Skocz do zawartości

M1045A2 FAV, Dania, ISAF Tamiya 1:35

makinen

Rekomendowane odpowiedzi

Rzuciłem się z motyką na słońce- baza Tamiya= masa scratchu... Pomimo niezłego walkaroundu mającego około 30 zdjęć, to pojazd ma tyle szczegółów, ze wyzwanie mam dość pokaźne. W sieci znalazłem jeden model tego pojazdu...na Forum humvee . Jest jednak dość mocno uproszczony.

Zdjęcia dwóch trochę różniących się konfiguracją pojazdów- mój będzie mieszanką, chyba, że wpadnę na pomysł, jak zrobić mocowania rur na dachu.

dumveedania_zpsbc6b5bbf.jpg

Recce_zps3228da60.jpg

pierwsze prace

IMG_6562_zps77e171c1.jpg

IMG_6564_zps124c1c65.jpg

IMG_6565_zpsb74925b9.jpg

IMG_6566_zpsff986535.jpg

Właśnie. W kwiaciarni kup dziewczynie (żonie, sąsiadce) kwiaty, a sobie zostaw miękką blaszkę aluminiową jaka Pani owinie dół bukietu. To bardzo przydatna rzeczy i korzyść z takiego posunięcia podwójna.

Gerd- to chyba za plastyczny materiał, zwykła blaszka z resztek Eduarda moze się nadawać.

A może polistyren 0.25 mm?

Na czym wzorowałeś się robiąc boki osłony wyciągarki? W walkaroundzie wygląda to inaczej... Tył pałąka C też jest nieco inny... Nie idź na kompromisy - masz znakomity materiał referencyjny, możesz zrobić naprawdę dokładny model. Mam Cię pilnować i opierdzielać, czy niespecjalnie zależy Ci na zgodności w szczegółach?

Powodzenia

Inaczej? Dla mnie w każdym wygląda dokładnie tak samo. Zrób standardowy pałąk C z okrągłego profilu, ze standardowymi mocowaniami do nadkola. A potem wgapiaj się w zdjęcia i oklejaj elementami, jak w realnym pojeździe. To co masz teraz wygląda po prostu źle

Powoli do przodu

tak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee

IMG_0038.jpg

IMG_0018.jpg

a tak propozycja tamiya i moja przeróbka. Z przodu nie ma amortyzatorów konstrukcji dachu, bo w większej części chowają się pod osłony przeciwsłoneczne. oczywiście brakuje kilku drobiazgów, ale po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć.

IMG_6571_zps766390da.jpg

IMG_6572_zpsd10d0313.jpg

• 1 month later...
Powoli do przodu

tak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee

po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć.

IMG_6571_zps766390da.jpg

IMG_6572_zpsd10d0313.jpg

Super!!!

Lubię takie!

Dobrze, że zrobiłeś zdjęcia, bo nikt by nie uwierzył...że się tyle napracowałeś

Podziwiam i kibicuję!

• 7 months later...
  • 1 year later...
Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? )

Rozumiem ze każdy jest inny no ale..

Zdarzał mi się skok w bok- MRAP ATV, Cougar, Toyota...

W zasadzie w głowie mam pomysł na kolejne 5 modeli, a jest jeszcze tyle do zrobienia. Od dawna nie robię modeli z pudełka. Konwersji też jest niewiele, wiec pozostają kombinacje. Całe szczęście, ze LR robi masę świetnych rzeczy otwierających nowe możliwości.

Nudzi mi się...składanie podwozia

• 1 month later...