Jump to content

Valentine II ,Polski I Korpus Szkocja. 1:35

MichalZ
 Share

Recommended Posts

Witam,dziś do zaprezentowania mam model brytyjskiego czołgu Valentine II, pojazd w barwach I Korpusu Polskiego (według instrukcji "66 th Tank batalion ,16 th Armoured Brigade ,Polish 1 st Corps ,Scotland 1941." , czołg ten używany był do szkolenia pancerniaków , o samym zestawie-jest to model AFV , składalność oczywiście 6/6 ,ale... to co otrzymujemy w pudełku (lub bardziej z sugestii instrukcji) nie do końca pozwala na stworzenie Polskiego czołgu, ale nie trzeba dużych przeróbek by go upodobnić wystarczy użyć innych elementów (które są w pudełku) , jedyne czego brakuje to małej podstawy anteny (co łatwo wyrzeźbić samemu) ,gdy był ktoś zainteresowany tym chętnie rozpisze co gdzie "dać" by wyglądał jak Polski Valentine ;) , postanowiłem że mój Valentine mimo iż szkolny,to będzie ubłocony, okurzony itp:. ,jak mi to wyszło oceńcie sami

20140709_190811_zpsd36cfc4f.jpg

20140709_190557_zps56773704.jpg

20140709_190613_zps5cfcb0c0.jpg

20140709_190636_zps2174f5e3.jpg

20140709_190656_zpsdd4d5227.jpg

20140709_190714_zpsbda9f619.jpg

20140709_190744_zps92fa2a6c.jpg

Srebro jest ,tylko pod błotkiem, widać to na prawej gąsienicy na samej końcówce, zdj. nr. 4 ,zdjęcia też robią swoje ;) Dziękuję za pozytywne komentarze w najbliższych planach jest jeszcze Staghound ,centaur i dorchester ...i cała reszta pojazdów 1 D.panc ...daleka przyszłość

• 2 weeks later...

Urokliwa i polska...

Gratuluję ciekawej pracy!

Wydaje mi się jednak, że powinieneś coś zrobić z niektórymi bieżnikami jezdnych kół ... pozostały plamy nie pokryte washem...

Pozdrawiam i kibicuję następnym projektom!

Witam

Wash na modelu jest wszędzie , a jeśli chodzi o brudzenie układu jezdnego nw o który moment dokładnie chodzi, ale jeśli o czarne przebarwienia ,to po prostu celowo zostawiłem miejsca gdzie widać oryginalną gumę ,aby nie było to takie monotonne, na zdjęciach widać równe krawędzie (prawie) ale w oryginale wygląda to trochę inaczej,przejścia kolorów są o wiele bardziej delikatne,jeśli chodzi o to ;)

Pozdrawiam