Ostach Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 A kokpit zrobiłeś już? Ciekaw jestem strasznie jak sobie z nim poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 Pomalowanie obydwóch kokpitów czeka na dorobienie bocznych burt w tylnym. Może znajdę dziś godzinkę by się tym zająć. Będę musiał sobie tylko wcześniej rozciągnąć nad świeczkę patyczek około 0.7mm na DSS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 Hejho! Zrobiłem linie zatarte podczas "delikatnego spasowywania" części... Wkleiłem stateczniki pionowe. Zgodnie z planami, w realu odległość czubków stateczników pionowych wynosiła 3.9m. 3.9 / 48=0.08125, czyli 8cm i 1mm. U mnie wyszło równe 8cm, ale to i tak OK. Jak układałem stateczniki podczas klejenia to ciągle w pozycji 8.1 wracały do 8.0. Zostawiłem więc. I poprawki w ryciu linii zrobione Mr. Dissolved Putty od Gunze Widać też mały wlocik powietrza na garbie. Ma on zły kształt i zauważyłem też, że w oryginale w tym miejscu garb był dużo niższy. Wlocik miał "płaską dziurę", czyli po prostu ścianę zamiast dziury. Pogłębiłem wiertełkami i frezami, oraz zapuściłem czarną farbką. Aha, dociążyłem model w przodu i wkleiłem nos. Rurkę pitot'a odciąłem, bo przeszkadzała by mi w dalszym montażu. W gotowym modelu planuję zrobić taką... osłonkę, nakładkę... nie wiem jak to nazwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 W gotowym modelu planuję zrobić taką... osłonkę, nakładkę... nie wiem jak to nazwać. Remove Before Flight :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 U mnie wyszło równe 8cm No jeśli mierzyłeś tą ekierką, to nie byłbym taki pewien. Poza tym, taka odchyłka (ca.1%, zakładając że rysownik się nie walnął), to super rezultat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Listopada 2008 Autor Share Napisano 6 Listopada 2008 A czym miałem mierzyć? Nie miałem na myśli że tip top 8cm. +/- 0.5mm coś takiego. Mam nadzieję, ze rysownik się nie walnął ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 A czym miałem mierzyć? ;) Suwmiarką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Listopada 2008 Autor Share Napisano 7 Listopada 2008 Suwmiarka ścisnęłaby ze sobą stateczniki, przez co wymiar byłby nie prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 Ustawiłbyś na niej odpowiedni wymiar, dokręcił śrubkę i by nie było siły żeby coś było nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Listopada 2008 Autor Share Napisano 7 Listopada 2008 Aha... no fakt. W ten sposób nie myślałem, żeby ustawić na suwmiarce odpowiedni wymiar i porównać. Masz rację ;) Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 Wiesz co Lucas? Ja tam się nie odzywałem do tej pory ale powiem Ci że mój Mig w 1:32 nie umywa się to tego co Ty klecisz. Rób dalej swoje bo działasz jak trzeba trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Listopada 2008 Autor Share Napisano 13 Listopada 2008 (edytowane) To tak w ramach ożywienia mojego warsztatu i działu lotniczego na forum Edytowane 13 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Listopada 2008 Share Napisano 13 Listopada 2008 No coś widać wreszcie ;) Lotki to rozumiem te 5 stopni mityczne? Nie mogę się kokpitu doczekać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 To się doczekałeś Ostachu kokpit przed poprawkami. Będe jeszcze robił obicia do żółtego podkładu kredką jakąś... Fotelik. Oczywiście jest jeszcze nie skończony. Ułozyłem tylko i pomalowałem pierwszym kolorem pasy. I 3 fotki kokpitu w ORYGINALNYM rozmiarze. (mam na myśli, że kokpit jest taki... mały? duży? sam nie wiem ;) oczywiście porównanie w dużym przybliżeniu) Jeśli chcecie o coś zapytać to walcie śmiało, bo w sumie nie wiem co bym mógł tu jeszcze opisać, napisać? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 fotelik fajny mam tylko takie pytanie, czy owiewka ładnie pasuje czy niezbędne będą jakieś prace szlifierskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Hmmm, będą niezbędne, ale tylko jeśli chce się mieć to na cacy. Wiem, zę wiatrochron od samego przodu wystaje do góry :/ trza to wyrównać. Raczej w kwestii spasowania ten model jest.... poprawny O osłonie wypowiem więc coś więcej dopiero po przyklejeniu I jeszcze fotka z grosikiem. Jak mogłem pominąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Rzuć jakieś zdjęcie realnego kokpitu dla porównania. Podobają mi się zegary i to coś co jest za pierwszym pilotem (srebrne z dziurkami), fotel też niczego sobie, ta czarna plama przy lewym skrzydle już tak zostanie? Razi mnie widoczny podkład (plastik?) wewnątrz kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Zetrzyj jeszcze trochę tego washa bo aż takiego syfu to tam nie ma. Ogólnie wygląda ok. Wreszcie się doczekałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Bardziej nie dało się zmyć, więc przeszedłem do pałeczek z rozcieńczalnikiem. Washa zmyło ale zegary tez... już nie będę poprawiał. Zretuszuję tylko wystający plastik (plastik wystaje, bo nie było sido i wash zmył mi kolor) Przypominam, zę na fotkach kokpit jest w ponad 2krotnym powiększeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 No widzę Lucas ze sie poważnie realizujesz w kwestiach modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 A tył to nawet fajnie teraz wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Fajnie to wygląda, tablica i fotel bardzo ładnie wykonane . Nie mogę się doczekać efektu końcowego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 Poprawiłem tylne (i przednie też) zegary... aktualnie pracuję dalej nad powierzchnią modelu. Połowa z roboty do wykonania to połączenie stateczników pionowych w kadłubem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Łukasz, zegary robiłeś metodą drybrush'a? Bardzo fajnie wyszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Fajny kokpit - wyglada na mocno wyeksploatowany - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi