Skocz do zawartości

M1045A2 FAV, Dania, ISAF Tamiya 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rzuciłem się z motyką na słońce- baza Tamiya= masa scratchu... Pomimo niezłego walkaroundu mającego około 30 zdjęć, to pojazd ma tyle szczegółów, ze wyzwanie mam dość pokaźne. W sieci znalazłem jeden model tego pojazdu...na Forum humvee . Jest jednak dość mocno uproszczony.

Zdjęcia dwóch trochę różniących się konfiguracją pojazdów- mój będzie mieszanką, chyba, że wpadnę na pomysł, jak zrobić mocowania rur na dachu.

dumveedania_zpsbc6b5bbf.jpg

Recce_zps3228da60.jpg

pierwsze prace

IMG_6562_zps77e171c1.jpg

IMG_6564_zps124c1c65.jpg

IMG_6565_zpsb74925b9.jpg

IMG_6566_zpsff986535.jpg

Napisano

Właśnie. W kwiaciarni kup dziewczynie (żonie, sąsiadce) kwiaty, a sobie zostaw miękką blaszkę aluminiową jaka Pani owinie dół bukietu. To bardzo przydatna rzeczy i korzyść z takiego posunięcia podwójna.

Napisano
Właśnie. W kwiaciarni kup dziewczynie (żonie, sąsiadce) kwiaty, a sobie zostaw miękką blaszkę aluminiową jaka Pani owinie dół bukietu. To bardzo przydatna rzeczy i korzyść z takiego posunięcia podwójna.

Gerd- to chyba za plastyczny materiał, zwykła blaszka z resztek Eduarda moze się nadawać.

Napisano

A może polistyren 0.25 mm?

Na czym wzorowałeś się robiąc boki osłony wyciągarki? W walkaroundzie wygląda to inaczej... Tył pałąka C też jest nieco inny... Nie idź na kompromisy - masz znakomity materiał referencyjny, możesz zrobić naprawdę dokładny model. Mam Cię pilnować i opierdzielać, czy niespecjalnie zależy Ci na zgodności w szczegółach?

Powodzenia

Napisano

Inaczej? Dla mnie w każdym wygląda dokładnie tak samo. Zrób standardowy pałąk C z okrągłego profilu, ze standardowymi mocowaniami do nadkola. A potem wgapiaj się w zdjęcia i oklejaj elementami, jak w realnym pojeździe. To co masz teraz wygląda po prostu źle

Napisano

W związku z tym, że nawet tak zacna firma, jak Tamiya zafundowała nam kompletnie gołe wnętrze dachu Humvee, to trzeba było producenta poprawić

IMG_6567_zpsbb4cf082.jpg

IMG_6568_zps1f346fc5.jpg

IMG_6569_zps235b8112.jpg

Napisano

Powoli do przodu

tak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee

IMG_0038.jpg

IMG_0018.jpg

a tak propozycja tamiya i moja przeróbka. Z przodu nie ma amortyzatorów konstrukcji dachu, bo w większej części chowają się pod osłony przeciwsłoneczne. oczywiście brakuje kilku drobiazgów, ale po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć.

IMG_6571_zps766390da.jpg

IMG_6572_zpsd10d0313.jpg

• 1 month later...
Napisano
Powoli do przodu

tak wygląda wnętrze dachu duńskiego dumvee

po złożeniu z nadwoziem trzeba mocno wyginać rękę z modelem, żeby to zobaczyć.

IMG_6571_zps766390da.jpg

IMG_6572_zpsd10d0313.jpg

Super!!!

Lubię takie!

Dobrze, że zrobiłeś zdjęcia, bo nikt by nie uwierzył...że się tyle napracowałeś

Podziwiam i kibicuję!

• 7 months later...
  • 1 year later...
Napisano

Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? )

Rozumiem ze każdy jest inny no ale..

Napisano
Fajne te HAMVEE robisz Ale czy one ci się nie nudzą juz? (zrobiłeś już ich z 50 albo wiecej? )

Zdarzał mi się skok w bok- MRAP ATV, Cougar, Toyota...

W zasadzie w głowie mam pomysł na kolejne 5 modeli, a jest jeszcze tyle do zrobienia. Od dawna nie robię modeli z pudełka. Konwersji też jest niewiele, wiec pozostają kombinacje. Całe szczęście, ze LR robi masę świetnych rzeczy otwierających nowe możliwości.

Nudzi mi się...składanie podwozia

Napisano

Jest wiele chorób, które rozwijają się bez świadomości pacjenta

Napisano

Dorobione: anteny z pokrowcem, kabelki anten, wyrzutników granatów, tablice rejestracyjne, lewe lusterko, małe kierunkowskazy (odblaski) na bokach maski, kosz pod M2.

IMG_1752_zpsrbq3j3zp.jpg

IMG_1753_zpsjg7wymba.jpg

IMG_1754_zpsfc79ofqr.jpg

IMG_1755_zpskxjw7y0o.jpg

IMG_1756_zpsiqjbdl6p.jpg

IMG_1757_zpsjdyusvhz.jpg

I wisienka na torcie pt: PODWOZIE:

IMG_1758_zpso2lmkfii.jpg

• 1 month later...