Polski_Czołgista Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Witaj. Ja sklejam tego czołKa tylko od tamki może wspulny warsztat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Będę zaglądał bo bardzo mine ciekawi ten zimmerit. A i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 No to i ja zasiadam na widowni. Po pierwsze fajny kociak się szykuje a po drugie mnie zaintrygował ten zimm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Kibicuję i zaglądam z zaciekawieniem jak Ci kolejne "pełzadło" wyjdzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Witaj...a kafelek nie przyklejasz?...na ten zimmer-cóś-tam? ......no proszę jaki nam tankista wyrasta.....a co z....?...ty wiesz z czym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obalacz panzermitów Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Ni huhu nie podobny do oryginału, sporo za gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Może jako "grzebyka" użyć "czeskiej piłki-żyletki" - wyjdzie dużo drobniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Możesz też znależć jakąś zużytą zapalniczkę i wyciągnąć z niej kółko którym ją odpalasz i tym spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 A ja też standardem odpowiem - ważne że się tobie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Ja sam jeszcze nie robiłem, choć próbowałem z green stuff - jak będę robił foty to ci pokaże co ki wyszło. Sam czasem robie jakieś przeróbki i wiem ile trzeba się namęczyć. Tak więc z mojej strony cokolwiek (no prawie cokolwiek) zrobisz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Możesz spróbować na sam koniec potraktować ten zimmerit płynną szpachlą. To powinno nieco przytepić jego strukturę. Oczywiście nie od razu na modelu. A sam zimm to jakaś masa czy wytłaczany w plastiku? Jeżeli chodzi o gasienice to sprawa jest nieco skomplikowana. Przede wszystki musisz się określić jak chcesz założyć błotniki - zrówno boczne jak i przednie. Jeżeli wszyskie to jest taka cwana sztuczka polegająca na zakończeniu gąsienic zaraz pod błotnikami i pominięcie ich górnego biegu. Wtedy można skleić je z dwóch odcinków łączonych na środku. Druga metoda to sklejenie ich w całości i malowanie na gotowym modelu pędzlem. Dla mnie to jest trochę hardcore i sam tak nie robię. Kolejna opcja to pomalowanie całego zaieszenia razem z gąsienicami a potem zamaskowanie wszystkiego do dalszej pracy ale tutaj jest ryzyko uzyskania innych odcieni w przypadku mieszania kolorów. Można też przykleić błotniki na samym końcu i zrobić gąsinice w dwóch odcinkach łączonych na kole napinającym i napędowym - wtedy na jednym odcinku jest większy łuk na kole napedowym a na drugim na kole napinającym. Dlatego ja właśnie stosuję Friule (he, he) bo podejżewam że po prostu odwrócę model do góry kołami i je wciągnę na koła. Do klejenia nie stosuj CA - lepiej klej wolnoschnący który pozwoli ci na ułożenie ogniwek. Ja stosowałem Revel contacta clear, ale mam za małe doświadczenie aby coś w tym temacie więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Za dużo kontrastu przy edycji zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 No przy KT trzeba dobrze rozplanować składanie gąsek, bo potem może być ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 W/g mnie teraz zimmerit wygląda całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Do ogniwkowych gąsek używam Tamyia Extra Thin Lemon ( normalna wersja ponoć jest jeszcze lepsza ). Gąski trzech producentów: Bilek, UM, Academy bardzo dobrze się nim kleiły - był czas na ukształtowanie, nie nadtapiał ogniw. Wrazie "W" dało się rozkleić bez uszkodzenia ogniw. Oczywiście trzeba stosować z umiarem w miejsca łączenia się ogniw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Ja do magic tracków ostatnio użyłem najtańszego kleju modelarskiego wamodu, długo schnie, dzięki czemu można dowolnie formować gąski na kołach. Jeśli chodzi o sam sposób składania robię oddzielnie górę i dół i oddzielnie fragmenty na kołach napinających, tylko trzeba uważać, żeby się w liczbie ogniw nie walnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Dobry jest tez Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Dla mnie najlepszy jest tamiya extra thin, prawie wszystko nim kleję, tylko duże powierzchnie revelem bo tamiya, m traki mam sklejone właśnie w pz 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 Dawaj' dobrze ci idzie. Niedługo będę sklejał king tigera od tamki. Po częściech z ramek np. wanna stwierdzam że to jest jakiś bydlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Nie taki diabeł straszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 No i elegancko tracki wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Model wygląda coraz lepiej z każdą aktualizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Ja tam figsów malować nie umiem i chciałbym ,choć jedną figurkę tak pomalować , a to że ciemny -wiadomo robota w czołgu trudna i brudna.Sam kotek prezentuje się b.dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Figsy to trudny temat - wiem z doświadczenia. Ale zawsze to jakieś ożywienie modelu. Tam gdzie masz kopułkę dowódcy widać dookoła niej spaw na dachu. Weź sobie jakąś płynną szpachlę np. Gunze i wypełnij szczelinę pomiedzy spawem a kopułką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Do tej szpachli gunze używam Leveling Thinner jako rozpuszczalnik - można ją praktycznie zmyć w całości. Zawsze nią wypełniam szczelinki. ...chyba będę musiał zmienić hobby na zbieranie kapsli, albo cuś Ani mi się waż bo wpadniemy z panem Pałą i z toba pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi