MkSilos Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Witam szanownych forumowiczów Po kilkunastu latach przerwy postanowiłem wrócić do starego hobby. Na pierwszy strzał poleciał fw190 F-8 (ciągle się robi ) ale obecnie próbuję swoich sił z Arado 196 A-3. Zainspirowany takim oto rysunkiem: postanowiłem trochę poprzerabiać Ravellowy kit i obecnie mam taki stan: Pogrzebałem trochę po internetach aby wyszukać jak najwięcej informacji o bebechach tej maszyny i jest całkiem nieźle. Jedyny problem który napotkałem to brak sensownych zdjęć / schematów tego co się dzieje pomiędzy ścianą ogniową a silnikiem. Chodzi o połączenia przewodów (co gdzie idzie i z czym się łączy). Obecnie bazuję między innymi na takim zdjęciu: zamieszczonym pod tym adresem: http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=5968ecently (proszę się nie śmiać z oszklenia kabiny - jest tymczasowe) silnik (tu jeszcze we wstępnym stadium) Może któryś z forumowiczów posiada w swoich archiwach jakieś bliższe informacje w temacie okablowania przedziału silnika. Za pomoc w tym temacie oraz wszelkie krytyczne uwagi z góry dziękuję . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Ojojoj.....aaaale model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 No jedziesz Panie po bandzie rowno... Trzymam kciuki bo zapowiada sie Mount Everest modelarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus222 Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Zgrożenie dla Mikołaja widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Bardzo dziękuje za słowa uznania. Daleka droga jeszcze przede mną. Jak skończę przedział silnikowy to czeka mnie jeszcze zabudowa przedniej części kadłuba od strony kabiny pilota. (dużo linek, przewody, rurki i cały ten bałagan) Niestety ciągle dokładam sobie roboty. Właśnie otworzyłem cały przedział KMa w skrzydle . A czasu mało. Postaram się wrzucić jeszcze kilka fotek ze wcześniejszych etapòw budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Zapowiada się ciekawy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 i ja chętnie pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Chętnie zobaczymy jeszcze fotki o których mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 Widzę że wszystkie poprzednie zdjęcia poznikały. Poszukam lepszego miejsca przechowywania fotek. Może macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Imgur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 13 Lipca 2015 Autor Share Napisano 13 Lipca 2015 To jeszcze jedna próba oto co był inspiracją: a taki mam stan obecnie: a tak to się budowało silnik: rama: pływak: statecznik: kadłub: wiem, sporo w tym wszystkim jest improwizacji . Trochę problemów miałem z malowaniem. Nie mogłem dogadać się z tym plastikiem. Do malowania oznaczeń używałem masek Montexa i farb Pactry i było ok (na stateczniku) ale już na kadłubie i skrzydłach farba złaziła płatami. Nie pomagało wielokrotne mycie, pokrywanie podkładem (niestety miałem pod ręką tylko szary podkład samochodowy). W efekcie na skrzydłach wylądowały Ravellowe kalki . Dodam tylko że te same farby i maski na fw190 zadziałały znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Muszę wziąć coś na uspokojenie... Odlot na pływakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Praca w bardzo lubianym przeze mnie stylu. Tak trzymać. Ciekaw jestem jak to pójdzie, jedno z czym chciałbym się upewnić - czy zdjęte elementy poszycia będą szły zgodnie z konstrukcją samolotu? Nie znam Arado na tyle dobrze, aby to jednoznacznie ocenić. Adaś - nie zagrożenie, lecz pozytywna konkurencja i wzajemna - mam nadzieję - inspiracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Praca w bardzo lubianym przeze mnie stylu. Tak trzymać.Ciekaw jestem jak to pójdzie, jedno z czym chciałbym się upewnić - czy zdjęte elementy poszycia będą szły zgodnie z konstrukcją samolotu? Nie znam Arado na tyle dobrze, aby to jednoznacznie ocenić. Adaś - nie zagrożenie, lecz pozytywna konkurencja i wzajemna - mam nadzieję - inspiracja To jest to mój piewrszy model tak mocno rozebrany model. Co do blach to starałem się zachować jak największą zgodność. Zasadę tą nagiołem nieco w przedniej części kadługa zaraz za tablicą pilota. Tam blacha została przecięta na pół. podobnie na pływakach. One w zasadzie burty miały zrobione z jednego kawała blachy. A co do skrzydła, to bardziej zależało mi na pokazaniu większej części komory KM niż przewidują to fabryczne luki . Ale będę się starał w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Wygląda "soczyście" Pięknie wykonany silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 Cudo. Chciałbym kiedyś dojść do takiego poziomu ;) Pozdrawiam i z zainteresowaniem obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 napisze coś więcej jak się wyzbieram z podłogi z wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Super wykonanie, bardzo ciekawy projekt trzymam kciuki za jak najczęstsze aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MkSilos Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2016 Prace postępują ale dość powoli . Z braku dokumentacji w temacie ściany ogniowej, parę rzeczy byłem zmuszony uprościć. Do stanu obecnego dodam jeszcze trzy popychacze i kilka przewodów. Lewe skrzydło się robi. Po sklejeniu całości okazało się że model ma tendencję do przechyłu na ogon mimo naprawdę mocno obciążonych pływaków w przedniej części. Parę fotek z postępów: Jeszcze sporo roboty, a tak mało czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Stycznia 2016 Share Napisano 8 Stycznia 2016 Piękny model! Już teraz jest czego gratulować. Chcę takiego w 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi