Jump to content

AN-2 PLL LOT

Artek82
 Share

Recommended Posts

Witam w galerii lotowskiego Antka

Nareszcie po kilku latach bojów dotarłem do końca. Ogólnie rzecz biorąc to ten model powstałby szybciej, ale przestoje powodowane były różnymi mniej lub bardziej ważnymi wydarzeniami w moim życiu. Czasami trzeba było sobie odpocząć od niego wracając do innych starszych projektów lub rozpocząć coś nowego. Z założenia nie miał to być jakiś "wodotrysk", tylko troszkę ulepszony stary dziadyga cieszący oko na półce. Czy cieszy? Tak w 90% bo mogłem kilka rzeczy zrobić w nim lepiej, a wygrała chęć szybkiego zakończenia już tego tematu. Ale to nie pierwszy i nie ostatni Antek jeszcze...

Model przedstawia maszynę o znakach SP-LMA. Był to prawdopodobnie pierwszy AN-2 użyty w polskim lotnictwie cywilnym i jedyny we flocie LOTu. Samolot wypożyczony został z radzieckiego Aerofłotu w 1955 roku i przez pół roku wykorzystywany był do badań geofizycznych i poszukiwań rud metali po czym zwrócono go do ZSRR. Spotkałem się z informacją że poszukiwano rud uranu, a załogę stanowili Rosjanie. Niestety człowiek z LOTu, który wiedział coś więcej na ten temat nie chciał nic powiedzieć. Teraz, niestety, już nie żyje. Jedyne dostępne zdjęcia do jakich dotarłem to właśnie te:

f02cfc9f-dcf8-4583-9ce1-d1e682b5b46c_zpscvnggsom.png

94566f11-ebec-4a43-86fe-97874350a8c1_zpscyc7wvsa.pngd94c66d2a6865b33med_zpsbxtpuzpy.jpg

a6acc3c594ef1c08med_zpsb5elvgnp.jpg5110_3.png

Surowca jakiego wykorzystałem przedstawiać nie trzeba zwłaszcza miłośnikom i modelarzom starszego pokolenia. Stary Antkopodobny wyrób VEB Plasticart w skali 1/75 po dobrym przypudrowaniu może wyglądać nawet fajnie. Z sentymentu do starych modeli uważam że model ten pasuje z duchem czasu do tego egzemplarza którego wykonałem. Modyfikacje jakich dokonałem to: zmiana kształtu okienek, odcięcie klap i lotek, trasowanie na skrzydle zbiorników i slotów, przesunięcie zastrzałów, usunięcie fabrycznego nitowania, trasowanie osłony i dodanie żywicznego silnika, dodanie wnętrza kabiny pilotów, obrotowe tylne koło, dorobione reflektory w skrzydłach dolnych, naciągi wykonałem z rozciągniętej na ciepło ramki wtryskowej. Kalkomanie wykonane przez kolegę Alberta.

Obraz230.png

Obraz231.png

Zapraszam do zdjęć gotowego Antka. Na razie zdjęcia robione przy sztucznym oświetleniu. Plenerowe dołączę niebawem

Obraz%20001_zpsgpkjjy0x.jpg

Obraz%20002_zpse6cgmwc9.jpg

Obraz%20003_zps53czhhxs.jpg

Obraz%20004_zps0equcfyx.jpg

Obraz%20005_zpsbrznyznb.jpg

Obraz%20006_zpsomdnkr2m.jpg

Obraz%20007_zpsewkwerku.jpg

Obraz%20008_zps7idcoi2j.jpg

Obraz%20009_zpso2yaxpfa.jpg

Obraz%20010_zpsunkia3vs.jpg

Obraz%20011_zps53ckflsp.jpg

Obraz%20012_zpssubgsodw.jpg

Obraz%20013_zpsudxzndgj.jpg

Obraz%20014_zpscrcq58bk.jpg

Obraz%20015_zpsok3fagtr.jpg

Obraz%20016_zpsvw7uhvgv.jpg

Obraz%20017_zpsbxpdytzx.jpg

Obraz%20018_zpsqjf1vbzv.jpg

Clipboard01_zps5b4n1zdo.jpg

Dziękuję za uwagę

Pewne rzeczy maja poprostu swoj urok. Lezka w oku, slicznosci.

Jaki Vintage jest każdy widzi. Czasem dobrze jest popatrzeć na takie stare i niedoskonałe modele zwłaszcza jeśli są schludnie wykonane. Nie licząc nieco chylącego się ku dołowi śmigła i niedoskonałych kalek na prawej burcie twój właśnie taki jest i na pewno będzie fajnie wyglądał na półce.

Pozdrawiam

Kornik

• 1 month later...
Podwozie jest w kategorii Vintage-ortodox, podczas gdy reszta ma ambicje być VIN-FREE

No on miał być właśnie taki miks, trochę free i trochę ort

Nie licząc nieco chylącego się ku dołowi śmigła i niedoskonałych kalek na prawej burcie

Śmigło w końcowej fazie montażu uległo awarii i po naprawie nieco mu się zwisło, a co do kalek to kwiatki pokazały się na drugi dzień bo po położeniu było ok

Jak wcześniej wspominałem dołączam kilka zdjęć z pleneru i nie tylko...

1_zpskgt9yjzw.jpg

6_zpsxwdfzcbu.jpg

2_zpsjkpsuxg4.jpg

3_zpscrwze3cm.jpg

5_zpsaqdoovu8.jpg

4_zpsnojl0quo.jpg

7_zpsamp9hofc.jpg

8_zpsvxlhgsuk.jpg

9_zpsmegq8y6o.jpg