Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzisiaj dużo nie robiłem i większość jest na sucho:

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B7

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B5

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B3

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B2

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B1

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B8

stug.%2B4%2Btamka%2B-%2B10

i to na tyle jeszcze bardzo dużo do zrobienia

Pozdrawiam i liczę na mało krytyki i ewentualną pomoc

Napisano
Na lufie chyba jeszcze masz szew. Poza tym wygląda czysto jak narazie.

Swoją drogą lufę to nie lepiej na metalową od RB wymienić?

Lufy jeszcze nie szlifowałem i tak jest tam szew.

Co do lufy to model z bedzie z pudełka bo ostatnio mie mam zbyt dużo żeby waloryzować modele

I wgl to sorry za zdjęcia bo to tak na szybko z telefonu

Napisano

Ja jadę dokładnie w tym samym pojeździe od kilku dni (ponownie). Co prawda mam model z Academy ale ramki są dokładnie takie same. Zobacz jak u mnie to na razie wygląda: viewtopic.php?f=87&t=46990

Życzę powodzenia bo model "z pudła" jest godny pożałowania

Napisano

No to i ja zasiądę, pooglądam i coś tam pomarudzę.

Pozdrawiam i liczę na ... ewentualną pomoc .

I tak to Potraktuj.

Narazienjest on na sucho tylko go z ramki wyciolem wiec tu bedzie poprawka

Do słabego szlifu dodam : słabo wyszlifowany lewy błotnik(trzy miejsca łączenia z ramką),podstawa włazu d-cy (dwa łączenia z ramką).

Dorób wlewy paliwa , zaszpachluj dziury między 2 a 3 -cim kołem podtrzymującym,pod błotnikami przewiew!

Tylna płyta - wstaw kawałek plastiku w szpary w układzie napinającym tylne koło,zlikwiduj "pseudo" bolec w "haku" holowniczym i nawierć otwór do bolca(dorób nowy).

Wszystkie te prace nie wymagają specjalnych nakładów, a wygląd zmieni się lekko na plus.(bardzo lekko)

Jest to model do którego waloryzacyjny zestaw-(y) powinni sprzedawać w komplecie z modelem.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

ciąg dalszy:

stug%2B4%2B%25233%2B-%2B4

stug%2B4%2B%25233%2B-%2B3

stug%2B4%2B%25233%2B-%2B2

stug%2B4%2B%25233%2B-%2B1

człowieka jeszcze nie szlifowałem dokładnie więc proszę go pominąć i skrzynka z tyłu jest tylko wycięta z ramki i na sucho położona.

Napisano

Na wlazach sa takie male kola widoczne ( na oslonie km tez) to nie moze tak zostac, trzeba z tym cos zrobic, uchwyt od klapy silnika ma slad po laczeniu z ramka :(

ps modelarstwo to nie wyscigi

Napisano
Na wlazach sa takie male kola widoczne ( na oslonie km tez) to nie moze tak zostac, trzeba z tym cos zrobic, uchwyt od klapy silnika ma slad po laczeniu z ramka :(

Ten uchwyt to tylko tak widać ale jest płaski - element po łączeniu z ramkom jest wycięty.

Te koła na wlazach to wiem tylko nie wiem czy je szlifować czy załatać szpachlą?

Napisano

Dyskusyjna jest ta skrzynka za włazem d-cy.Nie twierdze że takich nie było.

W publikacjach i rysunkach w skali 1:35 nie pokazują takowej skrzynki na szpargały.Jeśli takowe były to raczej to wyjątki.

Spotykane w kolorowych grafikach :Wydawnictwo Militaria Nr.94 i 261 na ostatnich stronach oraz tu :

http://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/tanks/ww2-tanks-germany-2/sdkfz167-sturmgeschutz-iv-stugiv.png

Ta płyta nadsilnikowa z wczesnych StuG-ów IV.Wskazuje na to mała skrzyneczka do chłodnicy.(stożkowa).W późnych ścianki tej skrzynki proste.

Pojedynczy uchwyt (wczesna wersja) - w późnej są dwie rączki.Osłona do MG - brak wyżutnika granatów itd.

Ślady po wypychaczach na włazach, osłonie MG i wewnętrznej części jarzma(trzecia fotka od góry).

Te koła na wlazach to wiem tylko nie wiem czy je szlifować czy załatać szpachlą?.

Zaszpachluj a następnie wyszlifuj.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Z tym peryskopem to mi narobiłeś

Ok lecimy dalej:

styg%2B4%2B%25234%2B-%2B4

haki:

styg%2B4%2B%25234%2B-%2B5

osłony

styg%2B4%2B%25234%2B-%2B3

i przymiarka

styg%2B4%2B%25234%2B-%2B1

styg%2B4%2B%25234%2B-%2B2

Na dzisiaj to tyle. Pomyśle co z tym peryskopem dalej...

Pozdrawiam

Napisano
tez aktualnie męczę ten model i powiem tyle, że ile byś przy nim się nie narobił to i tak mało

Jak sie robi z pudła to szybki model. Już go prawie skończyłem - malowanie i po malowaniu te małe elementy typu młotki siekierki dokleje i już prawie będzie koniec. Jutro rano dam fotki modelu w aktualnym stanie.

Napisano

Hej

Krzysztof ( messer262 ), czy chodzi Ci o to, że w wersji wczesnej, peryskopy kierowcy nie miały osłon?.

Jeśli tak, to natknąłem się na zdjęcie Stuga IV z Zimmeritem ( co sugeruje wersję wczesną/mid ) i osłony są:

2o0o_zps9nbv7qvn.jpg

Zresztą, ten model ma takie poplątanie z pomieszaniem, że bez gruntownych zmian, odpuściłbym wymóg robienia konkretnej wersji tego pojazdu .

Jeśli mogę doradzić, to warto zastąpić boxowe Schurzeny cieńszymi z płytkek HIPS ( gr. 0,25 - 0,3 mm ) - będzie bardzie zbliżone do rzeczywistych.