makinen Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 Rzuciłem się z motyką na słońce- baza Tamiya= masa scratchu... Pomimo niezłego walkaroundu mającego około 30 zdjęć, to pojazd ma tyle szczegółów, ze wyzwanie mam dość pokaźne. W sieci znalazłem jeden model tego pojazdu...na Forum humvee . Jest jednak dość mocno uproszczony. Zdjęcia dwóch trochę różniących się konfiguracją pojazdów- mój będzie mieszanką, chyba, że wpadnę na pomysł, jak zrobić mocowania rur na dachu. pierwsze prace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 Mocowania zrób z blachy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 Właśnie. W kwiaciarni kup dziewczynie (żonie, sąsiadce) kwiaty, a sobie zostaw miękką blaszkę aluminiową jaka Pani owinie dół bukietu. To bardzo przydatna rzeczy i korzyść z takiego posunięcia podwójna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted November 28, 2014 Author Share Posted November 28, 2014 Właśnie. W kwiaciarni kup dziewczynie (żonie, sąsiadce) kwiaty, a sobie zostaw miękką blaszkę aluminiową jaka Pani owinie dół bukietu. To bardzo przydatna rzeczy i korzyść z takiego posunięcia podwójna. Gerd- to chyba za plastyczny materiał, zwykła blaszka z resztek Eduarda moze się nadawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubisz Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 A może polistyren 0.25 mm? Na czym wzorowałeś się robiąc boki osłony wyciągarki? W walkaroundzie wygląda to inaczej... Tył pałąka C też jest nieco inny... Nie idź na kompromisy - masz znakomity materiał referencyjny, możesz zrobić naprawdę dokładny model. Mam Cię pilnować i opierdzielać, czy niespecjalnie zależy Ci na zgodności w szczegółach? Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted November 28, 2014 Author Share Posted November 28, 2014 Pilnuj i opierdzielaj...tylko wtedy wyjdzie jako tako Tył pałąka C wyglada inaczej w obu pojazdach, jaką Ty rekomendujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubisz Posted November 28, 2014 Share Posted November 28, 2014 Inaczej? Dla mnie w każdym wygląda dokładnie tak samo. Zrób standardowy pałąk C z okrągłego profilu, ze standardowymi mocowaniami do nadkola. A potem wgapiaj się w zdjęcia i oklejaj elementami, jak w realnym pojeździe. To co masz teraz wygląda po prostu źle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 Ok- do śmietnika. Pocieszające jest to, ze pałąk C mam standardowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Kibicuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 W związku z tym, że nawet tak zacna firma, jak Tamiya zafundowała nam kompletnie gołe wnętrze dachu Humvee, to trzeba było producenta poprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Powoli do przodu tak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee a tak propozycja tamiya i moja przeróbka. Z przodu nie ma amortyzatorów konstrukcji dachu, bo w większej części chowają się pod osłony przeciwsłoneczne. oczywiście brakuje kilku drobiazgów, ale po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted January 11, 2015 Author Share Posted January 11, 2015 Czekam na profile, żeby zacząć orurowanie paki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rhinoceros Posted January 11, 2015 Share Posted January 11, 2015 Powoli do przodutak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć. Super!!! Lubię takie! Dobrze, że zrobiłeś zdjęcia, bo nikt by nie uwierzył...że się tyle napracowałeś Podziwiam i kibicuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted September 3, 2015 Author Share Posted September 3, 2015 Obiecałem zdjęcia z Archiwum X- znalazłem i wrzucam. Po IDF wracam do tego modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Sumienie mnie ruszyło w kwestii tego niewątpliwie ciekawego pojazdu. Zacząłem od tego teraz czeka mnie to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vollff Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? ) Rozumiem ze każdy jest inny no ale.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? )Rozumiem ze każdy jest inny no ale.. Zdarzał mi się skok w bok- MRAP ATV, Cougar, Toyota... W zasadzie w głowie mam pomysł na kolejne 5 modeli, a jest jeszcze tyle do zrobienia. Od dawna nie robię modeli z pudełka. Konwersji też jest niewiele, wiec pozostają kombinacje. Całe szczęście, ze LR robi masę świetnych rzeczy otwierających nowe możliwości. Nudzi mi się...składanie podwozia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr111 Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Zajefajne te HUMVEE rzeźbisz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Mam Swojego Mistrza i Guru- Kubisza Ja tylko skromny Padawan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? )Rozumiem ze każdy jest inny no ale.. Jest wiele chorób, które rozwijają się bez świadomości pacjenta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted October 1, 2016 Author Share Posted October 1, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 "Koszmar z ulicy Wiązów" na tapecie. teraz czas na kabelki, troki, anteny (brakujące pudełko) , suchy pędzel po całości i kurzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Dorobione: anteny z pokrowcem, kabelki anten, wyrzutników granatów, tablice rejestracyjne, lewe lusterko, małe kierunkowskazy (odblaski) na bokach maski, kosz pod M2. I wisienka na torcie pt: PODWOZIE: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Galeria viewtopic.php?f=68&t=56056 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts