Mitrandir Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Ho, ho, niezłe drobiazgi.Bardzo dobrze to wygląda. ta ... na żywo zdjęcia to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Grzegorz, fajnie, że znalazłeś czas, aby wrócić do tematu. Szkoda by było tego nie zakończyć. Teraz dopiero widzę, z jaką materią Ty się musisz uporać. Chodzi mi o wielkość. Zastanawia mnie jedna sprawa. Nosze masz wysunięte na bok, a przednie drzwi zamknięte. Czy jest możliwe, aby nosze w takim układzie wysunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 24 Lutego 2015 Share Napisano 24 Lutego 2015 Ja myślę, że z tym wyrzucaniem do kosza to był tylko kiepski żart?? Na pewno coś poradzisz i będzie wyglądało cacy Jak na tą skalę to detale wykonałeś wspaniale Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Lutego 2015 Autor Share Napisano 24 Lutego 2015 Grzegorz, fajnie, że znalazłeś czas, aby wrócić do tematu. Szkoda by było tego nie zakończyć. Teraz dopiero widzę, z jaką materią Ty się musisz uporać. Chodzi mi o wielkość. Zastanawia mnie jedna sprawa. Nosze masz wysunięte na bok, a przednie drzwi zamknięte. Czy jest możliwe, aby nosze w takim układzie wysunąć? Grzegorzu nie mam pojęcia czy jest taka możliwość Przejrzałem fotki i nie znalazłem Niestety, nawet jakby tak nie mogło być, to nie bardzo mogę coś z tym zrobić Przedni słupek jest tak delikatną konstrukcją że nie mam się jak do niego "dobrać". Nawet jakbym wyciął jakoś te drzwi, to nie będę miał do czego dosztukować przedniej szyby (moja nie chce tak ładnie pasować jak u Ciebie ) Jeśli faktycznie jakoś to koliduje, to zawszę można wsunąć nosze do środka i po krzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agusta Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 nie mam pojęcia czy jest taka możliwość Przejrzałem fotki i nie znalazłem Niestety, nawet jakby tak nie mogło być, to nie bardzo mogę coś z tym zrobić . Żeby wysunąć nosze koniecznie trzeba otworzyć drzwi przednie (praktycznie blokuje się je w pozycji 180 stopni do przodu, na specjalnej blokadzie, która znajduje się na obudowie rurki Pitota). Na dodatek przedni fotel musi być przesunięty do przodu, niemal w skrajne położenie. Skoro w modelu są nosze w konfiguracji, która nie jest wykorzystywana przez Lotnicze Pogotowie Ratunkowe (nosze bez materaca, jako zbieraki) to takim drobiazgiem jak pozycja drzwi nie ma się co przejmować. Zawsze można uznać, że nosze zostały wysunięte a potem drzwi zamknięto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lutego 2015 Autor Share Napisano 26 Lutego 2015 Żeby wysunąć nosze koniecznie trzeba otworzyć drzwi przednie (praktycznie blokuje się je w pozycji 180 stopni do przodu, na specjalnej blokadzie, która znajduje się na obudowie rurki Pitota). Na dodatek przedni fotel musi być przesunięty do przodu, niemal w skrajne położenie. Skoro w modelu są nosze w konfiguracji, która nie jest wykorzystywana przez Lotnicze Pogotowie Ratunkowe (nosze bez materaca, jako zbieraki) to takim drobiazgiem jak pozycja drzwi nie ma się co przejmować. Zawsze można uznać, że nosze zostały wysunięte a potem drzwi zamknięto. Bardzo serdecznie dziękuję za tę informację niestety należę do takich osób, co właśnie się takimi drobiazgami przejmują. Agusta mam tylko prośbę, potrzebuje jakieś zdjęcia tego materaca na noszę i mocowania pasów. Miałbyś coś może, jeśli tak chętnie się wspomogę fachową dokumentacją. Bo rozumiem, że brakuje tylko materaca pokrytego niebieskim fizelinowym (jednorazowym) pokrowcem... Sprawa drzwi już jest załatwiona, po podklejeniu słupka cienkim hipsem udało się je wyciąć bez łamania słupka Kolego GEM, już jedne drzwi przez Ciebie wycinałem co skutkowało tym, że musiałem dorobić całe wnętrze Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę, że po tym jak "zmusiłeś" mnie do wycięcia następnych drzwi to... ...SPŁONIESZ W PIEKLE Takim modelarskim gdzie są wszystkie modele, i nawet kropelki czegoś czym można to zlepić czy pomalować A tak na poważnie to dzięki Grześ za czujność ...a miał być taki ładny, zamknięty, z piękną sylwetką modelik relaksacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Nie marudź. Wiem że potrafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agusta Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Prezent dla Mr. Mitrandir Góra noszy wygląda tak Żółtym kółkiem zaznaczony jest przycisk do odblokowania oparcia, które może być ustawione pod zmiennym kątem. Materac jest dzielony na trzy części. Zagłówek po zdjęciu wygląda tak Kółka pokazują blokadę oparcia. Materac mocowany jest na rzepach. Tu widać, że jeden już swoje przeżył i się odkleił od podbieraków. Po podniesieniu oparcie wygląda jak na zdjęciu. Widać sposób mocowania pasów w przedniej części (inny od pozostałych). Mechanizm blokady podnoszonego oparcia: Materac jest wyprofilowany tak, że po włożeniu stanowi płaską powierzchnię, na zdjęciu profil materaca (widok od przodu w tył). Tył noszy: Sposób mocowania pasów w środkowej i tylnej części ("na pentelkę"). Zaznaczony liniami podział materaca na trzy części, zagłówek, część środkowa (wydzielona w celu możliwości podniesienia oparcia) i część tylna, największa: Podniesiona tylna część materaca ukazująca sposób jego umieszczenia (zaznaczone kółkiem mocowanie pasów): No i wysunięte (tym razem w tył) nosze w całej okazałości: Może załączone fotografie pomogą. Z przyczyn oczywistych nie mogłem rozłożyć tych noszy na czynniki pierwsze Śmigłowiec fotografowany w trakcie dyżuru. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 To i ja bardzo dziękuję za fotki. Mnie również bardzo pomogą. Agusta nie myślałeś żeby zamieścić te fotki w dziale walkaround. Na pewno przydały by się wielu kolegom. Z tego co widzę to jest kilku chętnych do budowy tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 28 Lutego 2015 Autor Share Napisano 28 Lutego 2015 Bardzo dziękuję za te fotki, materacyk cud malina Co do samych noszy, to były robione z dokumentacji firmy Aerolite, która to robi zabudowy EMS do naszych EC więc mam nawet te przełączniki do ustawienia położenia oparcia Potrzebowałem tylko tych zdjęć materaca jak są pasy założone i jak jest ukształtowany, bardzo dziękuję. oraz z ilu się części składa ów materac jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Trochę się ostatnio działo więc pokaże z czym się borykam, jednak w tym modelu się przyspieszyć nic nie da jeden krok do przodu dwa w tył Po rozeznaniu się z materią (i postulatami co poniektórych), z zaangażowaniem zacząłem chlastać EC na mniejsze części Tak więc wyciachałem drzwi: i dopiero zaczęły się schody, ten maleńki kadłubek nafaszerowany po brzegi bebechami, po prostu rozszedł mi się w szwach... tu przykład zgrubnego pasowania połówek kadłuba ( słupek który jest na pierwszym planie po zamknięciu kadłuba został rozerwany przez naprężenia powstałe w kadłubie :( ale co nas nie zabije to nasz wkurzy udało się złożyć kadłubek i przyszedł czas na największy problem tego modelu :( wiatrochron ... tak oto wyglądało spasowanie tego elementu :( jakieś dwa mm do naciągnięcia ( trochę to osłabienie kadłuba też "pomogło" ) trochę kadłubek trza będzie naciągać :( zmęczone oszklenie dało się dopasować i wkleić Ale jak się okazało był to chyba gwóźdź do trumny tego śmiglaka :( bo naprężenia wzięły górę i zaczęło się systematyczne rozrywanie wiatrochronu w najsłabszym miejscu :( Najpierw małe, a teraz jest na pół wysokości. Żałuje, że nie wykorzystałem okazji jaką dało mi wklejenie łączyny pod szyba w tym miejscu, wystarczyło rozciąć wzdłuż na dwie połówki i zlikwidować wszelkie naprężenia ... Mądry Polak po szkodzie... Co prawda troszkę zasłoni i szpros szyby malowany w tym miejscu i sama wycieraczka ale jak by się udało coś z tym zrobić ... Kiedyś usunąłem takiego pajączka rozcieńczona tamiya smokey, ale nie mam rzadkiej i nie wiem czym rozcieńczyć. Pomóżcie mam tamiye i mr. hobby do dyspozycji, co bedzie lepsze i czym to rozcieńczyć żeby nie weszło w reakcję z szybą od wewnątrz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Grzegorz....trzeba nową szybkę i tą już zrób tak jak napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Grzegorz....trzeba nową szybkę i tą już zrób tak jak napisałeś Po cichu liczyłem na twoje wsparcie , ale akurat tego chciałem nie usłyszeć :( A wiesz może czym te smoky'e rozcieńczyć ? spróbuje jeszcze na razie mniej inwazyjnych metod... Nie bardzo jest jak usunąć tę owiewkę, jak sie nie da, to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Smoke najlepiej Levellingiem lub rozcieńczalnikiem Tamiyi. Raczej nie próbuj wodą, bo ma większe napięcie powierzchniowe i może słabiej wnikać. Mozna tez do tego dać odrobinę płynu do naczyń, zwiększy efekt kapilarowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Piotrze, a czy którykolwiek nie rozpuszcza oszklenia, bo z tego co wiem to levelling niestety rozpuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Witam. Kurcze myślałem że takie hece z oszkleniem zarezerwowane są tylko dla mnie...:( a nie myślałeś żeby odessać sobie dziubek metoda vacu i podmienić? oprócz właściwego spasowania zyskałbyś na przejrzystości... przy tak małych modelach oszklenie ma jednak ogromny wpływ na odbiór modelu, a tyle pracy zainwestowałeś we wnętrze że szkoda by było... nie chcę się mądrzyć bo wiem że sam mogłem bardziej dopracować ten element w moim Sokole ale w następnych tak chyba właśnie zrobię... pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Witam.Kurcze myślałem że takie hece z oszkleniem zarezerwowane są tylko dla mnie...:( a nie myślałeś żeby odessać sobie dziubek metoda vacu i podmienić? oprócz właściwego spasowania zyskałbyś na przejrzystości... przy tak małych modelach oszklenie ma jednak ogromny wpływ na odbiór modelu, a tyle pracy zainwestowałeś we wnętrze że szkoda by było... nie chcę się mądrzyć bo wiem że sam mogłem bardziej dopracować ten element w moim Sokole ale w następnych tak chyba właśnie zrobię... pozdrawiam i trzymam kciuki Jak mnie tylko nauczysz, to bardzo chetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=9395&p=108029&hilit=+vacu#p108029 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Dziękuję Piotrze serdecznie za info Powiedz mi tylko gdzie to cudo, znaczy się arkusze folii Vivak można zanabyć drogą kupna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Marca 2015 Super Moderator Share Napisano 2 Marca 2015 Dziękuję Piotrze serdecznie za info Powiedz mi tylko gdzie to cudo, znaczy się arkusze folii Vivak można zanabyć drogą kupna? Wcale nie musi być użyta do tego folia Vivak. Jak sklejałem kartonowe modele to do F-16 robiłem owiewkę i używałem do tego rozciętej butelki "PET" takiej po np. Fancie, żeby była prosta i biała, nie jak po Coca-Coli karbowana. Rozcinałem butelkę, prostokątny kawałek nakładałem na kopytko, włączałem odkurzacz i do piekarnika. Temp. i podciśnienie robiły swoje. Owiewka była sztywna i ładnie wyprofilowana. Teraz zamiast piekarnika użyłbym opalarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 można tak robić, (z PET) jest jedno ale, nie wiem czy się da spolerować na wysoki połysk i marnie reaguje na CA butaprenem raczej nie przykleję Ale dzięki za sugestię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Grzegorz - spróbuj może wykorzystać jako kopyto obecną szybkę, tworzywo przetestuj różne - PET, opakowania po zabawkach, okładki do bindowania. Jeśli będzie dobrze dopasowane, to do przyklejnia wystarczy naniesiona i rozprowadzona na cienkim druciku kropelka CA. Rozważ też możliwość podzielenia szybki na części poprzez granice ramek i tłoczenie etapami. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 https://www.ef3m.pl/2228,plyta-petg-vivak-bezbarwna-0-5mm-50x70cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Grzegorz - spróbuj może wykorzystać jako kopyto obecną szybkę, tworzywo przetestuj różne - PET, opakowania po zabawkach, okładki do bindowania. Jeśli będzie dobrze dopasowane, to do przyklejnia wystarczy naniesiona i rozprowadzona na cienkim druciku kropelka CA. Rozważ też możliwość podzielenia szybki na części poprzez granice ramek i tłoczenie etapami. Pozdrówka cenna uwaga https://www.ef3m.pl/2228,plyta-petg-vivak-bezbarwna-0-5mm-50x70cm.html Jak zwykle konkret, dziękuje raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 No cóż, dłubania już nie wiele, czas pomału zacząć kończyć. Dziś doszło spasowanie niektórych elementów, maskowanie i i położenie podkładu jutro uczynię z niego kanarka Na chwilę obecną prezentuje się to tak, nie wszystko wyszło jak planowałem, ale jak na taką pchłę myślę, że będzie dobrze Gwoli wyjaśnienia ten "czarny" to też jest podkład. Wykorzystałem dwa kolory podkładu, żeby uniknąć na krawędziach okien jasnych krawędzi po zdjęciu masek i żeby wzmocnić efekt tej antracytowej farby, pod żółtą pójdzie jeszcze biała. Ponadto rada Piotra Dmitruka, żeby rozcieńczać podkład przynosi bardzo fajne efekty i już nie zalewam linii to co widać to 4 warstwy (Bardzo dziękuje Piotrze, za czuwanie nad moja niewiedzą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi