dziuba Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Faktycznie, super Zamówiłem płytki polisterynowe grubości 0.75mm, powinno być ok Chciałem jeszcze Ciebie zapytać, skąd wziąłeś tę folię? Ewentualnie nazwa czy cokolwiek Wymyśliłem dość fajny sposób na ryfle - odciskałem je za pomocą małego śrubokrętu z płaską główką na folii aluminiowej typu jak niezbędny, potem to zalałem CA dla utwardzenia, niemniej jednak z takiej folijki jak Ty pokazałeś powinno to wyjść fajniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Kup sobie tacki na grila, mają grubszą folie ale dają sie kształtować bez kłopotu, szukaj tylko takich które maja jak najmniej przetłoczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 ...Wymyśliłem dość fajny sposób na ryfle - odciskałem je za pomocą małego śrubokrętu z płaską główką na folii aluminiowej typu jak niezbędny, potem to zalałem CA dla utwardzenia... chętnie zobaczę wyniki! brzmi zachęcająco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Folię dostałem akurat od blacmana Ale widziałem podobną w sklepie z akcesoriami do kominków, służy do uszczelniania połączeń w instalacji kominkowej. Kolega Witek z Konradusa używał do wyciskania nitów kalki technicznej i gluta do utrwalenia. Nie wiem czy utrwalenie z CA na foli będzie trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Jak na razie trzymają się mocno (można spojrzeć na fotce ze strony trzeciej) nie mniej jednak zamówiłem też komplet blach ryflowanych od Adlera i zobaczę jak będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 W międzyczasie skończyłem sam radar. Uprzedzając: mi się całkiem podoba Swoją drogą zdjęcia strasznie hiperbolizują krzywiznę moich elementów... Ok, pręty na radarze po bokach wyszły kiepskawo, przed zamontowaniem wydawały się sporo lepsze :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Jak coś wychodzi kiepskawo to robimy co? Taaak... Ucinamy i od nowa:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Jak coś wychodzi kiepskawo to robimy co? Taaak... Ucinamy i od nowa:] święte słowa - taka skala, że trochę wstyd puszczać niedoróbki a radar będzie wyeksponowany więc nie da się ukryć że będzie się to rzucało w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Jak coś wychodzi kiepskawo to robimy co? Taaak... Ucinamy i od nowa:] święte słowa - taka skala, że trochę wstyd puszczać niedoróbki a radar będzie wyeksponowany więc nie da się ukryć że będzie się to rzucało w oczy Zwłaszcza, że jak już się poprawi i jest lepiej, człowiek sam się cieszy, że podjął taką decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Macie 100% rację i właśnie po takie kopy założyłem ten temat Podmiana trochę zajęła, wywierciłem 10 otworów wiertłem 0,2mm na druciki, co przy owalu i starajac się nic nie uszkodzić zajęło dość sporo czasu. Niemniej jednak wygląda chyba lepiej? edit:// zdecydowałem się też na malowanie, będzie to wersja z momentu wpłynięcia Bismarcka do Korsfjordu w maju '41 roku. Wszystko dlatego, że nie czuję się na siłach malować nadbudówki w pasy, ogrom maskowania i delikatnych elementów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Na pewno lepiej Powiem Ci szczerze, że bardziej podoba mi się malowanie wyłącznie burt w kamuflażu, bez tych "wydziwiasów" na nadbudówkach Moim zdaniem taki jest cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 wygląda znacznie lepiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 No i teraz to jest radar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek Killer Napisano 16 Sierpnia 2015 Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Orzeszku włoski! Jaki wielki! Szanowny Kolego zrób go najlepiej jak potrafisz. Takie monstrum będzie wspaniałą ozdobą i wisienką na torcie modelarskiego życia. Pomyśl o jakiejś gablotce co by się nie kurzył i nie niszczył (a szkoda by było, bo na pewno nie mało kosztował). Będę stałym oglądaczem i życzę udanej zabawy z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Psiknąłem radar na kolor i....cholera, chyba za ciemno :| malowane na neutral grey, 992 z palety model color, taki jaki podaje się w instrukcji malowania, nie wydaje mi się jednak, żeby był to odpowiedni odcień szarości :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Ładnie wychodzi. Antena radaru ,,materacowego'' powinna być czarna. Zdaje się jest to FuMO 23. .Fajne druciki na ramionach dalmierza. http://www.kbismarck.com/controltiri.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie wiem czy oglądałeś relacje z budowy kartonowego Bismacka prowadzonej przez Arta. http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=167694&t=167694&filtr=0&page=1 Na pewno warto bo jego model dostał złoty medal na "Naviga" w Starej Zagorze w Bułgarii wynikiem 97,33 pkt. na 100 możliwych. Na pewno znajdziesz coś dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 @Doody: jest to jedna z trzech relacji, które mam na "tapecie" ;) @SAW: dzięki ;) Poniżej dalsze etapy dłubania. Usunięte podpórki z żaluzji, wklejony drucik 0.15mm w środku i 0.25mm z zewnątrz, deski trochę psują odbiór ale cóż... Poglądowe foto radaru 10.5m, wygląda sporo "brudziej" niż na żywo, nie mogę zrobić dobrej fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Sierpnia 2015 Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Oj, zdrowo przegiąłeś z tym łoszem... Pamiętaj, że B odbył de facto tylko jeden rejs bojowy, w dodatku bardzo krótki, czyściutki być powinien A te druciki to chyba handrelingi, nie powinny odstawać od blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Sierpnia 2015 Share Napisano 20 Sierpnia 2015 A mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 20 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Będzie zatopiony jak nic :-) Pozdrawiam i oglàdam dalej Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Ten drucik wewnątrz to inspiracja budową Tomasza_D, który robił Bismarcka w 1:100, oraz fotkami, natomiast na zewnątrz żaluzje powinny odstawać delikatnie od pancerza, jako, że w odlewce było to zlicowane postanowiłem zrobić to z drutu, co powinno dać efekt zbliżony do wymaganego..Zdaję sprawę z tego, że jest mocno przesadzony ale wydaje mi się, że na fotkach tylko, w rzeczywistości starałem się zrobić delikatne zacieki plus ślady rdzy, które na przyszłość chyba będę robił tylko na kadłubie..Tutaj faktycznie wygląda jak jakby zagubił się na środku oceanu na parę ładnych miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Kiedyś znajomy, który służył na okręcie powiedział mi: Co ma robić 1000 czy 2000 ludzi na okręcie jeżeli akurat nie bierze on udziału w jakiejś "strzelaninie"? Ano z nudów czyszczą wszystko co się da i gdzie można się dostać. Zwłaszcza na okrętach flagowych. Pokład i znajdujące się na nim elementy były zazwyczaj wypucowane na błysk. Zacieki rdzy były tylko przy kluzach kotwicznych gdzie woda się leje chłodząc łańcuch. Burty wcale nie były specjalnie poobijane. Na pewno nie było zacieków rdzawych od bulajów, które były mosiężne. Także czasem wydaje mi się, że ślady eksploatacyjne na niektórych modelach są mocno przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 zdecydowanie za brudny. sprobuj moze wpuscic tylko nieco losza w zaglebienia i zalamania. I to raczej nie rdzawy a ciemnoszary. Bardziej chyba na polnocnych morzach i Atlantyku warto zaznaczyc zewnetrzne krawedzie kolorem jasniejszym - bardzo jasno szarym (swego rodzaju suchy pedzel) aby zaimprowizowac starcie i przetarcie farby ale tylko na powierzchniach i krawedziach dostepnych dla zalogi... tak sobie mysle - ale Autor ma tu decydujace zdanie Burty wcale nie były specjalnie poobijane. Na pewno nie było zacieków rdzawych od bulajów, które były mosiężne... burty byly strasznie poobijane a zacieki wlasnie tworzyly sie w miejscach laczenia roznych materialow lub gromadzenia sie wody na dluzej niz jej splyw po w miare gladkiej burcie....glowniej to kluzy kotwiczne, pacholki, miejsca zejscia lin cumowniczych, oraz wszelkiego rodzaju trapy i burtowe bomy zaladunkowe. nie mam zdjec Bismarcka ale Sharnhorst rdzewial calkiem calkiem - pomimo niemieckiego umilowania porzadku.... Briest, '42 okrety malowano w czasie przestojow, jesli byly mocno eksploatowane - nie bylo na to czasu. Jestem poza moim archiwum ale mam gdzies zdjecie fantastycznie poobijanej South Dakoty z okresu intensywnych walk na Morzu Salomona... pytanie raczej takie - i tu moze warto przesledzic historie okretu w malowaniu, ktore Kolega dziuba wybral. Jak dlugo w nim plywal i kiedy wczesniej mial np dokowanie, lub dluzszy przestoj - bo wtedy zapewne go malowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Bismarck to się wybitnie napływał po morzach i oceanach W tym malowaniu z Korsfjord z 21 maja 1941 pływał 6 dni do zatonięcia to chyba nie zardzewiał okrutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi