fontanny wody wywołane niecelnymi pociskami IJN. FAZA WSTĘPNA. Chodzi mi o to czy raczej jedna bryła, czy taka rozgwiazda.

Pytanie czy iść w kierunku bramki nr 1??

IMG_0011_zps61eb5a2c.jpg

IMG_0012_zps201aa6af.jpg

Czy bramki nr 2??

IMG_0015_zps5f82cf78.jpg

IMG_0016_zpsa3852acc.jpg

IMG_0017_zps4e28f6fa.jpg

Ogólnie rzecz biorąc pomalowane.

7DDBD8C9-3CAF-4AA4-B19C-0CC0D6F0EAD0_zpsujwfa3oy.jpg

F8AD8C63-6747-40AD-AA4C-4D6B049F3191_zpsyffx6hel.jpg

871D4751-D468-44B0-877E-6B1EAB45F6B9_zpscwndg58p.jpg

4FD7893B-5CA8-4BE1-87B8-6B5CC564D6ED_zpsjud482no.jpg

5FC05945-AD98-4659-9013-9D0FC16FBF69_zpswtpuqlsx.jpg

83F280D7-C5F0-41F7-B82C-43B5865BDF9A_zpsmjioudsh.jpg

Niestety przy dziobie na bakurcie zrobił się schodek minimalny a w dodatku takie nienaturalne wygięcie linii podziału części podwodnej i nawodnej. Spróbuje schodek zniwelować drobniutkim papierem ściernym.

Teraz czas na oleje.

Pokład, może trochę przesadzony, ale myślę, że na żywo wygląda super !

Hehehe, dzięki za dobre słowo, ale walczę by trochę wyciszyć pokład. Stety albo niestety Borodino musi być umorusany bo jednak kawał drogi ta eskadra przepłynęła. Zamarkowałem złotą farbą mosiężne bulaje.

81A128D2-DF61-4791-9210-C2A3E7029DE2_zpslimznhit.jpg

B5E03A6F-E286-418D-9B9A-2B1116015693_zpsjmy1y3lh.jpg

Pokład i jego deskowanie można potraktować szarym filtrem. Tak kilka razy w różnym natężeniu. Powinien "zgasnąć"...Podany z pędzla fajnie tonuje....

Takie mnie ostatnio myśli naszły odnośnie planowania mojej Kirishimy na wodzie z falami: jak okręt stoi w porcie z suchą burtą to pewnie wszelkiego rodzaju rdzewienia oraz przebarwienia widać wyraźnie. Ale jeśli płynie skąpany w falach to raczej ich nie widać....

Takie mnie ostatnio myśli naszły odnośnie planowania mojej Kirishimy na wodzie z falami: jak okręt stoi w porcie z suchą burtą to pewnie wszelkiego rodzaju rdzewienia oraz przebarwienia widać wyraźnie. Ale jeśli płynie skąpany w falach to raczej ich nie widać....

Hmm.. nie mam pojęcia szczerze mówiąc Generalnie to chyba oglądając w rzeczywistość okręt z takiej odległości by miał "rozmiar" taki jak w 700 niewiele byłoby widać. Rdzy też nie

Czy ktoś ma info, jak matrosy imperialne były odziane podczas rejsu eskadry Pacyfiku?

Czy ktoś ma info, jak matrosy imperialne były odziane podczas rejsu eskadry Pacyfiku?

Wydaje mi się że wdzianka były w wersji "tropikalnej" -> całe białe. Oczywiście oficerowie standardowo.

Przynajmniej tak było jak Eskadra dotarła na Madagaskar a potem do Indochin (gdzieś widziałem foty gdy bunkrowali węgiel)

Nie wiem czy podobnie było pod Cuszimą...

Ale jeszcze to dokładnie sprawdzę, bo nie chciałbym palnąć gafy