Jump to content

Challenger 1 Mk.3, King's Royal Hussars, Kosowo 1999 (1/35)

bazylms
 Share

Recommended Posts

Ja też będę tu chętnie zaglądał bo mam tego Challengera ale będzie on w jedynie słusznym malowaniu "Szczurów Pustyni" z "Pustynnej Burzy", a co z lufą? Challenger uzbrojony jest w gwintowane działo, a zestawowe jest co najmniej denne.Pozdrawiam M1A1(HA)

Masz racje, to mocowanie rolki. Swieta mi nie sluza...

Foto 20 pokazuje jak zbudowany jest napinacz. Masz taki krotki wahacz, zaosiowany na dole do tego odlewu ktory dokreca sie do kadluba. U gory wahacza masz doczepiona oske, i od tylu przymocowana jest sruba ktora reguluje sie napiecie. W CR2 ta sruba jest zastapiona hydraulicznym silownikiem ktory wetkniety jest za tym caly ustrojstwej pomiedzy wzmocnieniami i przykrecony do kadluba.

Wrzucilem ci pare zdjec podlogi pokazujace te wszystkie otwory. Zobacze czy uda mi sie zlokalizowac jakis rysunek zeby mozna bylo dokladniejsze wymiary zdjac.

Foto 20 pokazuje jak zbudowany jest napinacz. Masz taki krotki wahacz, zaosiowany na dole do tego odlewu ktory dokreca sie do kadluba. U gory wahacza masz doczepiona oske, i od tylu przymocowana jest sruba ktora reguluje sie napiecie. W CR2 ta sruba jest zastapiona hydraulicznym silownikiem ktory wetkniety jest za tym caly ustrojstwej pomiedzy wzmocnieniami i przykrecony do kadluba.

Wrzucilem ci pare zdjec podlogi pokazujace te wszystkie otwory. Zobacze czy uda mi sie zlokalizowac jakis rysunek zeby mozna bylo dokladniejsze wymiary zdjac.

Kurcze...

Ja sobie żartuje a tu widzę poważna budowa się szykuje... Tym chętniej popatrzę... Może wyjmę swojego Abramsa z pudełka...

Regulowany jest w obu przypadkach z tym ze w CR1 recznie a w CR2 hydraulicznie ze stanowiska kierowcy. Masz tam dzwigienki i dajesz wiecej lub mniej cisnienia na dowolna strone. Ale nie jest to system automatyczny. Gasienice reguluje sie dosc czesto. Albo ze wzgledu na zuzycie samej gasienicy albo w zaleznosci od typu terenu po ktorym jezdzisz, itd.

Jest jeszcze Abrams M1 pierwsza wersja produkcyjna z działem 105mm. oraz wersja M1A1(HA) jak heavy armor ze wzmocnionym opancerzeniem wieży i przodu kadłuba . A dla mnie najlepszy jest ten wyposażony w trał wykopowy ( mine plow) mam 2 takie .Pozdrawiam M1A1(HA)