bazylms Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Sherman skończony więc teraz pora na jakiegoś niemiaszka. Jeszcze nie mam żadnej "trójki" sklejonej, więc wybór był prosty. Z trzech znajdujących się na składzie wziąłem taką: Jest to mój pierwszy Dragon "smart". Detal jest naprawdę super. Co prawda jest to okupione mnóstwem części - czasem mi się wydaje że chińskich ludzików trochę poniosło przy projektowaniu, ale klei sie dobrze i spasowanie jak na razie bardzo dobre. Na razie tyle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Obserwuję temat,sam chciałem go kupić ale wybrałem T-34,zobaczymy jak Ci wyjdzie (chociaż na pewno pięknie będzie wyglądał) to może też się na niego skuszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Uuu, 70-lecie Blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 No to zasiadam i dopinguję. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Kolejny fajny się zapowiada pancer spod Twojej ręki. I kół niedużo Czy planujesz jakieś przeróbki/dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2015 Trochę się spóźniłem Seba. Marcin, tylko metalowa lufa. Reszta dość ładnie wygląda. Nawet plastikowa lina bardzo ładnie odlana. Mam metalową, ale za dużo trzeba by się przy niej babrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Ten model jest naprwdę ładnie opracowany, czego nie można powiedzieć o większości Dragonów ...ale kilka rzeczy można poprawić :P Chcesz wiedzieć co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Dzięki ze wpadłeś. Ja raczej czasu na poprawki miał nie będę bo kleję z "doskoku" jak jest wolna chwila i zaplanować czasu nie da rady, ale napisz. Jak nie mi to może komuś się przyda. A może akurat coś da się łatwo lub szybko zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 E... to nie warto. Same drobiazgi. Z grubsza jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Wiesz, u mnie problem jest z warsztatem - lepię w kuchni na stole. Za każdym razem trzeba graty chować i wyciągać, a to nie sprzyja twórczości własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Ooo, nie kupiłem go w porę a teraz go nima. Mogę więc tylko patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Panowie, których kół jezdnych powinienem użyć - wydaje mi się że tych po prawej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 W trójki nie wnikałem zbyt "głęboko". Ale później porównam w moich "trójkach" czy Dragon dał jakieś inne wersje kół do późniejszych wersji. Oglądałem na fotkach str.12 i 13 Militaria 375.Pz.Kpfw.III Ausf.E-H Na obydwu widać chyba wersję u Ciebie nr.6 - (Czyli jak ja patrzę to te po prawej.) Tak samo fotki z "Wojenno-Techniczna Seria vol.1 - Nr.96 - wyd.Rosyjskie str.16 ; 17 ; 22 ; 23 Panzer tractsNo.3-2 Panzerkampfwagen III Ausf.E,F,G i H str.3-2-5 ; 3-2-11 ; Achtung Panzer N.2 - str.8 na rysunku widać te kółka od wersji E do G wczesny tak samo w ruskim wydawnictwie. Decyzja należy do Ciebie. Jeszcze dodam że w Militaria 375 str.64 - czytamy:... w bandaż gumowy o grubości 75 mm, a później 95 mm ... . Czyli od E - G wczesny - 75 mm ; G późny do N - 95 mm choć to w skali 1/35 niewielka różnica. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Dzięki Krzychu. Tak się sam od siebie zastanawiam że może miało to znaczenie w zależności od typu gąsienic jakie były założone 36 lub 40cm szerokości. To by miało sens z zastosowaniem węższych i szerszych kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Tak Krzysiek dokładnie - do tego poniżej dodaj wymiary kół te co podałem wyżej. Wersja gąsek - Achtung Panzer N.2 str.28 A-G gąski 36 cm H-J gąski 40 cm - szerokość (A) H-N gąski 40 cm - szerokość (B) no i zimowe Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Czy ma ktoś zdjęcie koła napinającego lub wie jak powinny być skierowane otwory na obu jego połówkach? W tym modelu otwory się nie pokrywają. Wiem że w niektórych modelach Dragon źle zaprojektował koła i trzeba było poprawiać. Wolałbym uniknąć rozklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Na fotkach archiwalnych trudno zobaczyć.W wersji E-G były takie same w/w koła. Publikacja Militaria Nr.375 - str.67. zdjęcie nr.1- koło napinające wersja F. Otwory nie pokrywają się.Przez otwory widać zęby gąsek, ale nie widać ciemnego tła pod wanną czołgu.Fotka zrobiona prostopadle do koła. Tutaj Masz wersję G.Fotka robiona z dużego kąta: - (13-ta sekunda po reklamie) Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Dzieki Krzychu. Własnie na tej fotce się opieram bo to jedyna jaką udało mi się znaleźć. Tak więc tym razem Dragon zrobił dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Proszę bardzo. Potwierdzają to też fotki w wyd.Militaria 375 :str.10 wersja E ;48 wersja F ;55 wersja G. Na wszystkich z z nich widać przy "grze światła" że otwory nie pokrywają się. Dokopałem się do Panzer Tracts No.3-2 - III E-F-G-H - str.3-2-20 - wersja F i też nie ma prześwitu. W publikacji "Achtung Panzer" 2 - str.19 jest idealnie pokazane w/w koło w dwóch ujęciach. Mam tych "trójek" trochę dlatego chętnie zagłębiam się w temat. "... Publikacja Militaria Nr.375 - str.67. zdjęcie nr.1- koło napinające wersja E." Ta publikacja z poprzedniego postu to wersja F - już poprawiłem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Krzysiek działasz jak mała Manufaktura hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Staram jak mogę żeby nie było "babola". I sam się uczę na przyszłość. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Warsztat jednego z wdzięczniejszych pojazdów II wojny. Będzie z kampanii u żabojadów czy późniejszy okres historyczny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 Tak Krzysiek dokładnie - do tego poniżej dodaj wymiary kół te co podałem wyżej. Wersja gąsek - Achtung Panzer N.2 str.28 A-G gąski 36 cm H-J gąski 40 cm - szerokość (A) H-N gąski 40 cm - szerokość (B) no i zimowe Pozdrawiam Krzysztof A jaśniej dla zielonych moge prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 Będzie z kampanii we Francji - w brązowe laty. Z gąsienicami do Pz III i IV to jest temat rzeka. Różne szerokości gąsienic, do tego z "ostrogami" lub bez, z pustym lub pełnym zębem. Sam się w tym lekko gubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 A jaśniej dla zielonych moge prosić? Proszę bardzo : Pz.Kpfw.III : 1.Koła jezdne w wersji od E do G (wczesna seria produkcyjna) szerokość kół to 75 mm - do tych kół używano gąsienic szerokości 360 mm (36 cm) ===================================================================== 2.Koła jezdne w wersji od G (późna seria produkcyjna) do N szerokość kół to 95 mm - do tych kół używano gąsienic 40 cm (tzw.A) do wersji do "J"(włącznie) - oraz w wersjach "H" do "N" do tych samych kół (95 mm) używano gąsienic 40 cm (tzw.B) Określenie A i B to zawsze 40 cm tylko jest między nimi różnica w budowie dlatego tzw.A i B. Wersja " A " - to tak zwana zwykła wersja - Wersja " B " - z dodatkowymi szczelinami na bokach - Źródła : - Rysunki w/w gąsek Achtung Panzer 2 str.28 - Panzer Tracts No.3-3 - strona 3-3-17 wersja A - Gleisskette Kgs.61/400/120 wersja A - Gleisskette Kgs.61/400/120 with slits for Hammerstollen - (ze szczelinami) - Panzer Tracts No.3-2 - strona 3-2-29 Gleisskette Kgs.6111/380/120 -Wyd.Militaria 375 Pz.Kpfw.Ausf.E-H - str.64. "Gąsienice drobnoogniwkowe, jedno sworzniowe, jedno grzebieniowe, suche (sworznie nie smarowane) typu Kgs 6111/380/120 o szerokości ogniwa 360 mm lub w wersji "H" Kgs 6111/400/120 o szerokości 380 mm." -Wyd.Militaria 396 Pz.Kpfw.Ausf.J - str.30.(Tylko tutaj piszą o szerokości 380 mm wszędzie jest 400mm) Gąsienice drobnoogniwkowe, jedno sworzniowe,jedno grzebieniowe( wyskość grzebienia wynosiła 80 mm),suche (sworznie nie smarowane) typu Kgs 61/400/120 o szerokości ogniwa 400 mm " Gąsienice zimowe (Ostketten) szer.550 mm - źródło - Achtung Panzer 2 str.49. Mam nadzieję że trochę to teraz jaśniejsze. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi