Skocz do zawartości

Passat

stefan1965

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na otwarcie nowego wątku. Na warsztat trafił model Heller'a Passat w skali 1/150. Model z końca lat siedemdziesiątych. Jak większość modeli żaglowców Hellera charakteryzuje się dosuć dużą szczegółowością co pozwala na wykonanie ładnego modelu bez dodatkowych nakładów. Elementy dość dobrej jakości nieźle spasowane czyli coś dla nie lubiących szpachli.

passat001.jpg

Passat jeden z ośmiu tak zwanej serii latających P-linerów (Flying P-Liner) należących do niemieckiej kompani żeglugowej F.Laeisz. Dość długo trwały dyskusje na temat siostrzanych statków Passata, ostatecznie Passat ma tylko jedną siostrę Peking aktualnie pełniącą funkcję muzeum w Nowym Jorku. Następny z ósemki najbardziej podobny Pamir jednak trochę się różnił. Pozostałe z P-linerów to Pangani, Petchili, Priwall, Pola i Padua bardziej znana jako Крузенштерн (Kruzensztern).

Passat jest czteromasztową stalową barką zwodowaną w 1911 roku w Hamburgu. Długość 115m szerokość 14.4m wysokość 54m od lini wodnej do topów masztów. Do 1951 roku był to statek tylko o napędzie wiatrowym dopiero w 1951 zamontowano diesla i śrubę. Aktualnie pełni funkcję muzeum i schroniska młodzieżowego w Travemünde.

Ze względu na chroniczny brak czasu prace posuwają się bardzo powoli, a jako że ubzdurałem sobie że wykonam go takiego jakim jest teraz włącznie z kawałeczkiem kei i morza Bałtyckego to trzeba było go ciąć.

passat002.jpg

Na zdjęciu obcięty z wklejonymi wzmocnieniami i gniazdami masztów oraz spasowane i pomalowane podkładem pokłady. Zdjęcia robione kalkulatorem gdyż umarły mi wszystkie dostępne baterie i akumulatory.

Oczywiście maszty trzeba było trochę skrócić ale to też już gotowe.

passat003.jpg

Trzeba działać ale kruca bomba mało casu jak mawiał Melski/Paździoch/Kotys co kto woli. I jeszcze ten mundial.

AHOJ Stefan

Model ma 755mm długości i 400mm wysokości. A oryginał należał do największych żaglowców w swoim czasie. Większy od niego był tylko Preussen, jedyny na świecie pięcio masztowy statek. Dopiero w 2000 roku wybudowano Royal Clipper (pierwotnie Gwarek) następny pięciomasztowiec ale krótszy od Preussen"a o 14 metrów. A Passat miał 115 metrów.

Крузенштерн (Kruzensztern). - byłem dwa razy i mam troszke fotek z niego gdyby była potrzeba....

Powodzenia ....

Dzięki za doskonałe zdjęcia. Może będzie okazja się odwdzięczyć. Przejrzałem całą galerię i pierwsza rzecz co rzuciło się w oczy to bardzo duże piętno aktualnego armatora. Raczej ciężko byłoby przekonwertować Passata na Kruzenszterna. Bardziej bliższy jest Pamir (ale nie wiem jak wygląda Pamir od Hellera). Ale ogólne schematy olinowania się pokrywają a to już jest bardzo pomocne. Jeszcze zastanawia mnie rok znajdujący się pod nazwą portu macierzystego.

passat004.JPG

Padua (Padwa) została zbudowana w 1926 a ZSRR otrzymało ją w 1946 w ramach odszkodowań wojennych. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam Stefan

Na zdrowie....

Jeszcze zastanawia mnie rok znajdujący się pod nazwą portu macierzystego.

Adam Johann Ritter von Krusenstern[...] w latach 1793-1799 odbył podróże do Ameryki, Chin i Indii.

- jakoś ta data mi nie wpadła w oko a stałem dość długo przy rufie .... Może owa data upamiętnia jakoweś wydarzenie z ww podróży ?

pzdr.

• 1 month later...
...jedyny na świecie pięcio masztowy statek...

Jako, że nie sprecyzowałeś typu rzeczonego statku, to za pytam, czy nie zapomniałeś o naszej polskiej jednostce

http://pl.wikipedia.org/wiki/SV_Elemka

A temat obłędny, od dawna szukam relacji z tego modelu

Forest masz mnie. Przyznaję się bez bicia i żarówy że nie znałem tego statku. Aktualnie ze względu na temperatury w UK musiałem zawiesić warsztat. Najpierw mistrzostwa świata (było na co popatrzeć, jednak to nie byli wybrańcy biedronki) teraz upały. Moja jaskinia modelarska ma okno na południowy-zachód a temperatury oscylują w okolicach trzydziestki w cieniu co w połączeniu z "solidnym" brytyjskim budownictwem daje efekt łaźni.

Prawie cały sierpień spędzę w rodzinnej Gdyni (zlot żaglowców obowiązkowy) czyli reaktywacja warsztatu we wrześniu. Przepraszam taki mamy klimat.

pozd. Stefan

• 1 year later...

Odnalazłem temat na piątej podstronie i wypadałoby go odświeżyć. Jako że nieładnie byłoby robić to tylko własnym oddechem trzeba coś pokazać.

passat007.jpg

Tak trochę daleko ale nie chciał się skubany w kadrze zmieścić. To teraz trochę bliżej ale na dwa razy.

passat005.jpg

passat006.jpg

Jeszcze za daleko? Nie ma problemu.

passat008.jpg

passat009.jpg

passat010.jpg

passat011.jpg

passat012.jpg

I jeszcze dziób i rufa.

passat013.jpg

passat014.jpg

Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Długo to trwało a sam model tego nie ułatwiał. Mój model pochodzi z końca lat siedemdziesiątych. Plastik taki czarny "ciągnący się pod pilnikiem. A szlifowania było sporo. Szpachli na nim jak na prawdziwym passacie na polskich drogach.

Kadłub prawie gotowy czas na silniki. Maszty czekają na uzbrojenie w bloczki.

passat015.jpg

Reje już z bloczkami a jest ich prawie dwieście.

passat016.jpg

A tu prototyp zwiniętego żagla.

passat017.jpg

Walczymy dalej.

Pozdrawiam

Stefan

Zgadza się trochę to wszystko trwa. A co do kalek to się zgadzam nie są położone idealnie ale też przyczyną może być to że kalki w pudełku czekały na położenie prawie czterdzieści lat. A z doświadczenia wiem że stare to jest dobre tylko wino. Jednak biorę to na klatę, nikt nie jest doskonały.