Skocz do zawartości

T-34/85 / Zvezda / 1:35 /

The_GroverTV

Rekomendowane odpowiedzi

No więc zaczynam swój pierwszy model w skali 1:35, a mianowicie T-34/85 od Zvezdy.

Będę go robił w malowaniu I Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte (ale nie "Rudy").

Oto kilka fotek

1.jpg?screen

2.jpg?screen

3.jpg?screen

Witaj. Pamiętm że w powitaniu pisałeś że byłeś LoLkiem. Sklejałeś tigera I. Ale życzę Ci powodzenia Niedługo będę odnawiał mojego teciaka. Jaki będzie numer tatyczny to zrobie np. Ty robisz 101 ja 100

Fajnie. ;-)

Skala 1:35 to dobry krok.

Cierpliwie sklejaj, dobrze obrabiaj części i nie nadużywaj kleju.

Powodzenia!

Da się z tego zestawu wyciągnąć co nieco.

Musisz uważać przy składaniu kadłuba, spasowanie jest słabe.

No i gumiaki przydało by się wymienić na ogniwka.

Powodzenia

Zasiadam i obserwuję.

Kibicuję. W przypadku T-34-85 z 1 BPanc warto by od razu zdecydować się na konkretny czołg - wozy były w różnych wersjach, może być potrzeba przerobienia tego i owego. Koła masz pełne, czyli odpada np. 217-ka. Co do reszty musieli by pomóc Koledzy którzy model ze Zvezdy sklejali - warto zidentyfikować jaką wersję T-34/85 przedstawia (zakład produkcyjny, okres).

Chyba muszę odstąpić od pomysłu malowania I Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte ponieważ żaden z ich czołgów które oglądałem nie miały pełnych kół.

Z bandażami kół wcale nie jest tak, że "nie jest źle" jak powiedział polski czołgista. To znaczy przynajmniej nie są te koła zalane farbą ale mógłbyś włożyć trochę wysiłku i pomalować tak jak powinno być, np.: http://legion-afv.narod.ru/USSR/T-34-76/T-34-76_Sholokhovo/T-34-76_Sholokhovo_005.JPG biały kolor na tych kołach to miejsce, które również powinieneś pomalować na zielony, ponieważ to jest metal a nie guma, która powinna być na czarno. Zachęcam do poprawienia i miejsce w którym koła są na biało na zdjęciu, do którego wstawiłem link zrób na zielono. Poza tym w środku kół po bokach widać trochę czarnej farby. Kibicuję dalej ale spokojnie, nie śpiesz się, starannie maluj wszystkie miejsca tak, jak powinny być.

Chyba muszę odstąpić od pomysłu malowania I Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte ponieważ żaden z ich czołgów które oglądałem nie miały pełnych kół.

Ja znalazłem 2 wozy z pełnymi kołami z 1BP: 215 i 1001. Kwestią pozostają błotniki przednie, czyli albo ich wycięcie, albo zrobienie "półokrągłych" oraz oba wozy mają najprawdopodobniej kopuły dowódcy z włazami dwuczęściowymi.

T-34_85_nr_215_1BP_Mythical_Weapon_str_274_zps991c4c0b.jpg

T-34_85_nr_1001_1BP_zpsf13f120d.jpg

Ja zrobiłem nr 211, troszkę za późno na zdjęcia 215-ki trafiłem, a przy 1001 nie chciałem robić zimowego kamo.

Odnośnie bandaży, to malujesz je farbką matową?. Czy oświtlenie sprawia, że tak się błyszczą?.

Generalnie trzymam kciuki i tak jak Markuz napisał trzeba uważać przy składaniu wanny z górą i tylną płytą ale poza tym można z tym modelem sporo zdziałać .

Kolega dawid9712 raczej wskazał, by te białe miejsca na zdjęciu ( obrzeża kół ), pomalować na zielono, bo teraz u Ciebie są czarne. Zdjęcie przedstawia pomnik, który z rzeczywistością frontową ma mało wspólnego.

Słówko co do wyboru wzorca: "215" jest jak na razie jedynym przykładem do wzięcia. Tych z pełnymi, tłoczonymi kołami było przy końcu wojny jak mrówek, gdyż takie robił zaklad 112 w Gorkim, jeden z nich to ów "1001", zresztą z (najprawdopodobniej) jedną z wież tzw. alternatywnych. Ale zestaw zbyt daleko odbiega od specyfiki tego producenta - to wyraźnie model UWZ, czyli zakładu 183, choć z błędami łatwymi do skorygowania, jak podział po formie na wieży (jeśli kolega to poprawi, to będzie rzecz chwalebna, niespotykana, po prostu sukces sam w sobie). Wieża "215" bezdyskusyjnie odpowiada wieży z UWZ z pocz. 1945. i ma to, co w zestawie, czyli zmodernizowaną kopułkę. Pochodzenia kadłuba tego czołgu nie umiem określić, bo nie widać na zdjeciach detali. Można jednak przyjąć, że i on jest z tej fabryki, tylko powstał wcześniej, gdy tam jeszcze zużywano zapasy kół tłoczonych. Nie trzeba więc główkować nad kłopotliwymi przeszczepami części z innych modeli.