HK1885 Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Mam model Miga 17 z HBeka: Wymyśliłem, że zrobię go z szachownicami, w kamuflażu - 1023. Znalazłem dyskusję przy okazji budowy modelu AZ viewtopic.php?f=63&t=32822 Sugerowane przez AZ: Inna propozycja: Jak to przełożyć na paletę Gunze / Tamiya? Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o ten żółtawy, to ja w moim Lim 6 malowałem H 71 a potem rozjaśniałem z domieszką białej. Myślę, że jest to ten sam kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 Zrób srebrnego 1023 jak ja, to odpadnie problem kolorów: viewtopic.php?p=623945#p623945 Ta farba na muzealnym samlocie jest straszliwie zmęczona i wyblakła, więc nie może stanowić dobrego punktu odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2015 Zrób srebrnego 1023 jak ja, to odpadnie problem kolorów Zajawkę mam akurat na tego kamuflowanego więc na srebrno nie da rady. Generalnie trafiłem jeszcze w internetach na coś takiego: i jest konfuzja. 1023 wygląda na mniej jaskrawy i bardziej w AZtowych kolorach, ale powojenne polskie lotnictwo, a Limy w szczególności to kompletnie nie moja bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1983 Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 To jest ten sam kamuflaż? Jeżeli tak to faktycznie nie ma co patrzeć na te proponowane kolory, bo ten 'szary' (pierwszy z lewej na próbkach) to powinien być brązowy. Nie wiem na ile można ufać takim próbnikom, ale może jest to jakiś początek: http://scalemodeldb.com/paint [nie ma gunze w palecie]. 'żółty' może Gold Leaf z Tamki? Middle stone proponowany przez kowal76 chyba pasuje - wygląda tak: 'brązowy' chyba Red Brown z Tamki: 'zielony' moim zdaniem jest najtrudniejszy - wygląda na bardzo 'trawiasty', na mój gust w okolicach/pomiędzy H58 (interior Green) i H312 (FS34227) od Gunze H312: Nie wiem czy pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 7 Czerwca 2015 Share Napisano 7 Czerwca 2015 W zeszłym roku oglądałem tego Lima dokładnie i jest na nim tyle warstw farby, że teraz trudno dojść, która była ta właściwa. To, że spód samolotu mógł być kiedyś błękitny można ledwo poznać po resztkach odprysków spod odprysków (!) na krawędzi wewnętrznej osłony podwozia! Oczywiście zabrałem ze sobą aparat Canon S5 i zrobiłem kilka zdjęć: Lim-5 "1023" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2015 Dzięki za podpowiedzi. Widzę, że to będzie grubsza sprawa z tym Limkiem. Przy okazji - co to za ustrojstwo? - czy Limy latały z tym standardowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 http://www.azmodel.cz/product_info.php?cPath=27&products_id=561 AZ Model ma w ofercie model, co prawda w 1:72, MiG-17F, w którym jest też przewidziane malowanie do 1023. Co prawda podają kolory Humbroli, ale może da się to jakoś przeliczyć. No i jest schemat malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 A może chodzi o coś w deseń tego Lima-6? Wtedy propozycja kolorów AZ miałaby jakieś oparcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2015 Zawsze i wszędzie nie, ale często się to spotyka. Dzięki. Ostatnie stwierdzenie otwiera pewną hmm... furtkę. AZ Model ma w ofercie model, co prawda w 1:72, MiG-17F, w którym jest też przewidziane malowanie do 1023. Co prawda podają kolory Humbroli, ale może da się to jakoś przeliczyć. No i jest schemat malowania. To właśnie punkt wyjścia do rozważań. W temacie naszego lotnictwa za "minionego reżimu" jestem kompletna lama. A może chodzi o coś w deseń tego Lima-6? Piękna fotka, ale w takim układzie trzeba by nieco zmienić kolory: brąz - XF 64 (??) ciemnozielony - ze zdjęcia dla mnie coś w rodzaju zielonego IJN - głęboki odcień ciemnej zieleni; trzeci kolor - albo ciemnoszary (mix XF 63/24) albo jasny bladozielony - tutaj nie znajduję żadnego odpowiednika z palety gunze/tamija spód - PRU blue (??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Spróbuj dotrzeć do numeru specjalnego Aeroplana dotyczącego Lim-6bis. Planujesz wprawdzie 5, ale wnioski są takie, że co zdjęcie, to kolory i 5-tek i 6-tek wyglądają bardzo różnie i trzeba by chyba próbować dotrzeć do zdjęć konkretnego egzemplarza. Albo nawet zamiary dostosować do posiadanych zdjęć, tzn. budować model samolotu, którego zdjęcia da się zdobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 A zajrzyj tu http://galeria.aviateam.pl/photo/10181 a obaczysz tego Lima w innej krasie...a i tu warto http://martop.zsois.zgora.pl/spis.html tu zdjecia Limów-6 http://galeria.aviateam.pl/photos.php?AS=true&aircraft=Lim-6bis&mode=0&begin=0&limits=15 moim zdaniem Limy 523 i 627 dla modelarza idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2015 Planujesz wprawdzie 5, ale wnioski są takie, że co zdjęcie, to kolory i 5-tek i 6-tek wyglądają bardzo różnie i trzeba by chyba próbować dotrzeć do zdjęć konkretnego egzemplarza. Wytłuściłem to co jest kwintesencją tego zagadnienia. Standard dla Limów jest taki, że go brak. A zajrzyj tu http://galeria.aviateam.pl/photo/10181 a obaczysz tego Lima w innej krasie... Już kojarzę ten jasnozielony - Skoda Favorit i Felicje sprzed liftingu... A bardziej serio: trza będzie knuć na podstawie fotek z albumu net_sailora, propozycja AZ będzie jakimś punktem wyjścia. No i nie tracę nadziei, że kiedyś pojawi się jakiś zestaw, który pozwoli w miarę bezboleśnie przerobić 17-kę HBeka na Lim-6bis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Był standart . Billmodell wypuścił serie farb z kamuflażu typu,,Meduza,, 101-107 , możesz spróbowac podpatrzec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Kolory rozpracowałem jak niżej: Tamiya XF 23 Light Blue na spód Gunze H 303 Green 34102 / Tamiya XF 52 Flat Earth / XF 24 Grey góra. Dwa pytanie dodatkowe. 1. HBek zaleca do wnętrza gunze C 74 - czy to jest OK do Limów? 2. Krzesełko z quickboosta (48 503) do Mig 17 - czy się nada do naszego Lima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Ten C 74 to chyba raczej nie. Kokpity Limów były szare. Ja użyłem H 307 z Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Fotel nada się, choć trochę ubogi w detale. Parę drobiazgów i można łatwo go zwaloryzować. Tu masz totki KK-2 i wiele innych foteli. http://fotelkatapultowy.pl/Fotel%20KS-2/Galeria/Galeria.htm Co do gunze C74 to trzeba by prysnąć i zobaczyć jak ten kolorek wygląda. Wnętrza limów generalnie szare, ale jakaś nutka błękitu wychodzi z tych szarości na niektórych egzemplarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Mam pytanko, czy na dyszach Limow-5 wystepowaly charakterystyczne przebarwienia od wysokich temperatur i czy takie przebarwienia mogly wystepowac w komorach hamulcow aerodynamicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Dysza owszem, ale w komorze hamulców niczego takiego nie dostrzegłem na muzealnym egzemplarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 A masz moze zdjecia dysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Są pod uprzednio podanym adresem (dysza i hamulec, choć z przewagą hamulca): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Dzięki serdeczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Jeszcze trochę tych naszych Limków lata, więc w przypadku śladów eksploatacji możesz śmiało posłużyć się zdjęciami "żywych" egzemplarzy. np tutaj dysza i otwarty hamulec: http://www.ipernity.com/doc/jbezosky/16713317 Widać jednak, że coś się tam w komorze hamulca dzieje. od przegrzania. W muzealnym samolocie ten efekt zniknął pod warstwami brudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 No i takie pytanie jeszcze - tym razem Lim 6bis. Co trzeba by było przerobić w Migu 17 HBeka żeby mieć Lim 6bis - zasobnik na spadochron to pierwsze co rzuca się w oczy. Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Nie montujesz na skrzydłach anten radiowysokościomierza( na końcówce skrzydła i druga u nasady), przenosisz je pod kadłub tylko trzeba je dorobić bo mają inny kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi