johny71pl Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Witam !!! Za radą kolegów forumowiczów jestem tu i liczę na pomoc doświadczonych modelarzy w ukończeniu na przyzwoitym poziomie tego modelu . Oto kilka zdjątek z wykonanej już pracy , zestaw zawierał kilka blaszek , musiałem także dokupić antenkę ponieważ się połamała . Model został wstępnie zapodkładowany i w niektórych miejscach ponownie podszlifowany , dostanie jeszcze raz podkład i myślę o preshadingu . To prototyp czołgu nie jeździł po polach bitew II wojny ale myślę o malowaniu z Afrika Korps , nie jestem tylko pewny czy będzie cały żółty czy malnę go jeszcze z zielonym camo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 8 Marca 2015 Autor Share Napisano 8 Marca 2015 Witam !!! Po kilku dniach przerwy udało mi się nałożyć preshading ale oczywiście aby nie było za prosto złamał mi się jeden z uchwytów za wyrzutniki min przeciwpiechotnych . Odkleiłem z obu stron i będąc pewnym , że mam plastikowe zamienniki wypipcyłem je do śmieci , otwieram pudełko i zonk - nie ma . Na szczęście zostawiłem ramkę z blaszek i do boju . Poniżej dwa zdjątka tego jak wyszło preshading i moja twórczość własna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 9 Marca 2015 Autor Share Napisano 9 Marca 2015 Hej , widzę że pisze sam do siebie , ale nic . Kolejne trzy zdjątka z położonym kolorem , jutro jak się uda to uskutecznię troszkę rozjaśnień i może go pokalkuję . Pozdrawiam tych kilku , którzy tu zaglądneli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Marca 2015 Share Napisano 9 Marca 2015 Działaj działaj. Ja na niemcach się nie wyznaje więc się nie odzywam. Jak będziesz lepił coś ze wschodu to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Brak komentarzy nie jest taki zły. Przynajmniej Cię nie zrażą Jak narazie dobrze Ci idzie. Masz niezłe tempo Ja przed każdym etapem z tydzień obmyślam strategię Preszejding zrobiłeś na bogato, ale dość skutecznie udało Ci się go zamalować Jakimi farbkami malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 Używam farbek vallejo i tamiya , na tym czołgu akurat w tej chwili tylko te pierwsze . A przy okazji , myślę nad jakimiś narzędziami na bokach bo w zestawie nic nie ma ( łopata , kilof ) i nie wiem co kupić czy plastiki czy coś fototrawiennego , jeżeli macie jakieś sugestie to proszę o podpowiedz . Kolejne pytanie teraz dotyczące gąsek , zestawowe składają się z pojedynczych ogniw , zastanawiam się czy nie zainwestować w inne i ewentualnie w jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Inna opcja co do gąsienic to metalowe Friule. Ale jak te są ok to możesz zostawić. Metalowe są stosu kolo drogie. Czekam na te rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Zerkam z zaciekawieniem i kibicuję jako fan SF wszelakiego oraz Panzerwaffe 1946 Ciekaw jestem jakie kamo Ci wpadło w oko do tej maszyny, może warto poszaleć z jakimis późnowojennymi "ambushami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 A tu zdjątka rozjaśnień , są bardzo jasne ale nie białe tak jak widać na zdjęciach , no i oczywiście udało mi się pominąć zawiasy na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 10 Marca 2015 Autor Share Napisano 10 Marca 2015 Co do camo jeszcze nic konkretnego nie zdecydowałem a jeżeli chodzi o ambusha nie wiem czy ewentualnie sobie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Troszkę masz za agresywne przejście kolorów pomiędzy bazą a jaśniejszym. Może jeszcze pomaluj łączenie tych kolorów bazowym i tym rozjaśnionym wymieszanych w proporcji 1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Friule do Pantery D zdaje się będą odpowiednie. Tylko, że one kosztują więcej niż model. Powinno ich nawet co nieco zostać, bo pantera większa jest Ja na twoim miejscu wypróbowałbym zestawowe, a gdyby okazały się tragiczne wymienił na friule Myślę, że tak jak napisał bazylms, powinieneś spróbować złagodzić przejścia pomiędzy kolorami. Jeżeli uważasz, że opanowałeś już podstawowe techniki malarskie, to możesz się porwać na ambusha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Do tej modulacji dodaj pośrodku jeszcze jeden odcień, bo Krzysiek dobrze pisze- za ostrze przejście. Dobrze, że najjaśniejszy kolor jest tak jasny- i tak ściemnieje po sido i wash-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 11 Marca 2015 Autor Share Napisano 11 Marca 2015 Domydlalem sie tego , ze to przejscie jest jednak za ostre , powinienem sie pobawic dzis z wieczora , zaraz potem cykne fotke . Gasienice na razie tak jak piszecie sprawdze zestawowe a w razie czego bede sie martwil potem . Co do camo to chyba ambush moze byc dla mnie za trudny wiec chyba go sobie daruje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Hej , widzę że pisze sam do siebie , ale nic ... . Zaglądam co jakiś czas - ale interesują mnie pojazdy które istniały realnie. Wtedy merytorycznie można podyskutować. A ten, no tylko trochę na deskach kreślarskich i tyle. Za to samo malowanie - to jest pole do ćwiczeń na ostro - powodzenia.Choć tylko SF. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 możesz poszaleć z malowaniem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 15 Marca 2015 Autor Share Napisano 15 Marca 2015 No w końcu udało mi się przysiąść do malowania . Modulacja poprawiona , niestety na zdjęciach nie bardzo ją widać ale jest . Ze względu na to że kolor bazowy to mieszanka dwóch kolorów nie udało mi się poprawić poprzedniej wersji i robiłem to jeszcze raz , wydaje mi się , że jest w porządku . Malnołem też bandaże na kołach . To tyle na dziś a oto zdjątka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Na moje oko, to wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 W oczekiwaniu na nowa igle do aero zabralem sie za gasienice , super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 17 Marca 2015 Share Napisano 17 Marca 2015 Ja obecnie po powrocie do hobby stosuję taką strategię. Najpierw robię gąsienice Potem jest już z górki Co się stało z aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 Może następnym razem tak zrobię . Co z aero , w tej chwili mój warsztat to stół w salonie , niezbyt to wygodne , mało miejsca i za każdym razem muszę rozkładać i składać sprzęt , moment nieuwagi i spadł na ziemię , na wykładzinę ale nie miałem nakręconej osłonki na dyszy i igła się pogieła . Na wiosnę planuję poskładanie biurka z europalet i w końcu będę miał konkretny warsztat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 No i miało być tak pięknie ... a wyszło jak zwykle , znowu sklupałem sprawę Proszę o radę na przyszłość , pomijając wzór kamo , też nie wyszedł , dla czego są takie rozpryski , regulowałem ciśnienie powietrza i ilość farby a mimo wszystko wyszło tak a nie inaczej , dodam też , że igła jest prosta . Z powodu powyższego efektu czołg zmienił kolor na Panzer Grey , zrobiłem modulację i rozjaśniłem małe elementy , następnie dostał sido i tu kolejne pytanie jakich kolorów olei użyć do biedronki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Jeżeli tak mocno wykropkowało Ci kamuflaż, to znak, że farba jest za gęsta. Rozcieńcz nieco mocniej, a przede wszystkim zmniejsz ciśnienie. Powinno się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Jeśli tak słabo Ci malowało to czemu pomalowałeś całą wieżę w te paski? Przed tym jak zacząłeś malować na modelu nie sprawdziłeś na papierze czy gdziekolwiek indzie jak maluje aerograf? Przy takim odkurzu malowanie kolormodulacji również nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Jak juz napisał kolega Kamil- aero pluje bo dostaje zbyt gęstą farbę. Poza tym jeżeli brakuje Ci doświadczenia, to nie podchodź do malowania kamo z ręki. Na przyszłość wyczaruj sobie jakiś Maskol albo Panzer Putty, będzie ładne kamo nawet jak aero się zbuntuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi