Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model Trumpetera wzbogacony o dość irytujące gąsienice Friulmodel, metalową lufę itd. Od siebie przerobiłem spawy na wiele wyraźniejsze, tak by nie zatraciły się podczas brudzingu oraz fakturę pancerza.

DSCF4558.JPG

DSCF4540.JPG

DSCF4548.JPG

DSCF4531.JPG

DSCF4522.JPG

DSCF4536.JPG

I w porównaniu z Abramsem.

DSCF4567.JPG

Napisano

Dzięki za komentarze. Szybki wizjerów są zabezpieczone maskolem, stąd wrażenie, że są matowe.

Faktura stali wykonana została szpachlówką Tamiya i starym pędzlem poprzez "ciapanie". Warto robić to w miarę nową i rzadką szpachlówką. Na koniec po przeschnięciu lekko przeszlifowałem drobnym papierem ściernym. Na jarzmie fakture odlewu zrobiłem rozcieńczalnikiem Nitro i starym bardzo twardym pędzlem.

Napisano

W końcu ten model na forum. Dobra robota. Lufę jakiej firmy użyłeś? Bez zwiększania średnicy otworu w pierścieniu jarzma pewnie się nie obyło ?

Napisano

Dzięki. Lufa jest od Jagdtigera bo działo niby to samo. Pasowała w pierścień ze śrubami idealnie. Choć jest trochę dłuższa niż plastikowa, bo przewidziane jest pewnie, że podczas montowania w Jagdtigerze lekko wsuwa się w jarzmo. Ja nawierciłem lufę oraz jarzmo i zamontowałem na kawałku metalowego pręcika.

Napisano
Lufa jest od Jagdtigera

Od Jagtigera Dragonowskiego Premium? Ja przetestowałem kilka jagdtigerowskich luf (Aber, RB) i dopiero Lion Marc względnie pasował średnicą.

• 4 weeks later...
Napisano

Dzięki, miło, że się podoba.

Jeśli chodzi o rdzę. Najpierw poszedł podkład z jakiejś ciemniejszej szarości. Potem na lakier do włosów czekoladowy brąz. Ścierałem go delikatnie miękkim pędzlem. Chciałem uzyskać delikatne przebicia koloru i różnicę w grubości warstwy brązowej farby, a nie odpadnięte połacia. Potem na takim podkładzie poszły w ruch farby z zestawu do rdzy Lifecolor. Zaczynając od washa jednym z ciemniejszych kolorów skończywszy na rozcieraniu tych jaśniejszych odcieni i malowaniu delikatnych smug mocno rozcieńczoną farbą. Ogólnie trochę improwizacja.

Napisano
farby z zestawu do rdzy Lifecolor. Zaczynając od washa jednym z ciemniejszych kolorów skończywszy na rozcieraniu tych jaśniejszych odcieni i malowaniu delikatnych smug mocno rozcieńczoną farbą. Ogólnie trochę improwizacja.

Możesz podać, co to za farby?

Napisano

Mam takiego samego rozgrzebanego, ale od kończenia powstrzymują mnie blachy Voyagera, których jest od cholery. Będę obserwował.