bazylms Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Ale ja ten plastikowy wzornik przykładam na kółko i jego używam jako maski do bandaża. Masz na tyle otworów że zawsze jakiś się dopasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meejohn Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Witam. Mogę kolegę poratować kalkami ...... takie posiadam: Obie w skali 1/35. T - Tamiya, D - Dragon. daj znać czy mogą być to wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Jak najbardziej mogą być! BARDZO dziękuję za odzew. Daj info na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meejohn Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Wysłałem na pw..... Doszło...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Te dragonowskie chyba poprawniejsze. Wiekszosc zrodel podaje jako wzor- tarcze z podcieciem z prawej strony. Liscie debu tez byly zdaje sie opcjonalnie, tylko w jakims okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meejohn Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Tamiya miała chyba własną wizję tego symbolu..... chyba, że na jakimś pojeździe taka wersja była..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Baardzo dziękuję koledze meejohn za kalki! Te dragonowskie chyba poprawniejsze. Wiekszosc zrodel podaje jako wzor- tarcze z podcieciem z prawej strony. Liscie debu tez byly zdaje sie opcjonalnie, tylko w jakims okresie. Dzięki Grzegorzu za merytorykę. Liście to się najwyżej nożykiem skoryguje Myślę, że w tym miejscu go umieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 To z godlami sie trafialo. Zaloogi czasem mialy wlasne interpretacje, czasem malujacy sie mylili. Wiec nie mozna zdecydowanie powiedziec ze nie bylo. Jak zwykle w takiej sytuacji- zdjecia, zdjecia i jeszcze raz zdjecia archiwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 To z godlami sie trafialo. Zaloogi czasem mialy wlasne interpretacje, czasem malujacy sie mylili. Wiec nie mozna zdecydowanie powiedziec ze nie bylo. Jak zwykle w takiej sytuacji- zdjecia, zdjecia i jeszcze raz zdjecia archiwalne. Niestety... zdjęć brak. Naszukałem się niemożebnie i znalazłem dopiero po długim czasie tylko to: Aż dziwne bo asy HJ natłukły w Normandii trochę czołgów. W tym niestety naście naszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Wiesz, dowcip nie polega na tym ze jakas dywizja byla super i sa zdjecia a inna byla kiepska i zdjec nie ma. Kwestia do jakich jednostek byli przydzielani kriegberichter, gdzie docieraly czolowki Propagandakompanie. Znaczna wiekszosc materialu foto to jednak ich praca a nie prywatne aparaty. Znaczy mowie o tym co jest znane a nie lezy zaalbumowane w prywatnych szufladach. Moge wymienic bez liku jednostek a z tego znaczna czesc elitarnych gdzie zdjec nie uswiadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 A ja znaczek maznął bym na błotniku..tam chyba częściej był malowany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 A ja znaczek maznął bym na błotniku..tam chyba częściej był malowany.. A lewy czy prawy patrząc od przodu Ten JP IV w ogóle dziwny jakiś jest. Ani numeru bocznego, ani krzyża. Może krzyż z tyłu gdzieś dawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Wiem marudzę, ale zerknij na te odbojniki - (pojazdy nieistotne) https://farm4.staticflickr.com/3720/10640378103_d9dae50330_b.jpg https://farm3.staticflickr.com/2865/10226490636_bfcbc5aef1_b.jpg https://farm8.staticflickr.com/7309/9478186680_1f2abe9ca9_b.jpg http://thepanzertrap.com/images/PIV%20GEAR%20HOUSING%202.jpg Chodzi mi o ich wysokość, a może to tylko perspektywa fotek - zdjęcie pod kątem = odbojniki białe? Czy odbojniki mają wstawioną gumę?Czy są bez bo za bardzo nie widzę. Daj więcej fotek jeśli można prosić. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Wiem marudzę, ale zerknij na te odbojniki - (pojazdy nieistotne)https://farm4.staticflickr.com/3720/10640378103_d9dae50330_b.jpg https://farm3.staticflickr.com/2865/10226490636_bfcbc5aef1_b.jpg https://farm8.staticflickr.com/7309/9478186680_1f2abe9ca9_b.jpg http://thepanzertrap.com/images/PIV%20GEAR%20HOUSING%202.jpg Chodzi mi o ich wysokość, a może to tylko perspektywa fotek - zdjęcie pod kątem = odbojniki białe? Czy odbojniki mają wstawioną gumę?Czy są bez bo za bardzo nie widzę. Daj więcej fotek jeśli można prosić. Pozdrawiam Krzysztof Zrobiłem je na podstawie rysunków z fotosnajpera ale też musiałem dostosować do modelu - przeskalować i wysmuklić. Wyglądają więc niestety jak wariacja na temat :( i nie wiem czy będzie mi się chciało próbować 2 raz... Choć może z blaszki by wyszły lepiej, a blacha miedziana 0.1 mm właśnie przybyła. Guma jeszcze nie doklejona bo byłby problem z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Robić od nowa - chyba nie.Może lekko doszlifować z góry z dołu,bo wydają się za "długie". Powtórzę - wydają się.Fotka jest zrobiona lekko z góry.Są białe i po pomalowaniu może będzie lepiej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meejohn Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 witam. kalki wysłane....... obserwuję, kibicuję...... no i ... wytrwałości w budowie i przebudowie..... Pozdrawiam. Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Robić od nowa - chyba nie.Może lekko doszlifować z góry z dołu,bo wydają się za "długie".Powtórzę - wydają się.Fotka jest zrobiona lekko z góry.Są białe i po pomalowaniu może będzie lepiej. Pozdrawiam Krzysztof Skróciłem z dołu i góry odbijacze. W tym temacie więcej już robić chyba nie będę. Przy okazji zacząłem zimmerit formując cieniutkie arkusze z Green Stuff przy wykorzystaniu papieru do pieczenia - nowy sposób podpatrzony w sieci. Najważniejsze, że prawie nic się nie klei i palce nie bolą od rozcierania Narzędzia Trumpetera i radełka z patyczków po lodach do formowania wzorku w niedostępnych radełkiem miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Stycznia 2016 Super Moderator Share Napisano 6 Stycznia 2016 ;) taki masochizm modelarski no ale co tam oglądam dalej... Choć ja już wolę już mimo wszystko kupić lepszy model i skleić. Ewentualnie męczyć się z blaszkami Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Teraz pytanie do znawców tematu bo sam nie jestem pewien i poszukiwania nie są jednoznaczne. Czy w wersji z gąsienicami na przedzie ma być pod nimi zimmerit czy nie? Zimmerit na wannie położony poza kontrowersyjnymi miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Teraz pytanie do znawców tematu bo sam nie jestem pewien i poszukiwania nie są jednoznaczne. Czy w wersji z gąsienicami na przedzie ma być pod nimi zimmerit czy nie? Na logikę powinien być, zimmerit nakładano w fabryce, a gąsienice raczej niekoniecznie, a jeżeli nawet - to dopiero potem. To inna sprawa, niż na przykład malowanie w jednostce razem z linami i narzędziami, bo komu chciałoby się je ściągać. Moim zdaniem trzeba nałożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Czy w wersji z gąsienicami na przedzie ma być pod nimi zimmerit czy nie?. NIE. Na logikę powinien być, zimmerit nakładano w fabryce, a gąsienice raczej niekoniecznie, a jeżeli nawet - to dopiero potem. Pewno tak - jeśli mocowanie na zapasowe gąski było by modernizacją polową. Od lutego montowane fabrycznie i zaopatrywane w dodatkowe ogniwa fabrycznie. Pasta w tym miejscu niepotrzebna (do gąsek też się miny się nie "przyklejają"). W wersji późnej przeniesiono w/w zapas na tył pojazdu.To też była przeróbka fabryczna. Bardzo fajnie pokazują to fotki -- pojazdu późnego: http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_l48/images/jagdpanzer_iv_l48_10_of_18.jpg http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/jagdpanzer_iv_l48/images/jagdpanzer_iv_l48_14_of_18.jpg Pod gąskami brak jest "zimmeritu". Pozdrawiam Krzysztof Poprawka konieczna. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Jednym słowem ma być tak jak ten z muzeum w Munster źródło - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panzermuseum_Munster_2010_0449.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Od lutego montowane fabrycznie i zaopatrywane w dodatkowe ogniwa fabrycznie. Chylę czoła wobec znajomości tematu, zdjęcia też nie pozostawiają wątpliwości. Dla modelu to nawet lepiej, większe urozmaicenie powierzchni. Bardzo fajny warsztat, zaglądam i będę z niego czerpać przy swoim egzemplarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Przy okazji zacząłem zimmerit formując cieniutkie arkusze z Green Stuff przy wykorzystaniu papieru do pieczenia - nowy sposób podpatrzony w sieci.Najważniejsze, że prawie nic się nie klei i palce nie bolą od rozcierania Możesz coś więcej o tej technice napisać? Wychodzi Ci całkiem ładny ten Zimmerit, tylko zastanawiam się czy troszkę nie za gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 Krzychu zapewne zmodyfikowana wersja tej metody z filmiku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi